Kommentti: Jos matkustaminen Islantiin jatkuu hallituksen määrittämien tartuntamääräkriteerien ylittymisestä huolimatta, kyseleekö poikkeuksen perään seuraavaksi Ruotsi?
Julkaistu: 8.7.2020 klo 16:53Hallitus neuvottelee Säätytalolla parhaillaan matkustusrajoitusten ja sisärajavalvonnan purkamisesta. Neuvottelua käydään siitä, voidaanko matkustusrajoitukset purkaa sellaisten EU- ja Schengen-maiden kohdalla, joissa epidemian tilanne on samankaltainen kuin Norjassa, Tanskassa, Islannissa ja Baltian maissa, joihin saa jo nyt matkustaa vapaasti.
Hallitus määritti kesäkuun lopulla turvallisen maan raja-arvoksi kahdeksan tartuntaa 100 000 ihmistä kohden kahden viikonaikana. Ilmaantuvuusluvulla tarkoitetaan koronavirustartuntojen määrää 100 000 ihmistä kohden viimeksi kuluneiden 14 päivän aikana.
Turvallisen matkustamisen maista Islannissa ilmaantuvuusluku on ylittänyt hallituksen määrittämän raja-arvon. Luku on tällä hetkellä 12,7.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei tee ratkaisuja matkustusrajoitusten purkamisesta ainoastaan maakohtaisen ilmaantuvuusluvun perusteella.
– Ei kannata tuijottaa vain yhtä yksittäistä lukua, vaan katsoa, mikä on maiden tautitilanteen suunta tällä hetkellä, Marin sanoo.
Marin kertoo, että vaikka jonkin maan ilmaantuvuusluku olisi hieman yli kahdeksan, sinne voidaan mahdollisesti sallia matkustaminen, jos maan epidemia on ollut selvästi laskusuunnassa jo pidemmän aikaa. Sama pätee toiseen suuntaan.
Tällaisen päätöksen syntyessä kriteerien rinnalle nousee poliittinen harkinta. Alkavatko muutkin raja-arvon ylittävät maat kysellä ilmaantuvuuslukua joustavamman päätöksen perään? Voisiko rajojen avaamisen perään kysellä seuraavaksi Ruotsi? Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi keskiviikkona Säätytalolle saapuessaan, että vaikka Ruotsin tilanne on edelleen vaikea, tautihuippu alkaa olla ohi.
Ruotsissa on aiemmin ihmetelty sen rajoille asetettuja matkustusrajoituksia. Kun Suomi ilmoitti matkustusrajoitusten purkamisesta kuuteen maahan kesäkuun puolessa välissä, Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kommentoi uutistoimisto TT:lle, että kaikkien olisi kannettava vastuu siitä, ettei pohjoismaista yhteistyötä heikennetä. Jää nähtäväksi, kuinka matkustusrajoitusten jatkamista Suomen ja Ruotsin välillä perusteltaisiin, mikäli matkustaminen Islantiin ja muihin ilmaantuvuusluvun molemmin puolin keikkuviin maihin sallitaan.
Ruotsin jälkeen rajan avaamista kriteereistä riippumatta voivat tiedustella kohteliaimmin Venäjä ja Yhdysvallat. Näitä suurmaita ei turvallisten listalle ole vielä edes ehdolla.