Kotimaa

Koronakaranteenien aiheuttamat sijaiskulut rasittavat yksityistä sote-alaa – kustannustuesta ei ole avuksi

Kotiin tuotavia sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava Debora on esimerkki yrityksestä, jolle on kertynyt mittavat menot omaehtoiseen karanteeniin asetetuista, koronatestiin pääsyä odottavista ja testitulosta odottavista työntekijöistä.

Yritys puhuu satojen tuhansien eurojen lisäkustannuksista. Lukuun sisältyy suojavarustehankintoja sekä poissaoloja ja karanteeneja.

Yksityistä hoiva-alaa edustavan Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan erityisesti pienet kuntoutus-, sosiaali- ja terveysalan yritykset sekä sote-alan järjestöjen toimipaikat uhkaavat nyt kaatua. Näin siksi koska työkykyiset, mutta koronalle mahdollisesti altistuneet työntekijät joudutaan irrottamaan hoiva- ja hoitotyöstä ja hankkimaan heille sijaiset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

HALI ja Kuntoutusyrittäjät vetoavat nyt Sanna Marinin (sd.) hallitukseen.

Heidän mielestään myös sote-ala tarvitsee oman korvaustyökalun helpottamaan syvää ahdinkoa. Työnantajalle pitäisi korvata esimerkiksi puolet koronalle altistuneen, mutta työkykyisen sote-työntekijän palkasta siltä ajalta, kun työntekijä on suosituksen mukaisesti poissa työstä, eikä etätyötä voida järjestää.

Yli kymmenen miljoonaa odotuksessa

Toinen kipupiste on suojavarusteiden hankinnasta aiheutuneet kulut.

Hoiva-alalla sadat yritykset ja järjestöt odottavat yli kymmentä miljoonaa euroa suojavarustekorvauksia kunnilta. Monet näistä ovat yhden tai kahden hengen organisaatioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sijaisten rekrytoiminen ja suojamateriaalit ovat lisänneet kustannuksia merkittävästi, mutta korvauksia kunnilta tai valtiolta ei ole kuulunut. Tilanne vaarantaa sote-palvelujen jatkuvuuden, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas .

Uusi kustannustuki auttaa vain harvoja sote-alan yrityksiä ja järjestöjä, koska tuen edellyttämää liikevaihdon laskua ei usein ole tapahtunut.

Sen sijaan koronapandemia on lisännyt kustannuksia, muun muassa lisääntyneiden sijaistarpeiden, suojautumisen ja siivouksen vuoksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi viime viikolla, että jatkossa tavoitteena on testiin pääseminen ja testituloksen saaminen yhteensä kahdessa vuorokaudessa. Samalla Kiuru arvioi, että tavoitteeseen päästään aikaisintaan 6–8 viikossa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä