Kotiseutuna Kajaani: Lehtikangas syntyi sata vuotta sitten – Soidinsuolle kaavailtiin aikoinaan lentokenttää
Julkaistu: 8.4.2021 klo 10:27Podcastin kuudes jakso vie Kajaanin kankaille.
Lehtikankaalla on tänä vuonna syytä juhlaan, sillä kaupunginosa täyttää pyöreät sata vuotta.
Professori Reijo Heikkinen kertoo Kotiseutuna Kajaani -podcastin kuudennessa jaksossa, että ensimmäiset asukkaat muuttivat Lehtikankaalle vuonna 1921. Sitä ennen rautatien eteläpuolinen alue oli lähinnä koivuja kasvavaa laidunmaata, josta muutama mökkiläinen keräsi kantturoilleen heinää. Jo tuolloin aluetta kutsuttiin Lehtikankaaksi.
Kajaaniin 1900-luvun alussa muuttaneet rautatieläiset halusivat Lehtikankaalle asumaan, sillä sieltä oli lyhyt matka asemalle. He anoivat vuonna 1914, että Lehtikankaalle perustettaisiin kaupunginosa samaan tapaan kuin Purola oli saanut alkunsa vuonna 1912. Anomus hylättiin, sillä kaupunki varasi Lehtikangasta yritysten tarpeisiin.
Sinnikkäät rautatieläiset kuitenkin uudistivat anomuksensa 1919. Tätä hakemusta tukivat Oulu-Nurmes -radan rakentajat, jotka mielivät myös Lehtikankaalle. Niinpä Kajaanin rahatoimikamari taipui ja esitti 1920 kaupunginvaltuustolle, että Lehtikankaalle perustettaisiin kaupunginosa. Näin myös tapahtui, ja alueen vuokratonteille alkoi nousta omakotitaloja.
Kaupunki tarjosi innokkaille hartiapankkirakentajille puutavaraa velaksi. Heikkisen mukaan tämä kostautui joillekin, sillä moni työpaikkansa menettänyt joutui myymään keskeneräisen talonsa. Erityisen murheellinen vuosi oli 1927, jolloin Lehtikankaalta myytiin kymmenen kiinteistöä pakkohuutokaupassa.
Jo kymmenessä vuodessa Lehtikankaasta kehittyi tuhannen asukkaan vilkas lähiö.
Tästä huolimatta kaupunki suhtautui alueeseen nuivasti. Lehtikankaalaiset olivat köyhiä eivätkä siksi kartuttaneet kaupungin verokassaa. Niinpä alueen tieverkosto jäi sekavaksi ja heikkokuntoiseksi eikä vesijohtoakaan ollut. Lisäksi palontorjunta oli olematonta.
Heikkinen kertoo, että lehtikankaalaiset olivat kuitenkin sitkeitä anomuksineen ja saivat vähitellen uudistuksia aikaan. Alue sai virallinen katunimistön 1929 ja uuden asemakaavan 1939 juuri ennen talvisotaa.
Oman kansakoulun lehtikankaalaiset saivat vasta 1930. Alkuvaiheessa oppilaita oli 144.
Lehtikangas oli leimallisesti työläisvaltainen kaupunginosa, jossa asui rautatieläisiä, kuljetustyöläisiä, autoilijoita ja rakennustyöläisiä perheineen, kuvailee Heikkinen. Yhtiöläiset sen sijaan asuivat Makkolassa ja Purolassa.
Kieltolain aikaan 1919–1931 Lehtikankaalla asui paljon pirtutrokareita, jotka toivat pirtua Kajaaniin rannikkoseuduilta. Tunnetuin oli muuan Mäkeläinen, joka jatkoi tuotteliasta viinanmyyntiä vielä talvisodan jälkeenkin.
Lehtikankaalaisten kulkemista kaupunkiin helpotti rautatien alikulun rakentaminen. Sitä ennen asukkaiden oli loikittava asiointimatkoilleen rautatiekiskojen yli.
Sotien jälkeen Lehtikangas laajeni itään. Suurten ikäluokkien kouluvuosina oppikoulupaikoista oli kova pula.
Heikkisen mukaan alueen kehittymiseen vaikuttivat muun muassa Kajaani-yhtiön kasvu ja Hoikankankaalle vuonna 1962 siirretty Pohjois-Savon prikaati, josta muodostui myöhemmin Kainuun prikaati.
Kainuun keskussairaala puolestaan nousi Palokankaalle 60-luvun lopussa ja työllisti 350 työntekijää. Osa sairaalan lääkäreistä ja muusta hoitohenkilökunnasta asettui asumaan sairaalan eteläpuolelle Palokankaalle, jonne kaavoitettiin tontit 15 kerrostalolle, 16 rivitalolle ja kahdelle julkiselle rakennukselle. Samalla vuosikymmenellä valmistui myös Kainuun ammatillisen koulutuksen kampus, joka työllisti satoja työntekijöitä.
1960-luvun alussa Lehtikankaan alue laajeni Rajavartioston itäpuolelle, jonne kaavoitettiin suurehko omakotialue, Variskangas. 1970-luvun puolivälissä Petäisenniskan ja Variskankaan alueella asui Heikkisen mukaan jo noin 2100 asukasta. Palokankaalla ja Hoikankankaalla asui samoihin aikoihin noin 2300 asukasta.
Kun Variskangas oli kaavoitettu ja sen rakentaminen oli päässyt kunnolla vauhtiin, Kajaanin rakentamisesta päättävät viranomaiset kiinnittivät huomionsa Soidinsuon ja Laajankankaan alueisiin. Soidinsuo oli aikoinaan nimensä mukaisesti alavaa suota, jossa kurjet keväisin käyskentelivät.
Heikkinen kertoo, että 1930-luvulla Soidinsuo oli niin kaukana Kajaanin ydinkeskustasta, että sinne suunniteltiin lentokenttää. Tasaista maata kiitoradalle olisi riittänyt. Mutta soinen maaperä lopulta peruutti aikeet, ja lentokentälle löytyi parempi paikka Paltaniemen hiekkakankailta. Sinne se sotavuosina rakennettiinkin.
Laajankankaalle nousi runsaasti kolmikerroksisia kerrostaloja. Rinnekadun varteen 1970-luvulla rakennetut kerrostalot ovat vaaleansävyisiä ja Laajankankaalle 1980-luvulla rakennetut talot puolestaan punatiiliverhoiltuja. Asumisviihtyvyyden parantamiseksi Soidinsuon ja Laajankankaan väliin jäävästä kosteikosta tehtiin maansiirtokoneilla keinolampi, jonka maamassat kasattiin Ellin kukkuloiksi. Niistä muodostui oiva mäenlaskupaikka.
Lapsiperheiden asuttamille seuduille rakennettiin vuosikymmenten saatossa myös useita kouluja.
Polvila 1930-luvulla. Kuva: Museovirasto
Kun Variskangas ja Laajankangas oli rakennettu, valittiin seuraavaksi uudeksi lähiöksi 1980-luvulla Kylmän alue. Alun perin Kylmä kuului Kajaanin maalaiskuntaan ja seudulla oli yksittäisiä vanhoja asuintaloja hiekkatien varrella.
Kylmällä sijaitsi myös kulttuurihistoriallisesti arvokas Polvilan talo, jossa Kajaanin piirilääkärinä 1830- ja 1840-luvuilla toiminut Elias Lönnrot asui. Enää alkuperäistä rakennusta ei ole, mutta tila löytyy edelleen.
"Aikoinaan Kajaanin koululaiset tekivät hiihtoretkiä Polvilaan Kalevalan hengessä", Heikkinen kertoo.
Kuuntele jakso tästä:
Mikäli yllä oleva ei aukea, jakson voi kuunnella myös tästä linkistä .
Lähde: Reijo Heikkisen toimittama aineisto.
Kommentit
Jätä kommenttiPirjo Itkonen
23.1.2023 7:01
Kotiseutunani oli vuosikymmenien ajan Kajaanin Lehtikangas. Toki.Kajaanissa olen asunut aina. Olen lukenut mielenkiintoista juttuanne useamman kerran. Muistot pompsahtavat mieleeni -Sivukadulta.missä asuimme.
Nyt edesmenneen kaksoisveljeni kanssa juostiin portille katsomaan.kun lehmät laahustivat niityille Rajavartioston kyljestä. Naapurissa oli lehmiä ja hevosiakin. Kerran pääsin kaksoisveljeni kanssa hevosen vetämän heinäkuorman päälle. Se oli meille elämys!
Muistoja on niin paljon.ettei sanotuksi saa! Kommenteissa mainittuja henkilöiden nimiä nimeltä muistan. Siellä oli mainittu myös Ritva Remes ja Risto Remes ,jotka ovat serkkujani. Eli heidän äitinsä oli äitini sisko.
Risto oli taitava jalkapalloilija – maalivahti. Hän pelasi myöhemmin mm. Lahdessa ja Mikkelissä sekä maajoukkueessakin . Kajaanissa oli Risto aloittanut uransa. Risto perheineen piipahti aina kodissamme .Kesäisin auton nokka kääntyi aina pihaamme. Risto on edesmennyt. Muista häntä aina lämmöllä.
Ritva Remes on Riston sisko. Olen ollut ns. lapsuudesta asti Ritvan kanssa tekemisissä. Ritvan kanssa pidämme yhteyttä ja kesäisin kahvitellaan esim. torilla. Muistoissa PIRJO ITKONEN KAJAANI
Sillanrakentaja tätä nykyä vissiin
8.4.2021 19:27
V. 1992 Kajaanista maailmalle lähteneenä, KAKS:ssa syntyneenä ja tuohon muuttovuoteen asti Variskankaalla asuneena oli hienoa lukea ja kuulla synnyinseudusta. Nuoruudessa jaoin Koti-Kajaania Lehtikankaalla ja mäen lisäksi tuli noustua monen kolmikerroksisen kerrostalon raput kaks kertaa viikossa. Variskankaallekin keskustasta mentäessä oli aina noustava mäki ylös, joten kunto oli kyllä kohillaan jo ihan noista syistä.
Lapsuudessa oli usein iso porukka eri-ikäisiä lapsia leikkimässä kymmentä tikkua laudalla tai pesistä tai nelimaalia. Aina oli joku kaveri jos halusi seuraa ja hyvät leikki- ja liikuntamahdollisuudet. Myös naapuriapua sai aina tarvittaessa – ja usein vastaleivottuja herkkuja kotiovelle tuotuina.
Kajaani tarjosi myös sopivasti liikuntamahdollisuuksia ja kulttuuris niin harrastusten kuin vapaa-ajan tarpeisiin ja harvassa taitaa olla ne kasvuympäristöt, missä myös alaikäiset pääsi huippubändien keikoille niin kuin me Huparilla päästiin. Siellä on nähty Eput, Popeda, Dingo ja kaikki vähemmänkin mainetta kartuttaneet.
Muistelen lämmöllä Kajaanin lapsuus- ja nuoruusvuosia ja kiitän & kumarran podcastista ja tekstistä teitä kaikkia toteutukseen osallistuneita. Hyvä Kajaani!
Marjo Mäkiaho
8.4.2021 11:14
Asuin Nurmikadulla koko lapsuuden ja nuoruuden kunnes muutin Ruotsiin v 1970 Muistissa vain hyviä lapsuusaikoja ja talvista mäen laskua metsässä
Mäenlaskua
11.4.2021 14:47
Oliko Pöystin mäki ? Iso kalliorinne, Honkakadulla laskettiin mäkeä Leirikadun ja Nurmikadun risteykseen. Siinä oli meillä pikkupojilla hyppyrimäki 1950- luvun lopulla.
Kainuulainen 50 - luvulla !
8.4.2021 9:59
Kai Linnilä tuli tunnetuksi , kirjailia Kaarin Utrion puolisona ! Lehtikankaan pojat kävivät ĺuistelemassa kaupungin puolen luistinradalla joka oli Elias Lönnrotin koulun vieressä ( museorakennus )
Kake
8.4.2021 8:41
Aika kevyt kuvaus Lehtikankaan ja Kylmän vaiheista. Sivukatu oli 50-ja 60-luvuilla viimeinen katu. Emännät veivät vielä kesäisin katua pitkin lehmänsä Rajavartioston vierestä polkua pitkin Siikalahden niityille. Oli vain isoja mäntyjä ja niittyjä, vettä haettiin Honkirämeen lähteestä, ja mentiin Kylmälle Alatietä tai Ylätietä. Rajavartoistolla oli iso merkitys alueella. Odotin enemmän kuvausta aivan ensimmäisistä
Vanhan Lehtikankaan taloista ja monista mielenkiintoisista persoonasta, jotka muista lapsuudestani.
Ei niin mukava muisto
10.4.2021 14:46
Vanhat lehtikankaalaiset muistanevat Rajavartioston kasarmin palon muistaakseni joulun alla 1964. Yöpäivystäjänä ollut solttu sytytti kuivaushuoneessa olleet kamppeet palamaan. Vanha puurakennus, jossa oli tervapahvia. Liekit roihusivat monen kymmenen metrin korkeuteen ja palosireenit ulvoivat .Sivukadulla ja rajanvartioston aidan takaa sitä pakkasyönä katseltiin.
Soltut pelastuivat hyppäämällä toisesta kerroksesta lumihankeen. Ei tullut tietääkseni henkilövahinkoja. Pyromaanisoltun jäljltä paljastui muitakin tuhopolttoja.
Jätkä oli pidätettäessä harmitellut kun ei vielä ollut päässyt ulkovartiomieheksi.
Olisi kuulemma räjäyttänyt rajavartioston ruutikellarin.
Taatusti olisi koko kaupunki herännyt, ikkunoita särkynyt monen kilometrin säteellä.
Jorma Säkkinem
7.4.2021 23:08
Kuka muistaa tunnettuja ex-lehtikankaalaisia? Kai ja Kimmo Linnilä, Pekka ja Seppo Patrikainen, Risto Remes Jalo Heikkinen, Sakari Kukko, Einari Pöysti..
Ketä muita?
Lähellä asunut
9.4.2021 13:42
Keskuskadun varrella asui omakotitalossaan, jo kauan sitten puretun VPK:n palotornin vieressä , ent. kansakoulunopettaja, kapteeni evp. Lauri Heikkinen opettajavaimonsa kanssa. Lauri Heikkinen oli ollut Suojeluskunnan urheilu-upseeri, jolla oli huomattavat ansiot Eljaksen hiihdon aikaan saannossa.
Rajavartiosto hoiti ladut kuntoon tuolle laturetkelle, joka ulottui Sotkamoon asti.
Ne oli joskus 1950-1960- luvulla . Taisi olla ensimmäisiä pitkiä laturetkiä Suomessa ja hiihdettiin joka vuosi sunnuntaina maaliskuussa . Niissä oli kansanjuhlan tuntua.
Lauri Heikkinen oli myös tunnettu kasvien elämän tutkija ja kasvienkerääjä.
Hän tunsi kasvit ja keräsi niitä valtavasti. Teki lahjoituksen Oulun yliopistolle.
Väisäsen kioski oli siinä Maakunnan mäellä Keskuskadulla myös VPK:n palotornin vieressä. Kioskilla oli vaatimattomuudestaan huolimatta iltaisin runsaasti asiakkaita kun nykyisistä kauppojen aukioloajoista ei olut tietoakaan.
Tapio Räisänen , Kainuun Hiihtoseuran edustaja, voitti ison mäen maailmanmestaruuden Lahdessa 1978. Hän sai lahjoituksena tontin, jolle rakennusmestarikaverit rakensivat hänelle talkootyönä talon.
Se oli puretun Väisäsen kioskin ja palotornin paikalla. Räisänen on muuttanut siitä kotiseudulleen Taivalkoskelle.
Eino Kaikkonen
8.4.2021 10:19
Jorkke, muistettavia letikkalaisia ovat olleet muun muassa urheilukentän legendaarinen vahtimestari Onni Huotari, KTT:n näyttelijät Pentti Marttinen, Yrjö ja Inkeri Rönkkö, journalisti Ritva Remes, nyrkkeilijä Jarmo Eskelinen, säveltäjä, musiikin lehtori Eero Sipilä. Heidät muistan ensi hätään itse Keskuskadulla ja Leirikadulla vuoteen 1965 asuneena.
Eläkkeellä jo nyt!
7.4.2021 19:47
Olin silloin, joskus 1970 -luvun puolivälissä, töissä (ainakin silloisen Kuopion teku: n) lomien ajat, Kaupungin maantutkimusosastolla! Muistan vielä hyvin, että ainakin, v,1974, oli prikaatin hevosia, ”irrallaan”, Soidinsuolla.
Kyllä ne haettiin pois, koska ne olisivat häirinneet, jopa estäneet, maastotöitämme!
Olin myös seuraavien lomieni aikana, todistamassa ja jopa toteuttamassa, nykyisen Laajankankaan, katuverkoston syntyä! Muistaneeko, Jouko, enää, noita aikoja?
Suomi oli silloin, erilainen maa, kuin nyt, tuskinpa nuoret, sitä, edes ymmärtävät? Paljon, oli vain jätettävä kertomatta, vaikka, jostakin tiesikin…
Maailma on kaunis ja.....
8.4.2021 14:01
Laajankanagasta alettiin rakentamaan -v76 ,meidänkin tontilta maankaivutöissä löytyi telaketjut ja muutakin hieman pienempää tavaraa, paljonko liene jäänyt huomaamatta.Onneksi on kalliota tämänkin rakennuksen paikalla joten ei kai siellä,toivottavasti ole enää suurempia koneita. Mutta kiva täällä on asustella ja edelleenkin samassa mökkirähjässä on pysytty .
Eevq
7.4.2021 16:39
Ennen Lohtajaa Lehtikankaalla asuivat kaupungin suurimmat turvenuijat ja heidän jälkeläisensä. Molemmat alueet ovat sittemmin rauhoittuneet ja enimmät turvenuijat hiljentyneet. Ja hyvä niin,
se uhoaminen oli naurettavaa.
Hyi en syö rehuja
7.4.2021 14:36
Köyhäin alueet ovat nolo kolhu kulttuuriväen lumovoimalle. Vuokatin ja rautatien väliin pitäisi perustaa uusi maakunta. Nimeksi Hiihtiö.
Timo Kananen
7.4.2021 14:26
Soidinsuo ja Laajankangas käsittivät kaupunkilaisten sekä lehtikankaslaisten niittyjä saunoineen sekä heinälatoineen. Olipa siellä laitumia lehmille ja hevosille. Laajankankaalla sijaitsi -60 ja vielä -70 luvulla Kainuun prikaatin hevoshaat sekä henkilökunnan kasvimaita. Kylmällä taasen oli siirtolaisten asuntoja sekä pelto- ja laidunmaita.