Kreikka on saamassa apua rajavalvontaan Frontexilta – EU:n rajaturvallisuusvirasto nosti valmiustasoa ja lähettää henkilöstöä Turkin rajalle
Julkaistu: 1.3.2020 klo 14:05Turkin mukaan maassa on 3,7 miljoonaa pakolaista Syyrian sodasta ja Lähi-idän kriiseistä. Kreikan rajoilla on nyt tuhansia ihmisiä ja lisää tulossa.
Kreikan ja Turkin rajalla kärjistynyt pakolaistilanne sai EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin nostamaan valmiuttaan, Frontex vahvisti uutistoimisto AFP:lle. Se lupasi lisää henkilökuntaa Turkin vastaiselle rajalle.
Frontex oli saanut Kreikalta avunpyynnön rajavalvontansa vahvistamiseksi. Kreikan hallitus pitää sunnuntaina turvallisuuskokouksen.
Frontex valvoo Euroopan unionin ulkorajoja kansallisten rajanvalvojien tukena, jotta jäsenvaltiot voivat ylläpitää vapaan liikkuvuuden EU-alueella.
Rajavartiolaitoksen mukaan Suomella on lähtövalmiudessa 30 henkilön joukko, jotka tarvittaessa saadaan alueelle viikossa. Tällä hetkellä Kreikan merialueella on kuusi suomalaista virkamiestä ja yksi partiovene.
Turvapaikanhakijoita maalta ja mereltä
Kun Turkki antoi maassaan oleville pakolaisille vapaan pääsyn kohti EU:n rajoja, Kreikkaa kohti alkoi saapua tuhansia ihmisiä.
Turvapaikanhakijat ovat viikonlopun aikana saapuneet meren yli Kreikan saaristoon ja maitse pohjoiselle Kreikan ja Turkin väliselle rajalle.
Ainakin 500 ihmistä saapui Kreikan saarille, jotka ovat paikoin jo ennestään ruuhkautuneet, kun edelliset turvapaikanhakijat eivät ole päässeet etenemään.
Turkki katkaisi EU:n kanssa olleen sopimuksen, jossa se pidättelee pakolaiset EU:n ulkopuolella. Turkissa on ollut 3,7 miljoonaa Syyrian ja Lähi-idän pakolaista. Maa syyttää EU:ta siitä, että rahat pakolaisten pidättelemiseksi ovat olleet myöhässä ja vähäisiä.
Nyt Kreikan rajoilla on tuhansia pakolaisia ja lisää on tulossa.
Kiviä ja kyynelkaasua
Kreikan rajalla tilanne on kärjistynyt poliisin ja pakolaisten väliseksi kamppailuksi, jossa pakolaiset ovat heittäneet kiviä ja metalliputkia ja poliisi on vastannut kyynelkaasulla.
Kreikka kertoo estäneensä lauantaina 9 600 rajanylitystä, mutta tilanne on vakava.
Myös Bulgarialla on maaraja Turkin kanssa, ja EU on luvannut tukea molempia rajavalvonnassa. Bulgariaan ei ole toistaiseksi pyrkinyt turvapaikanhakijoita, mutta maa aikoo estää rajanylitykset.
EU on myös heräämässä siihen, että Turkkia pitää tukea lisää ja pakolaisia auttaa humanitäärisesti Turkin alueella.
Kommentit
Jätä kommenttiJuha
2.3.2020 10:49
Ei siellä ole kuin murto-osa oikeita pakolaisia. Siellähän pyrkii helpon elämän pariin miehiä Afganistanista,egyptistä ja afrikasta missä ei ole sotatilaa??
Ja missä ne naiset ja lapset on taas. Miksi aina nuoria miehiä. Onko ne taas heikommat jätetty lälkeen niinkuin ennenkin. Suomi eikä mikään muu maa tarvitse näitä jotka eivät ole pakolaisia. Turha yrittää väittää näitä pakolaisiksi. Nyt on aika Kreikan ottaa jykevät keinot käyttöön niin se on signaali että täältä on turha yrittää tulla. Miksi nämä ihmiset eivät pyri rauhalliseen Saudi-arabiaan? Sama kulttuuri ja upporikkaita hoitamaan näitä ongelmia..