Kotimaa

Kuudenteen rokotusannokseen riittää THL:n suositus, vaikka Fimean virallista lupaa ei ole – "Riski pieni"

THL voi Fimean mukaan antaa suosituksen koronavirusrokotepullon lisäannoksen käytöstä. Suomen rokotustahti jää silti jälkeen maista, jossa rokotetta on enemmän saatavilla. Britannia ja Israel etenevät omaa vauhtiaan.

Tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, voiko koronavirusrokotetta antaa myös kuudennen annoksen viiden annoksen pullosta, koska valmistaja laittaa varmuuden vuoksi vara-annoksia. Se nopeuttaisi hieman rokotushanketta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean yksikön päällikkö Jukka Sallinen kertoo Lännen Medialle, ettei Fimea ole antanut virallista lupaa käyttää viittä annosta enempää, koska he noudattavat lääkevalmistajan ja Euroopan lääkeviraston hyväksymää ohjeistusta.

Salmisen mukaan THL voi kuitenkin muuttaa käytäntöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– THL:llä on oikeus antaa myyntiluvan ohi meneviä suosituksia.

Sallinen pitää mahdollisena myös sitä, että rokotevalmistaja muuttaa virallista ohjettaan.

– Lisäannoksessa on aika pieni riski, mutta sitä vielä varmistellaan. Viralliset suositukset perustuvat siihen, että asia on aivan viimeiseen asti tutkittu, sanoo Sallinen.

THL on antanut suosituksen käyttää kuudennen annoksen viiden annoksen pullosta, jos rokote riittää kuuteen täyteen annokseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yle kertoi perjantai-iltana ensimmäisestä koronavirusrokotteen haittavaikutusilmoituksesta Fimealle. Sallisen mukaan ensi viikolla tehdään yhteenvetoa haittavaikutusilmoituksista, joita odotetaan tulevan useita varsinkin alkuvaiheessa.

– Tässä vaiheessa rokotetut ovat terveydenhuollon ammattilaisia. He auttavat tiedon karttumisessa, sanoo Sallinen.

Fimea toimittaa tiedot eteenpäin myös Euroopan yhteiseen tietokantaan.

– Tutkimme jokaisen tapauksen erikseen ja keräämme lisätietoa, jos tapaus on poikkeuksellisen vakava, uusi ja yllättävä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällöin kyseeseen voi tulla myös potilasvahinkoprosessi.

Modernan koronavirusrokote saattaa saada EU:n myyntiluvan tammikuun alkupuolella ja myös Astrazenecan rokotteen myyntilupa on käsittelyssä.

Kun Suomessa on käytössä useita rokotteita, Fimea erittelee haittavaikutusilmoitukset eri valmistajien ja jopa jokaisen rokote-erän välillä.

50 000 annosta Suomeen

Suomeen on tullut tähän mennessä 50 000 annosta koronavirusrokotetta.

Viime viikon ensimmäisen 10 000 annoksen erän lisäksi maahan on saapunut tällä viikolla 40 000 annosta Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta.

Tällä määrällä pystytään rokottamaan noin 25 000 ihmistä, sillä rokotetta säästetään toinen annos jokaista rokotettavaa kohden annettavaksi muutaman viikon kulutta. Näin varmistetaan tutkimusten mukainen rokotteen teho. Kuudennen annoksen hyödyntämällä rokote riittää jopa 30 000:lle.

Tulevina viikkoina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi Suomeen tulevan 50 000 annosta rokotetta viikossa.

Uudenvuodenaattona THL:n mukaan oli rokotettu ensimmäisen alle 2 000 ihmistä, mutta tilastojen päivittymisessä on viiveitä. Rokotukset siis etenevät koko ajan, mutta eivät vielä kovin nopeasti.

Osittain rokottamisen aloittamista ovat hidastaneet myös joulun pyhät. Siksi vasta ensi viikolla päästään arviolta 20 000 annetun rokotteen viikkovauhtiin, arvioi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Ilta-Sanomien haastattelussa lauantaina.

Ensin rokotetaan terveydenhuollon henkilökuntaa, joka työskentelee koronapotilaiden kanssa. Koronarokotukset ovat alkaneet hieman eri aikoihin eri puolilla Suomea. Ensimmäiset rokotukset annettiin maassa 27. joulukuuta.

Britannia ja Israel muita edellä

Maailmalla rokottaminen saa vauhtia Britanniassa, joka on hyväksynyt myös Modernan ja Astrazenecan koronavirusrokotteet.

The Times -lehden mukaan Astrazeneca aikoo toimittaa Britanniaan 2 miljoonaa koronavirusrokoteannosta viikossa jo tammikuun puolivälin jälkeen.

Britannia on tilannut 100 miljoonaa annosta Astrazenecan rokotetta. Se aloitti myös Pfizerin ja Biontechin rokotteen jakelun aiemmin kuin EU-maat.

Israel puolestaan on pystynyt rokottamaan jo yli miljoona kansalaistaan eli 10 prosenttia väestöstä yhden kerran vain noin viikossa rokotusten aloittamisesta. Maa on yhdistänyt onnistuneesti aikaiset rokotetilaukset sotilaallisen tehokkaaseen rokottamiseen.

Ensimmäisenä koronavirusrokotteen saavat terveydenhuollon ammattilaiset. Rokotukset alkoivat Suomessa 27. joulukuuta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä