Lainavertailu voi säästää kustannuksia

Lainatyyppejä on monenlaisia ja niiden ehdot vaihtelevat lainantarjoajasta riippuen. Siksi vaihtoehtojen vertailu on tärkeä osa hakuprosessia. Matchbanker on ilmainen lainavertailusivusto, joka auttaa lainan valinnassa.

Lainarahalla rahoitetaan monenlaisia arjen hankintoja, mutta lainanhaussa on oltava tarkkana. Lainamarkkinoilla on runsaasti tarjontaa, vaikka vuosina 2019 ja 2020 asetetut korkokatot karsivatkin osan tekijöistä pois. Lainojen erojen hahmottaminen saattaa tuntua hankalalta, minkä vuoksi lainavertailusivustot ovat oivallisia apuvälineitä. Ilmainen vertailupalvelu Matchbanker listaa lainat yhteen paikkaan hakijan vertailtavaksi.

Edullinen laina löytyy vertaamalla

Vertailusivuston avulla voi säästää niin aikaa kuin rahaakin. Matchbankerin kautta kuluttaja voi verrata useita kymmeniä eri lainantarjoajia ja niin perinteisiä pankkeja kuin moderneja verkossa toimivia rahoituslaitoksia. Vertailun avulla lainanhakija saa henkilökohtaisia tarjouksia eri lainantarjoajilta, sillä lainojen hinnat vaihtelevat yksilön tulotason mukaan.

Vertailu tapahtuu käytännössä siten, että lainanhakija täyttää vertailusivustolla tarvittavat tiedot. Tietoihin tarvitaan usein muun muassa lainasumma ja laina-aika sekä tietoja omasta taloudellisesta tilanteesta. Tietojen perusteella hakija saa lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Vertaamalla lainojen ehtoja, kuten korkoja, lainanhoitokuluja ja maksuaikaa hakija voi löytää edullisimman vaihtoehdon nopeasti.

Lainojen vertailu ei sido ottamaan lainaa, vaan lopullisen päätöksen voi tehdä vasta vaihtoehdot katsottuaan.

Lainaehdot kannattaa syynätä tarkasti

Lainoihin kuuluu aina lukuisia ehtoja, jotka sitovat lainan kaikkia osapuolia. Ehdot voivat liittyä esimerkiksi korkoihin sekä muihin kustannuksiin ja lainan maksuaikaan. Lisäksi kannattaa huomioida, onko lainassa maksuvapaita kuukausia, kuinka paljon mahdolliset muutokset maksavat ja kuinka joustavaa takaisinmaksu on. Erilaisiin lisäkuluihin on syytä varautua, oli lainantarjoaja sitten perinteinen pankki tai yksinomaan verkossa toimiva rahoittaja.

Kulutusluottoja voi hakea nykyään helposti verkossa, mutta vaivattomuudesta huolimatta lainaa kannattaa aina harkita tarkkaan ja sen ehdot pitää selvittää perinpohjaisesti.

Pienlainoihin sisältyy ennalta määritelty korko, mutta monet lainat sisältävät myös muita kustannuksia. Niihin voidaan liittää esimerkiksi lainan avausmaksu, joka käytännössä liittyy lainan järjestelyihin. Lisäksi rahoituslaitos voi periä tilinhoitomaksua. Näin ollen lainassa kannattaa huomioida eritoten todellinen vuosikorko, jossa kaikki lainan kustannukset otetaan huomioon.

Lainavertailu auttaa yleensä lainanhakijaa selvittämään yllä mainitut tiedot, koska ne pyritään mainitsemaan tuloksien yhteydessä selkeästi ja yksiselitteisesti. Jos et ole varma harkitsemasi lainan kaikista ehdoista, kysy ja selvitä lisätietoja tai älä ota kyseistä lainaa ollenkaan. Jo lain mukaan luottosopimuksen tulee olla ymmärrettävä lainanhakijalle.

Vertailusivusto peittoaa manuaalisen vertailun

Tarjousten pyytäminen erikseen 20 pankilta ja rahoituslaitokselta olisi erittäin aikaa vievää, mutta vertailusivuston avulla se onnistuu yhdellä hakemuksella muutamassa minuutissa.

Vertailusivustot eivät kuitenkaan kata aivan kaikkia pankkeja, joten lisäksi voi olla hyvä kysyä tarjous myös parista muusta pankista. Näin voi saada nopeasti käsityksen koko Suomen lainatarjonnasta ja etenkin isojen kulutusluottojen kohdalla vertailusta syntyvä säästö voi olla huomattava.