Liekin koko kertoo, miten kynttilä saastuttaa ilmaa
Julkaistu: 23.10.2015 klo 11:08 | Muokattu: 24.10.2015 klo 5:18Anna Ruohonen
Kaikkien kynttilämateriaalien polttamisesta syntyy pienhiukkasia ja terveydelle haitallisia kaasuja, jotka huonontavat sisäilmaa. Kynttilän savu on vahingollisuudessaan verrannollinen tupakansavuun.Kuinka paljon kynttilöiden polttaminen vaikuttaa huoneilmaan, THL:N ylilääkäri, ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen?
- Se riippuu huoneen tilavuudesta ja kynttilöiden määrästä ja laadusta. On eri asia polttaa laadukkaita, vähän savuttavia, kuin huonolaatuisia, paljon savuttavia kynttilöitä. Näkyvästi savuttavat kynttilät tuottavat enemmän päästöjä kuin sellaiset, joita polttaessa ei näy savua. Palamisessa syntyvät pienimmät hiukkaset ovat kuitenkin näkymättömiä. Jos haluaa polttaa kynttilöitä, niin huoneilman kannalta turvallisinta on polttaa laadukasta kynttilää vähän aikaa kerrallaan.
Onko olemassa nyrkkisääntöä sille, montako kynttilää huoneessa voi polttaa yhtäaikaa ilman, että huoneilma kärsii?
- Jatkuva kynttilöiden polttaminen ei ole hyvä juttu, mutta jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, parin tunnin polttaminen illassa tuskin heikentää sisäilman laatua. Pitoisuudet kuitenkin nousevat, jos asunto on pieni ja jos siinä on huono ilmanvaihto. Vanhassa asunnossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, on jatkuvasti huonompi sisäilma kuin asunnossa, jossa on koneellinen ilmanvaihto.
Mitkä kynttilät ovat haitallisimpia huoneilmalle, Havin kynttilätehtaan tehtaanjohtaja Jarmo Hutri?
- Kynttilän päästöt riippuvat siitä, millaisesta raaka-aineesta se on valmistettu. Ei voi sanoa, että steariinikynttilän päästöt ovat pienemmät kuin parafiinikynttilän, vaan kaikki riippuu siitä, miten laadukkaasta raaka-aineesta kynttilä on valmistettu. Yleisesti voi sanoa, että halvalla ei saa puhdasta raaka-ainetta. Iso ja lepattava liekki saastuttaa huoneilmaa enemmän kuin pieni, tasaisesti palava.Hyvä kysymys