Kotimaa

Liivijengi United Brotherhoodin jäsenille pitkiä tuomioita jättivyyhdissä – jengipomo sai lähes 10 vuotta vankeutta ja menetti kymmenkunta asetta valtiolle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään maanantaina pitkiä vankeustuomioita UB-jengiin kytkeytyville henkilöille. Jengipomon oikeus passitti samantien vankilaan. Rikosvyyhti liittyy viranomaisten suuroperaatioon lopettaa Suomen vaarallisimmaksi katsotun järjestäytyneen rikollisryhmän toiminta. Osana juttuvyyhtiä oikeus tuomitsi kaksi UB-jengiläistä Riihimäen vankilan vartijan pahoinpitelystä kostotarkoituksessa.

Helsinki

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jakoi tänään maanantaina liivijengi United Brotherhoodin (UB) jäsenille ja jengiin kytkeytyville muille henkilöille tuomioita.

Oikeus antoi rikoskokonaisuudesta rangaistuksen yhteensä yli 30 henkilölle. Valtaosa tuomioista oli vankeustuomioita, osa vuosien mittaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oikeus katsoi koventamisperusteeksi sen, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisjärjestöä.

Kyseessä on UB-jengin johtajan Tero Holopaisen ja Helsingin pääosaston ympärille kietoutuva rikoskokonaisuus, jossa syytteessä oli yhteensä 44 henkilöä.

Holopainen kiisti oikeudessa olevansa UB:n ja sen alajärjestön Bad Unionin (BU) johtaja. Käräjäoikeus katsoi, ettei väite pitänyt paikkansa.

Oikeuden mukaan Holopainen on johtanut järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi katsottavia UB:ta ja sen alajengiä ainakin vuodesta 2016 saakka. Oikeus katsoi, että Holopainen on syyllistynyt järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käräjäoikeus tuomitsi Holopaisen 9 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen lukuisista törkeistä rikoksista. Rikosten tekeminen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää kovensi rangaistusta yli kahdella vuodella.

Lisäksi oikeus tuomitsi jengipomon menettämään valtiolle kymmeniätuhansia euroja, arvokelloja, kultakoruja, taideteoksen ja kymmenkunta ampuma-asetta, joiden joukossa muun muassa kaksi konepistoolia.

Oikeus määräsi, että Holopainen vangitaan heti ja passitetaan suorittamaan rangaistustaan vankilaan.

UB-jengiin liittyvässä rikoskokonaisuudessa syyttäjä vaati rangaistusta yhteensä 96 rikoksesta. Rikosnimikkeet olivat pääosin törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä ampuma-aserikoksia, ryöstö- ja kiristysrikoksia sekä rahanpesurikoksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rikosvyyhdissä oikeus ratkoi osaltaan sitä, hankkiko ja rakensiko jengipomo Holopainen yhdessä eräiden muiden syytettyjen kanssa kiinteistön Porvooseen rikollisesti hankituilla varoilla vuosien 2010 ja 2019 aikana.

Osan syytteistä oikeus hyväksyi ja osan hylkäsi.

Oikeus tuomitsi Porvoon kiinteistön rakennuksineen valtiolle.

Syytevyyhti on osa viranomaisten vuosina 2018–2019 toteuttamaa suuroperaatiota, jonka tavoitteena on lakkauttaa Suomen vaarallisimmaksi ja väkivaltaisimmaksi luokiteltu järjestäytynyt rikollisjärjestö UB.

Poliisihallitus vaatii syyttäjän johdolla UB-jengin lakkauttamista. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa lakkauttamisasiasta tuomionsa 15. helmikuuta.

Oikeus antoi rikoskokonaisuudessa tuomion myös vuosi sitten elokuussa Riihimäen vankilan vartijaan kohdistetusta pahoinpitelystä. Tämä on ensimmäinen oikeuden tuomio UB-jengin vanginvartijoihin viimeisen puolentoista vuoden aikana kohdistamista lukuisista pahoinpitelyistä.

Lännen Media on uutisoinut huhtikuusta 2019 saakka UB-jengin vanginvartijoihin kohdistamista väkivallanteoista.

Toimituksen tietojen mukaan UB on masinoinut tähän mennessä 17 suljettujen vankiloiden vanginvartijaan kohdistuneen väkivallanteon. Myös Rikosseuraamuslaitos on LM:n uutisten jälkeen vahvistanut tiedon.

UB-vyyhdissä käsitellyssä tapauksessa kaksi jengiläistä hyökkäsi vartijan kimppuun tämän vapaa-ajalla Vantaalla. Ulkopuolisten puuttuminen tilanteeseen keskeytti väkivallan, mutta uhri sai vammoja tilanteessa.

Oikeus tuomitsi kaksi UB-jengiläistä muiden rikosten lisäksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelystä. Oikeus piti selvänä, että väkivallan motiivina oli kosto uhrin työstä vanginvartijana Riihimäen vankilassa osastolla, jossa istuu paljon UB-jengiläisiä.

Syyttäjä vaati vanginvartijan pahoinpitelyyn yllyttämisestä rangaistusta myös jengissä ylempänä olleelle miehelle, jolle kaksikko oli soittanut ennen rikosta saadakseen hyväksynnän teolle.

Oikeus katsoi, että mies oli yllyttänyt kaksikkoa häpäisemään vanginvartijan, muttei käyttämään tätä kohtaan väkivaltaa.

– Pitäisikö antaa mennä ihan niin kuin huolella, toinen miehistä oli kysynyt hierarkiassa ylempänä olleelta mieheltä.

– Ei silleen, ei kipiäks vaan häpeäks, tämä oli vastannut.

Näillä perusteilla oikeus hylkäsi syytteen yllytyksestä.

Käräjäoikeus käsitteli rikoskokonaisuuden kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Oikeudenkäynti järjestettiin Vantaan vankilassa.

Oikeus käsitteli juttua yhteensä 47 istuntopäivänä.

Käräjäoikeus on ratkaissut asian kolmen tuomarin kokoonpanossa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Oikeus katsoi, että porvoolainen Tero Holopainen on kiistämisestään huolimatta liivijengi United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionion johtaja.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä