Lukijalta: Kotihoidon tilanne hoivan näkökulmasta
Otan kantaa kotihoitoa koskevaan keskusteluun lähihoitajan näkökulmasta.
Tulen työvuoroon ja katson työlistaani, samalla pahoittelen jo mielessäni myöhässä olevia aamukäyntejä. Avaan mobiilin, joka kertoo minulla olevan välitöntä työaikaa vaihtelevasti 5-6 tunnin kieppeillä, listasta riippuen. Siirtymisiä ei ole tähän laskettu. Alan miettimään missä järjestyksessä asiakkaat olisi järkevää käydä. Toisaalta olisi järkevää käydä lähekkäin asuvat asiakkaat järjestyksessä, mutta toisaalta minun on ajeltava edestakaisin, koska ihmisillä on erilaisia avuntarpeita. Kerään avaimet ja katselen olisiko minulle työpaikan puolesta autoa. Ei ole, pakko ajaa omalla tai kävellä/pyöräillä, alueesta riippuen. Ennen vuoron alkua käydään läpi päivän asiat ja kalenteri. Tämä kaikki ennen kuin työaikani edes alkaa ja palkkani juoksee. Heti klo 7 jälkeen lähdemme asiakastyöhön. Talvella puhdistamme pakkasessa autot, kesäisin lähteminen on hieman nopeampaa.
Ensimmäinen käynti alkaa noin klo 7.20. Menen viimeiselle aamukäynnille klo 11 jälkeen. Toivotan hyvää huomenta, johon minulle vastataan usein olevan jo päivä. Pahoittelen tilannetta. Viimeisen aamukäynnin jälkeen mietin onko minulla aikaa syödä, päiväkäynnit odottavat. Haisen mahdollisesti tupakalta tai homeelta, koska käyn erilaisissa asumuksissa.
Pääsen vihdoin vessaan, syön nopeasti ja vaihdan kuulumiset työkavereiden kanssa. Esimies kysyy tänäänkin tuplavuoroon. Nyt en jaksa, koska olen aivan poikki. Tästä tulee huono omatunto, sillä olen kuulema melkein viimeinen vaihtoehto, jolta kysyä. Mietin jäisinkö vielä kuitenkin iltavuoroon, olen tehnyt jo tällä viikolla tuplavuoroa, oikeasti väsyttää. Päätän olevani oikeutettu myös vapaa-aikaan, enkä jää. Tiedän murehtivani päätöstäni loppupäivän.
Lähden päiväkäynneille. Ensimmäisessä paikassa huomaan, että siellä on käyty aamukäynti äskettäin, vajaa pari tuntia sitten. Asiakkaalla ei ole nälkä, koska hän on syönyt aamupalaa vasta. Koitan kuitenkin saada asiakkaan syömään edes jotain pientä, mutta en voi pakottaa. Pesupaikat jätän viimeiseksi, koska niissä tulee armottoman kuuma ja hiki. Asiakkaalle sovitut kellonajat eivät toteudu.
Palaan toimistolle klo 14 jälkeen, iltavuorolaiset odottavat jo autoja päästäkseen lähtemään kentälle. Kirjaan verensokereita ja -paineita koneelle, lisään apteekkitilauksia, raportoin tiimivihkoon tekemiäni huomioita asiakkaista, soitan tarvittaessa omaisille, kyselen sairaanhoitajilta neuvoa (esimerkiksi asiakkaan haavahoidosta, verensokeriarvojen tai käytöksen muutoksista).
Pääsen työvuoron päättyessä ajallaan kotiin, mutta itseäni ulos leimatessa minulla on paha mieli. Tiedän tekeväni työni niin hyvin kuin se tässä tilanteessa on mahdollista, mutta tiedän myös, etten ole ollut asiakkaille varattua aikaa asiakkaan luona, vaan olen joutunut nipistämään minuutin jos toisenkin lähes kaikilta asiakkailta. Joidenkin asiakkaiden luona minulla vastaavasti on mennyt pidempään, koska tilanne on sitä vaatinut. Minulla kuitenkin on oikeus lähteä kotiin, kun työvuoroni päättyy. Miettikää esimerkiksi lasten hoitopaikkojen puolesta, voinko aina myöhästyä lasten hakemisesta? En voi.
Kotihoidossa pitäisi hoitaa ihmisiä, asiakkaitamme, mutta tuntuu, että juoksemme vain minuutteja ja prosentteja, niillä sitä tehokkuutta seurataan. Työ on itsenäistä ja vastuullista, täytyy tietää mitä tekee. Olisi myös hyvä, jos olisi aikaa toteuttaa kuntouttavaa työotetta, joka aktivoi asiakasta. Tiukat aikataulut, kiire ja pikainen perehdyttäminen lisäävät virhearviointien määrää, joka kuormittaa ensihoitoa.
Kotihoito voi olla asiakkaan ainoa kontakti toiseen ihmiseen päivän aikana. Asiakkaiden vointi vaihtelee paljon. Työlistat on tupattu täyteen, eikä asiakkaiden luona ole varaa olla edes luvattuja aikoja. Tiimipalavereissa ongelmiksi nostetaan esimerkiksi työntekijän eväiden ostaminen työajalla, entä jos joudut syömään autossa? Työntekijöiden tuodessa esille ongelmia, kuten työssä jaksaminen, liian vähäinen henkilökunta, tuplavuorot (joita tehdään lähes päivittäin useita) ja työpäivien venyminen liian täysistä asiakaslistoista johtuen, ei aiheuta toimenpiteitä. Usein palaverit perutaan, kun niihin ei kukaan ehdi osallistumaan.
Kotihoidon työntekijä, oli se lähihoitaja tai sairaanhoitaja, on myös vain ihminen. Hän ei päätä kuinka monta työntekijää töissä on, tai kuinka monta asiakaskäyntiä listalle mahtuu. Se ihminen ei myöskään tahallaan tule aamukäynnille liian myöhään, iltakäynnille liian aikaisin tai ylipäätänsä ilkeyttään väärään aikaan. Se ihminen tuntee myös tunteita, ja hyvin usein se ihminen itkee toivottomuutta. Toivoisimme että omaisetkin aktivoituisivat antamaan rakentavaa kritiikkiä suoraan ylemmälle taholle, esimerkiksi käyntiajoista, jotka eivät toteudu.
Otan kantaa myös hanskojen säästöön. Mielestäni on aivan aseptiikan perusasioita, että hanskat otetaan paketista silloin, kun niitä käytetään. Niitä ei tule pyöritellä käsissä, taskuissa tai narupusseissa. Olen luullut, että aseptiikasta ei tule tinkiä. Mistä voi edes tietää, kuinka monta hanskaparia tarvitsee työpäivän aikana. Mielestäni hanskojen kulutuksen seuraamisen sijaan olisi erittäin tärkeää seurata käsidesin kulutusta, jotta voitaisiin todentaa sitä käytettävän tarpeeksi, ja tarvittaessa antaa aseptiikkakoulutusta.
Viitatakseni lauantain (31.8.) Koti-Kajaanissa olleeseen juttuun kotihoidosta, haluaisin tarttua vastaukseen epäkohdista kertomiseen. Kerrottiin, että olisi ensisijaisen tärkeää tulla kertomaan epäkohdista esimiehelle työyksikössä. Kuitenkaan ei kerrottu, onko näin tapahtunut tai onko vallalla oleva keskustelu tullut yllätyksenä esimiehille. Luulen kuitenkin, että "Hei - mitä kuuluu?" -kyselyn tulokset ovat vielä hyvässä muistissa kaikilla. Kehityskeskusteluja ei ole ollut kaikilla työntekijöillä vuosittain, useilla ei kertaakaan.
Silmään sattui myös, ettei esimiesten virkavapaille oteta sijaisia. Onko siis näin, että esimiehillä on perustyöhönsä liikaa aikaa, jos he eivät tarvitse sijaisia? Olisiko tällöin perusteltua esimiestenkin osallistua kenttätyöhön. Hyvä olisi, jotta esimiehetkin näkisivät kotihoidon tilanteen muunakin kuin prosentteina ja ruudusta käyntien seuraamisena.
Hoitajien jaksaminen kotihoidossa on todella huonolla tolalla, sairauspoissaoloja on paljon, joista johtuen tuplavuoroja tehdään hirveät määrät. Tuplavuoroista saa vapaata tunti tunnista samalle listalle. Tuntien siirtyessä seuraavalle työvuorolistalle ne puolintoistakertaistuvat. Ylityövapaa tietää tuplavuoroa jollekin toiselle työntekijälle, oravanpyörä on valmis. Sairaslomien valtava määrä kielii myös työssäjaksamisen ongelmista. Myös vapaapäivinä soitellaan mahdollisuutta tulla töihin. Työntekijöiden väsymys näkyy myös ilmapiirin kireytenä ja työvirheinä. Valitettavasti näistä virheistä ei tule tehtyä haipro-ilmoitusta (haitta-ilmoitus) useinkaan, koska työaika ei riitä.
On harmillista, että laadukkaasti työskentelemisestä on tehty mahdotonta. Työssä itsessään ei ole vikaa, resurssit vain ovat aivan onnettomat. On myös kerrottu, ettei näistä asioista saisi julkisesti puhua, kun Soten maine menee. Eikö nyt kannattaisi panostaa kotihoitoon laatu ja työntekijöiden jaksaminen edellä?
Tekstissä on useiden yksikössä työskentelevien hoitajien mielipiteitä, mutta teksti on kirjoitettu luettavuuden vuoksi minä-muodossa.
Väsyneet hoitajat
Kommentit
Jätä kommenttiRajansa kaikella
11.9.2019 13:38
Seitsemän vuotta kotihoidossa riitti. Alussa työ oli vielä mielekästä, koska aikaa asiakkaille oli riittävästi. Nykyään se on ihan järjetöntä juoksemista ja liukuhihnatyötä. Samalla, kun yrität kiireessä hoitaa asiakasta, soi hälypuhelin vähän väliä ja siihen on vastattava oli tilanne mikä hyvänsä. Ajatukset eivät pysy siinä hetkessä asiakkaan luona vaan mietit jo seuraavaan paikkaan juoksemista ettet saisi taas omaisilta noottia myöhäisestä aamukäynnistä. Vaikka se ei ole hoitajan syytä, vaan syy on jossain paljon ylempänä…
Nyt omaiset huomio!
9.9.2019 20:19
Omaiset/sukulaiset ketkä huomaatte epäkohtia/kaltoinkohtelua hoidon suhteen oman omaisen kohdalla; olkaa kilttejä ja viekää asiaa eteenpäin! Lukekaa mitä teille ja hoidettavalle on luvattu kun olette tehneet hoito-ja palvelusuunnitelman. Me hoitajat ei pystytä niitä lupauksia kertakaikkiaan toteuttamaan näillä asiakasmäärillä. Joka päivä hoitajat joutuu miettimään omalla tunnollaan kuinka monta lupausta joutuu tänään rikkomaan. Joka päivä melkein jokaisen asiakkaan kohdalla esim. lääkehoito ei toteudu. Jos aamu lääkkeet asiakas saa klo 10-11 välillä ja kohta heti perään aamupäivä lääkkeet. Pitäkää hoitajien puolta tässä taistelussa!
Keisarilla ei ollutkaan vaatteita
9.9.2019 10:23
Kyllä kannattaisi päättäjien tarkastella kotihoidon johtamisorganisaatiota.
Esimiehiä on kuin ”Vilkkilässä kissoja” Kuitenkaan kukaan ei voi päättää juurikaan mistään yksin. Tarvitaan koko konklaavi, että voidaan mitään tehdä. Ketteryys on tästä organisaatiosta kaukana. Ylin johto on jossain norsunluutornissa eikä jalkaudu koskaan varsinaisen perustyön ääreen.
Saattaahan se hoitajien epätoivoinen ininä olla lähtenytkin lähiesimiehien kautta moniportaiselle esimiestaholle, mutta on epäilemättä muuntunut matkan varrella. Liikaa heitä on, kun voivat käyttää tässä määrin aikaa muiden tekemien töiden kyttämiseen.
Kaiken maailman keskenkutoisiin projekteihin ja hankkeisiin lähdetään mukaan. Yleensä niistä ei jää mitään käteen. Vievät vaan resursseja ja uuvuttavat jo entisestään väsyneitä hoitajia. Nyt on vallalla NHG-usko. Kaiken maailman konsultit, joilla ei ole aitoa kosketuspintaa ja koulutusta hoitotyöhön saavat myytyä ajatteluaan,ohjelmistojaan ja osaltaan ovat tuhonneet kotihoidon toimintaa. Kaikkea ei kannattaisi kaavamaisesti kopioida muilta toimijoilta vaan luoda omia luovia ratkaisuja.
Hoidon pitäisi olla asiakaslähtöistä, mutta nykyisellään siitä on tullut organisaatiolähtöistä. Isojen ongelmien äärellä ollaan ja hyvä, että tulevat julkisuuteen .
Nyt pitäisi panostaa hyvään johtamiseen , työn kehittämiseen .
Antakaa arvoa ja armoa hoitajille niin hoidettavatkin saavat kaiken hyvän moninkertaisena takaisin.
Väsynyt hoitaja
10.9.2019 14:19
Tässä kommentissa ollaan hyvin asian ytimessä. Esimiehen perustehtäviin tulisi hyvässä johtamisessa kuulua nimenomaan työntekijöiden etujen ajaminen sekä tukeminen.
Asiakaslähtöisyys on nimenomaan hoitotyön ydin, kotihoidossa kyseisen käsitteen mukaan työskentely on erittäin kaukana todellisuudesta. Mittarit ja RAI:hin kuuluvat työkalut kun eivät näitä meidän ikäihmisiä hoida.
Hoitajat, niin lähi- kuin sairaanhoitajat, ovat ammattiin valmistuessaan vannoneet valan, jota eivät pysty nykyisellä systeemillä puhtaalla omallatunnolla pitämään.
Suututtaa
9.9.2019 10:19
Sosiaalipuolen työntekijät eli asiakasohjaajat ottavat vastaan näitä uusia asiakkaita, ilman että heillä on hoitopuolen osaamista ollenkaan. Saattaa olla että asiakkaaksi tulee esim alkoholisti joka on ollut poissa kotoa sairaalajakson ajan. Sitten aloitetaan kaikki palvelut ja käynnit ihan vain varmuuden vuoksi. Tai toinen esimerkki on mielenterveyspuolen asiakkaat, psykiatrian puolella ei ole resursseja, eli laitetaan kotihoitoon. Kuinka täällä ihmiset on selvinneet ennen kotihoitoa? Palveluita tuodaan kotiovelle ihmisille jotka ei sitä tarvitse, mutta toisaalla iäkäs saattaa jäädä ilman tai vajaalle hoidolle! Joku reikä vuotaa ja pahasti!
Raha edellä mennään....
7.9.2019 20:40
Kyllä se on niin että se muistisairas tai fyysisesti /henkisesti sairas ihminen siellä neljän seinän sisällä, ovi hälyn turvin odottaa ihmistä kuuntelemaan, rauhoittelemaan ja olemaan läsnä. Sinne tulee nälkäinen ja väsynyt; aivan ylikuormittunut hoitaja ajtukset edellisen asiakkaan asioissa ja miettien jo seuraavaa… Vanheneminen pelottaa kyllä ja ihan aiheesta, se että joutuu tämän systeemin armoille… Etiikka ja inhimillisyys on kaukana tästä touhusta. Uskon että suurinosa hoitajista tekee parhaansa, ja voi päivän lopuksi sanoa antaneensa kaikkensa, mutta silti se vanhus on jäännyt vaille sitä mitä hän kaikkein kipeimmin tarvitsee, läsnäolon ja hyvän hoivan.
Omainen
7.9.2019 19:44
Erittäin surullista luettavaa! Omaisena olen usein paikalla kun kotihoidon työntekijä tulee isäni luokse, näen missä ”painekattilassa” he joutuvat työskentelemään. Aivan järkyttävä määrä paikkoja ilman aikaa. Kyllä mulla todella sääliksi kävi yhtä hoitajaa joka polki pyörällä vesisateessa isäni luokse klo 11.45 aamukäynnille, jolla on tarkoitus avustaa wc-toimissa, tehdä puuro ja ANTAA AAMULÄÄKKEET! Käynti on luvattu käydä viimeistään klo 9 mennessä. Pitäis nyt oikeesti jotain tapahtua että asiat muuttuisi! En ihmettele yhtään että kotihoidon työntekijät väsyy! Aivan sairasta!!!
Kotihoidon sh
7.9.2019 15:31
Resurssipulasta, hoitajapulasta, lääkäripulasta puhutaan… Tekijöitä olisi kyllä tarjolla, kun vaan raskittaisi ja osattaisi rekrytoida. Sinne missä on suurin tarve, tekijöitä ei kuitenkaan haeta. Kuntarekrystä myydään töitä haluaville ei-oo:ta. Auki olevia paikkoja taas jätetään paljon täyttämättä – päteviä hakijoita on, mutta päätetäänkin olla palkkaamatta ketään. Tai esim. lääkärin virkoja täytetään ns. näkymättömillä lääkäreillä – hoitovapaalla, opintovapaalla olevilla, toisella paikkakunnalla työskentelevillä. Tai sanotaan rekrystä halukkaille, että ei ole tarvetta. Ei ihme, että lääkärit lähtee yksityiselle ja hoitajat muualle Suomeen. Kyllä se pula tällä menolla tulee ihan oikeasti.
Hoivatyön varahenkilöstöjen ihmiset eivät riitä, sairaslomille ei saa ottaa sijaisia. Pienempien kuntien kotihoidon yksiköissä ei esim. sairaanhoitajille ole edes mitään varahenkilöstöä, sisäisiä sijaisia saati resurssipoolia. Tarvetta kyllä olisi. Moni olisi halukaskin työskentelemään nimenomaan varahenkilöstössä/sisäisenä sijaisena, miksei näihin siis koskaan haeta tekijöitä? Sairaspoissaolot ja jatkuva ylitöiden teettäminen kun tulee sotelle paljon kalliimmaksi. Ja rahaakin tärkeämpi asia kai pitäisi olla, että hoidettavat saadaan oikeasti hoidettua – mielellään hyvin ja turvallisesti.
Hoitaja
7.9.2019 19:43
Sitähän nuo rekryn kautta tulleet on ihmetelly, että usein on sanottu ettei kotihoitoon ole tarvetta sijaisille. Millähän logiikalla, kun tuplaa tehdään minkä keretään. Ei ole mikään ihme jos tiimissä on neljäkin ihmistä tuplassa samana päivänä.
Hmm
9.9.2019 10:21
Itse tulin kotihoitoon harjoitteluun. Minulle oli rekryssä kerrottu että kotihoidossa ei ole töitä, sen sijaan toisessa yksikössä on.
Hoitaja vain
7.9.2019 0:13
Resurssipooli kun tuli niin sitä hehkutettiin miten se on ”kotihoidon pelastus”, jos joku työntekijä on sairas niin poolista tekijä tilalle. Ei vain riitä poolilaisetkaan, kun sairaspoissaoloja on niin valtavasti. Vakituisia hoitajia tiimeissä ei ole tarpeeksi siihen nähden mitä tahtia uusia asiakkaita tulee. Hoivakodeissa on sentään hoitajamitoitukset, kotihoidossa ei. Välitön työaika PITÄISI olla n. 60%, sitä päivää ei taida olla että se siihen jäisi, eikä se edes ole inhimillinen prosenttimäärä asiakaslistoilla, missä liikutaan maalla. Kaiken hyväksi yökäynnit vääristää kokonaistilastojen prosentit alakanttiin hurjasti. Jokainen ymmärtää ettei yökäynnit ole ajallisesti niin pitkiä ja koko Kajaanin alueella kun liikutaan, niin menee siirtymisiin valtavasti aikaa. Mutta prosentteihin vedotaan, ja ne ollaan saatu näyttämään paperilla hyvältä. Herätkää jo ylemmillä tahoilla ennenkuin on myöhästä.
Hoitaja minäkin
7.9.2019 13:12
Poolilaiset kun on suunniteltu kokoajan vahvuuteen niin eihän sieltä riitä väkeä paikkaamaan lyhyitä sairauslomia, mitä on paljon! Liekkö koskaan tilannetta, missä poolissa olisi hoitaja ns. vapaana? Niin kai sen pitäisi toimia.
Kotihoito on todellisessa kriisissä!, Tulee vielä päivä, ettei hoitajat enää riitä ja asiakkaat jäävät ilman hoitoa. Aika pelottavaa.
Pia Peltoniemi
6.9.2019 20:53
Hyvä ja totuuden mukainen kirjoitus! Lähes päivittäin näen uupuneita hoitajia listojensa kanssa.: ”Kuinka ehdin tänään hoitaa kaikki asiakkaat hyvin?” Jotenkin yrittää tsempata eteenpäin, mutta samassa on ihmettely tätä järjestelmää kohtaan! Kehittämistyö on jäänyt pahasti jälkeen, eletään kuitenkin vuotta 2019! Ideoita ja ajatuksia on esiin tuotu, mutta ehkä mukaan tarvittaisiin joku ulkopuolinen ”palapelinkokoaja” + resurssit eli työntekijöitä. Kaikki lähtee tuolta johtoportaasta.
P. S Kalliiksi tulee uupuneiden työntekijöiden sairauspoissaolot.
Antti Tapani
6.9.2019 20:25
Kainuun sote saisi myös maksaa vaaterahaa! Home- ja tupakkataloissa hajut jäävät vaatteisiin, kuten takkeihin. Eihän sairaalassakaan täydy olla tupakansavussa, kotihoidossa täytyy. Ja esim. astmaatikoille nämä ovat riskitekijöitä! Hyvä konsepti joka olisikaivannut kehittämistä jo alusta alkaen. Vieläkään ei olisi liian myöhäistä.
Haju hoitaja
8.9.2019 15:40
Eihän soten tarvii vaatetahaa maksaa ku on hankkinu työasuksi ”raksaliivit”, joista kotihoitajan tunnistaa. Kuitenkin muut vaatteet on hoitajien omia, joihin tarttuu hajut ja sitten kuletaan kotiin näiden tuoksujen kanssa. Onhan toimistolla pukutilat naisilla (ei miehillä), mutta tiloista puuttuu suihkutilat välittömästä läheisyydestä, jos haluaisi peseytyä työpäivän päätteeksi.
Vieras
6.9.2019 18:05
Kotipalvelun työntekijä menee yksin kohteeseen kun kohteeseen. Poliisi menee aina parinsa kanssa. Rohkeita naisia, aina ei tiedä mitä on vastassa kun oven avaa. Muistisairaat saattavat olla agressiivisia.
KH Hoitaja
8.9.2019 19:47
Yksin kohteeseen kun kohteeseen. Joillakin paikkakunnilla yökkö on täysin yksin. Jos jotain sattuu, apuja ei ole… jos jotain sattuu, niin yökön soitettava aamuvuoron työntekijä paikalle. Entä jos on siinä tilassa, ettei voi soittaa? Tämä tuotu esille johdolle, jotka vain kohottaa hartioitaan. Mitä pitää sattua? Kriisissä ollaan ja pahasti… onneksi tämä tilanne on nyt noussut julkisuuteen. Kun ei liitoistakaan ole apua kauheasti ollut…
Hoitaja vaan
7.9.2019 13:20
Ja tänäpäivänä kotihoidossa on paljon mielenterveysongelmista kärsiviä asiakkaita, eikä pelkästään vanhuksia, myös nuorempiakin. Psykiatrian puolen hoitajat menevät myös kotikäynneille aina työparina, kahdestaan. Kotihoidossa harvoin mahdollisuutta, vaikka olisi arvioitu että turvallisuuden kannalta niin pitäisi tehdä.
Hoitsu
6.9.2019 16:39
Hyvä, että kissa on nostettu pöydälle. Ketään muita ei kytätä niin kuin kotihoidon työntekijöitä. Ei kukaan jaksa tuommosta touhua pitkään. Voimia kaukille, teette arvokasta työtä. Kotihoito on nykyään kuin kirosana, mutta toivottavaasti asiat muuttuu.
Voimia hoitajille
6.9.2019 11:14
Kyllä hoitajilta viedään ammattiylpeys. Katseet nyt johtoportaaseen!
Mitä pitää sattua?
6.9.2019 9:37
Öisin koko Kajaanin asiakkaiden hyvinvointi on kolmen hoitajan harteilla. Yksi näistä hoitajista ajaa ja käy yön asiakaskäynnit yksin. Pitääkö sattua jotain ennenkuin saadaan yöhön työpari kaikille? Nykymaailmassa voi käydä mitä vaan, hoitaja voi myös esimerkiksi kaatua rappukäytävässä ja mennä tajuttomaksi. Mukavahan se olisi että siinä olisi työpari joka olisi soittamassa apua, sekä muutenkin olisi turvallisempaa kaksin liikkua.
Joku roti
6.9.2019 8:08
Kyllä tosiaan asiakastyötä on suunniteltu 7 tuntia 8 tunnin työpäiviin. Tuommoisen listan kun saat käteesi niin kyllä epätoivo valtaa. Esimiehet sanoo että ei voi mitään. Nykyään sairaanhoitajien sijaisille tyrkätään hoivan listat käteen kun ei muuta enää keksitä, eivät he uskalla vastaan laittaa koska pelko työnjatkuvuudesta. Ja niin edelleen sairaanhoitajan työt siirtyvät ja sillä ei ole mitään väliä! Hoivan huono tilanne heijastuu nyt ja tulevaisuudessa myös sairaanhoidollisiin töihin.
Sairaanhoitaja
6.9.2019 11:17
Sijaistaessani kotihoidossa pätevänä sairaanhoitajana, tein suurimman osan työstäni pelkkää hoivaa. Tämä söi niin sielua kuin myös ammatti-identtiteettiä – ammattitaidosta puhumattakaan! Kiitos, minulle riitti!
Hoitotiimi
6.9.2019 7:59
Viitaten ylläolevaan kirjoitukseen: ”pesupaikat jätän vuoron lopuksi”, pesuja/suihkutuksia tehdään joka päivä myös iltavuoron alussa. Voitte kuvitella, kuinka hauskaa ja terveellistä on aloittaa iltavuoro talvipakkasilla hikisenä/märkänä. Ja kesät: keskussairaala ja terveyskeskusten vuodeosastot tyhjentävät vähääkään sormea heiluttavat asiakkaat kotihoitoon, vaikka resursseja ei ole yhtään. En ymmärrä, miksi esimiehet/kotiutustiimi ottavat koko ajan uusia asiakkaita vastaan, vaikka nykyisille ei pystytä tarjoamaan heille luvattua hoito- ja palvelusuunnitelmien mukaista hoitoa/aikatauluja. Uusia tulee kuin sieniä sateella ja heille luvataan täysi palvelu, vaikka listat on buukattu täyteen. Jos esim. aamu 7-9 välille on luvattu yhden hoitajan listalle käyntejä täyteen, niin missä on järki, kun kaikille uusille luvataan aikataulut jo ylibuukattuun listaan? On jo lainvastaista, kun viimeisen asiakkaan aamulääkkeet annetaan puolen päivän aikaan. Nyt jos koskaan tulisi asioille tehdä jotakin. Muuten loppuu työntekijät.
Pentti
6.9.2019 5:56
Ja Kajaani aikoo säästää sotesta ison rahan tulevina vuosina,jätetäänkö ihmiset hoitamatta. Järki ainakin sanoo että työntekeminen aikataulutettu tappiiin .Kuinka ne jaksaa….
helpommallakin leipänsä tienaa
6.9.2019 1:17
Kun kouluttauduin, niin halusin kotihoitoon töihin, koska työ on ollut vaihtelevaa ja antoisaa.
Mutta näin vuonna 2019 masentaa lomien ja vapaiden jälkeen palata töihin, kun tietää mitä edessä on. Ei ole vuorossa 10-12 käyntiä, vaan 15-21 riippuen asiakasaikojen pituudesta. Välitön asiakastyöaika voi olla jopa yli 7 tuntia 8 tunnin työpäivässä eli kuuluu kysymys: missä siirtymiset asiakkaan luota toisen luo, missä hoitajan lakisääteiset ruoka -ja kahvitauot? Mistä nipistetään, että hoitaja kerkeää tehdä työvuoronsa aikana kaikki käynnit? Asiakkaan ajoista, se on totuus.
Mielessä pyörii työn lopettaminen kotihoidossa. Luulenpa, että aika monen hoitajan mielessä, kun ei enää jaksa. Toivottavasti edes liitot ottaisivat jotakin vastuuta ja kantaa tähän tilanteeseen, tämä on lainvastaista toimintaa, jossa rikotaan työntekijän sekä asiakkaan oikeuksia.Loppunsa edellä koko järjestelmä.
Hoituri
5.9.2019 21:57
Eräs hieno säästötoimenpide kotihoidossa, kun esimiehiltä tuli kehoitus laimentaa käsitiskiaine suihkepulloon! Siinähän niitä säästöjä vasta tuleekin. Liekköhän tuo kovin järkevää ja terveellistäkään niitä sumuja hengitellä….. Jospa siitä syntyvillä säästöillä saadaan palkattua yksi hoitaja lisää ja kiire helpottuu…..
Lyyli
5.9.2019 18:27
Vanhusten ja muiden apua tarvitsevien kunnallisen kotihoidon toimimattomuus on häpeätahra, joka olisi pois pestävissä. Kyseessä on selkeä arvovalinta; mihin me haluamme panostaa. Aina ei ole kysymys isoista rahoista, pienelläkin panostuksella voi olla isot vaikutukset. Monesti asenne ratkaisee. Logistiikan pelaaminen, kunnollinen hygienia, asianmukaiset työolosuhteet säästävät sekä aikaa että rahaa. Hermoista nyt puhumattakaan. Ottakaa kaupungin/soten/maakunnan päättäjät asiasta koppia ja lähtekää tutustumaan hoitajien arkeen. Kuunnelkaa hoitajia, sillä he todellakin ovat oman työnsä ammattilaisia. Kaiken kiireen keskellä heidän on vaikea pysähtyä kehittämään omaa työtään. Ikinä ei päästä siihen, että kaikki toimii kuin Strömssössä, mutta paljon voidaan parantaa. Tää on siis niin noloo!
Hoitaja
5.9.2019 17:07
Kotihoidossa ei ole päteviä esimiehiä! Ylemmistä portaista vain määrätään hoitajille tehtäviä, niistä ei keskustella etukäteen hoitajien kanssa kuten hyvissä työyhteisöissä tehdään. Ei kuunnella työntekijöiden ehdotuksia . Tervetuloa ylemmät pomot tutustumaan kotihoidon työhön tai käymään edes toimistolla, jos tiedätte osoitteen.
Vastinetta odotellessa
5.9.2019 16:04
Onko tuolla kotihoidossa esimiehillä koulutus työhönsä? Ehkä johtunee epäeettiset johtamistaidot siitä.
Ex-sotelainen hoitaja
5.9.2019 13:31
Kainuun sotella on se meininki, että jos olet eri mieltä hoitotyön esimiehen kanssa jostain asiasta, ei sitä viidettätoista määräaikaista työsopimusta jatketa. Turhaa on siis huudella hoitajapulaa, kun työntekijöiden sanoille ei anneta painoarvoa! Mitä kuuluu -kyselyn tuloksetkin lakaistiin tehokkaasti maton alle…
Muutoksia huonompaan
5.9.2019 10:29
Päällikkötasolla puhuttiin vuosia sitten, että kiire helpottaa, kunhan saadaan mobiili ja optimointi käyttöön. Vaan toisin kävi. Kentällä tehtävästä työstä siirrettiin hoitajia työnjakoon, koska optimointi-ohjelma on niin viisas, että jättää ne käynnit suunnittelematta hoitajan listaan, jotka menevät päällekkäin. Työnjakaja sitten lisää käsin nämä käynnit hoitajan listalle. Lähihoitajilla ei ole aikaa kuin perustyöhön; esim. lääkkeenjaot ja haavanhoidot joudutaan jättämään usein sairaanhoitajille, vaikka niihin ammattitaito riittäisikin. Ja tämä vie sairaanhoitajan aikaa pois sellaisilta asiakkailta, jotka oikeasti tarvitsisivat sairaanhoitajan kotikäynnin.
Kotihoidosta
5.9.2019 9:52
Vihdoinkin tätä kaaosta on alettu tuoda julki. Hoitajien kesken on tästä kyllä puhuttu monia,monia vuosia ja esimiehille tuotu asiaa julki. Mitään ei ole tapahtunut. Aikoinaan kun työskentelin kotihoidossa, minun oli pakko mennä työpaikalle kuudeksi, kun työt alkoivat seitsemältä, että kerkiän saada sotenauton avaimet, kun meidän perheessä taloudellisista syistä ei voitu pitää kahta autoa. Jossakin vaiheessa tilanne oli jo niin paha, että kävellessä lumikinoksessa työpaikalleni, toivoin salaa, että kaatuisin ja jalka menisi poikki, että ei tarvitsisi mennä sinne. En kaatunut….työt odotti ja velvollisuus kutsui. Tykkäsin muuten työstäni mutta en siitä jatkuvasta kiireestä. Olette nähneet varmaankin sotenauton vähän syrjemmällä parkissa. Siellä on kiireinen hoitaja auton takana pissillä, kun työpaikalle ei kerkiä ajamaan, kun kello raksuttaa. Sanoin itseni irti ja en palaa sinne koskaan. Ex-kotihoitaja.
Jo riiitää
6.9.2019 21:02
Sama meno työvälineiden, siis autojen kanssa jatkuu tänäkin päivänä, ellei ole jopa mennyt tilanne huonommaksi! Autoja ei ole riittävästi ja matkat joutuu taittamaan kävellen/pyörällä ellei omaa autoa ole. Toki kilometrikorvaukset maksetaan, mutta riittääkö ne todella kattamaan kulut? Jokainen voi nyt miettiä haluaako autoansa käynnistää -20 pakkasella 14-25 kertaa työvuoron aikana… On aivan käsittämätöntä ettei työhön tarvittavia välineitä ole! Työhaastattelussa kysytään ajokorttia, kuulema ilmankin pärjää.. mutta yllättäin sulla pitää olla kortti sekä oma auto käytössä. Lisä mukavuutena saat kuljettaa omassa autossasi hoitotarvikkeita ja pesuihin tarvittavia kumppaneita. Ja jos aseptiikkaan palataan, niin kuinka hygienistista on kuljettaa kumppaneita asunnosta toiseen!!!
Entinen kotihoitaja
5.9.2019 9:16
Minä en herkkänä ja tunnollisena ihmisenä enää jaksanut. En jaksanut sitä kiirettä, päällekkäisiä käyntejä, liian lyhyitä asiakasaikoja. Vielä seitsemän vuotta sitten rakastin työtäni kotihoidossa, aikaa oli jopa istahtaa hetki ja juoda asiakkaan kanssa hänen kovasti tarjoamansa aamukahvit, jutella ja kuunnella. Sitten tahti alkoi kiristymään, yöunet katosivat, pelkäsin seuraavaa työpäivää, näin painajaisia etten ehdi hoitaa kaikkia asiakkaita työajan puitteissa. Lopulta pitkän sairausloman kautta kouluttauduin muihin töihin. JOS kotihoidon tilanne joskus palaisi sellaiseen mitä se vielä n. seitsemän vuotta sitten oli, palaisin siihen ilomielin. Mutta oman mielenterveyteni säilymisen vuoksi oli pakko kotihoitajan työt lopettaa.
Todellisuus
5.9.2019 9:05
Huomaa huonon yhteyden esimiesten ja alamaisten välillä koska vuoropuhelua käydään lehdissä. Olisiko esimiesten aika ottaa hoitajien huolet todesta? Olisiko myös päätöksiä tekevän ylimmän johdon hyvä käydä tutustumassa kenttätyöhön, kun päätöksiä tekevät tuntematta työtä?
Hoitaja
5.9.2019 10:19
Todennäköistä on, että jos tähän vastine tulee, siinä koitetaan taas selitellä asiat parhain päin, eikä myönnetä ongelmia. Eikö esimiesten pitäisi pitää työntekijöidensä puolia ja huolehtia heidän jaksamisestaan? Tällä hetkellä tuntuu kuin oltaisiin vihollisia puolin jos toisinkin. Miksi esimiehet ei myönnä totuutta, ja vaadi jotain ylempää johtajaa tätä suota selvittämään ja laskemaan kuinka monta työntekijää on vielä jäljellä, ja miettimään jatkoja. Päättäjät: te ja teidän omaisenne vanhenette myös, osalla vanhuus taitaa jo kolkuttaa ovella. Eikö nyt olisi hyvä hetki miettiä kuinka kotihoito saadaan toimivaksi jälleen. Sellaiseksi, että voi ylpeydellä kertoa olevansa kotihoidossa töissä, sellaiseksi että työntekijät saataisiin pysymään, sairaslomat vähenemään ja ennenkaikkea, turvattua oikeasti kotona asuvien ihmisten vanhuus. Kotihoitohan on tulevaisuutta, kun linjaus on hoitaa kaikki kotiin. Kuinka tulevaisuuden käy, kun asiat ovat jo nyt näin huonosti?
Hoitaja huonolla omatunnolla
4.9.2019 22:53
Suuri kiitos kollegat tästä kirjoituksesta! Kuinka kauan me hoitajat ollaankaan puhuttu hoitajien jaksamisesta ja siitä huonosta omastatunnosta, mitä tämä meille niin rakas työ antaa. On raskasta ja sydäntäraastavaa tehdä tärkeää työtä hutasemalla ja tästä kaikesta kärsivät yhtä paljon, ellei enempi asiakkaat. Ja suurin osa asiakkaista on muistisairaita puolustuskyvyttömiä ihmisiä jotka eivät pysty pitämään puoliaan. Harvalla on omaisia lähellä jotka tietää mitenkä heidän äitiä, isää, mummoa tai pappaa hoidetaan. Hoitajat rikkovat joka päivä lupaukset mitä asiakkaalle ja heidän omaisilleen on luvattu. Jos joku omainen sattuu olemaan vastassa kun menet asiakkaan luokse aamukäynnille klo 11, niin hoitaja on se joka saa niskaansa kaiken sen pahan olon mikä omaisella on. Hoitaja puree vain hammasta ja pidättelee itkua ja koittaa selittää jotain järkevää myöhästymiselleen. Hoitaja on jo ajatuksissaan seuraavissa käynneissä ja miettii selviääkö työpäivästä ajallaan, vai vieläkö pitää jostakin yrittää kiristää tahtia. Toimistolle päästyään hoitaja huokasee ja ajattelee että selvisin. Selviytyä sana on päivittäin kuultu sana. Kysytään/todetaan työkaverille ;hyvä sinäkin selvisit tästä päivästä. Aika kauheaa että meidän hoitajien pitää selviytyä työpäivästä. Ei ihme jos työntekijät miettivät jotain muuta työtä /työpaikkaa. Työpaikkaa missä arvostetaan sinun työtäsi, työpaikkaa jossa huolehditaan työntekijän jaksamisesta, työpaikkaa missä työkaverit puhaltavat yhteen hiileen ammattinimikkeestä riippumatta, työpaikkaa jonne on kiva lähteä. Meitä on niin monta jotka kokoajan miettii mihinkä muualle voisi lähteä töihin tai mikä muu ala voisi kiinnostaa. On korkea aika alkaa tekemään tekoja asian suhteen. Näistä asioista on puhuttu äneen myös esimiesten kuullen monia kertoja jo silloin kun tilanne ei ollut näin paha. Nyt ollaan jo siinä pisteessä ettei hoitajat jaksa enää välittää näistä puhutuista asioista, kun ei asioille kukaan kuitenkaan tee mitään. Toivottavasti hoitajien ääni/hätä nyt jo alkaisi kuulumaan!
Entinen hoitaja
4.9.2019 22:45
Olipa hyvä ja totuuden mukainen kirjoitus lähihoitajan työpäivästä kotihoidossa! Toivon mukaan tämä kirjoitus aiheuttaa keskustelua ja tilannetta parantavia toimenpiteitä. Ongelmat eivät nyt enää ole maton alle pyyhkäistävissä!
Seppo
4.9.2019 20:04
Kiitos viimeinkin tästä. Vuosia on sotea ja kotihoitoa johdettu jollain muilla kriteereillä kuin ihminen ja palvelu.
Päättäjille pohdittavaa
Onko hoitaja kohta hoidettava
4.9.2019 19:17
Ei ole reilua ansaituille vapaille soitella ja pyytää töihin. Eihän siinä ehdi päätään selvittää kun työt tulevat koti-ovelta hakemaan. Liian lyhyet sopimukset eivät tuo mielenkiintoa vaikka paikkoja olisikin. Liian paljon määrä-aikaisuuksia, tekijät lähtevät muualle. Nyt olisi aika herätä. Olisi myös aika tehdä konreettisia muutoksia, että tuo uppoava laiva saataisiin hieman pinnalle. Hoitajat tekevät upeaa työtä ja uhrautuvat oman terveytensä uhalla kerta toisensa jälkeen. Päättäjät hoi!