Mielipiteet

Lukijan mieipide: Polttoaineen hinnannoususta

Polttoaineen hinnankorotukset ovat keskusteluttaneet, ja jotkut tahot pyrkivät vääristävällä informaatiolla käymään kuntavaalikampanjaa. Haluan nyt oikaista niitä väitteitä, joita on eri medioissa esitetty.

Sosiaalisessa mediassa erään puolueen mainoksessa levitetään tietoa, että bensiinin ja dieselin hinta nousee 30 senttiä litralta, mutta siinä ei tarkkaan kerrota, mistä polttoaineen hinnankorotus johtuu, vaan pyritään antamaan kuva hallituksen toimista polttoaineen hinnannousuun. Toiseksi on todettava, ettei kuntavaaleissa ratkaista polttoaineen hintaan vaikuttavista seikoista.

Hallitus jatkoi edellisten hallitusten linjaa veronkorotuksissa, kun polttoaineiden verotus nousi noin kuusi senttiä litralta viime elokuussa. Nousun vaikutus teollisuuden kustannuksiin on pieni ja välillinen, se on valtiovarainministeriön arvion mukaan noin 0,03 prosenttia suhteessa tehdasteollisuuden kokonaiskustannuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavallisen kansalaisen näkökulmasta polttoaineen hinta ei siis nouse veronkorotusten myötä sen enempää kuin ruokakorin hinta. Uusia korotuksia ei ole tulossa.

Polttoaineen hinnannousu johtuu öljyn maailmanmarkkinahinnan noususta. Öljyn maailmanmarkkinahinta laski viime keväänä koronaepidemian vaikutuksesta 20 dollariin barrelilta, ollen ennen koronaa 60 dollaria per barreli.

Koronan vaikutus alensi öljyn markkinahintaa, mikä näkyi hinnan laskuna kuluttajille. Kesällä 2020 öljyn markkinahinta lähti nousuun, laskien kuitenkin hieman loppuvuodesta, pysyen noin 40 dollarissa per barreli.

Tämän vuoden alusta öljyn hinta lähti uudelleen nousuun reagoiden oletettuun koronan jälkeisen kasvun liikkeellelähtöön. Öljyn hinta on noussut tämän vuoden alusta liki 20 prosenttia, ollen nyt hieman yli 60 dollaria barrelilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Öljyn hintaa nostaa myös Opec-maiden ja Venäjän tuotantorajoitukset. Öljyn hinnannousulla on todella suuri merkitys polttoaineiden hintojen nousuun, eikä korotukset johdu hallituksen polttoaineen veronkorotuksista.

Raimo Piirainen

kuntavaaliehdokas (sd.)

kansanedustaja

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kirjoittaja toteaa, että polttoaineen hinnannousu johtuu öljyn maailmanmarkkinahinnan noususta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä