Mielipiteet

Lukijan mielipide: Ameriikan malliin

Hallituksen sote-esitys voi entisestään vahvistaa amerikkalaisen terveydenhoitomallin toteutumista Suomessa (katso myös Kyösti Jurvelin/Kauppalehti 21.12.2020).

1,9 miljoonalla suomalaisella on sairaanhoitovakuutus lakisääteisen työterveyshuollon kautta, näistä 0,8 miljoonaa on kunnallisten työterveysosakeyhtiöiden potilaana ja 1,1 miljoonaa yksityisten Pörriäisten (hallituksen käyttämä yhteisnimitys Mehiläisestä, Terveystalosta, Pihlajalinnasta ym.) potilaana.

Lisäksi puolella lapsiperheistä on sairaanhoitovakuutus lapsille ja osalla muista suomalaisista oma sairaanhoitovakuutus. Nämä vakuutetut käyttävät pääasiassa yksityisvastaanoton palveluja. Näin ollen hallituksen sote-esitys koskettaa vain puolta suomalaisista, ja heille hallitus tarjoaa kunnallisten terveyskeskusten palveluja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perusterveydenhuollossa on hoitaja- ja lääkäripula. Miksi ammattilaiset ovat siirtyneet ja siirtyvät yhä enenevässä määrin Pörriäisten palveluihin? Olisikohan syynä se, että näissä työyksiköissä on matalampi organisaatiorakenne ja sitä kautta vähemmän byrokratiaa, hyvä työ- ja johtamiskulttuuri, paremmat työolot, mukavammat työajat, paremmat edut, parempi palkka jne.

Jos näin on, niin mitä korjausta hallituksen esitys lupaa kunnallisille toimijoille. Lukemani esityksen perusteella ei mitään konkreettista. Vaarana on, että esitys vain vahvistaa vuokratyövoiman käyttöä julkisissa palveluissa, ja se ei ole erityisen halpa keino kunnille.

Valtion ja kuntien uudistuksissa tehdään yleensä se virhe, että unohdetaan palvelujen käyttäjät, ja uudistus tehdään hallinto edellä. Niin on käymässä myös nyt. Hallituksen esityksestä puuttuu palvelutarpeen näkökulma. Näin kävi myös Kainuun hallintokokeilussa vuoden 2005 alusta terveydenhuollon osalta. Saimme korkeimmillaan 7-portaisen organisaation, ja sen laskuja maksamme edelleen.

Sote-uudistusta tehtäessä eduskunnan tulee turvata sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen asiakkaiden palvelutarpeen tasolla. Jäykällä byrokratialla kustannukset eivät ole kenenkään hallittavissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelun tarvitsijan kannalta on tärkeintä, että hän saa laadukkaan avun oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa omahoitajalta ja -lääkäriltä.

Markku Rönty

lääketieteen lisensiaatti

Kajaani

Kirjoittaja muistuttaa, että Kainuussa on maan suurin pula terveyskeskuslääkäreistä ja erikoislääkäreistä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä