Mielipiteet

Lukijan mielipide: Asukkaita on kuultava nykyistä paremmin

Neljän vuoden välein järjestettävät kuntavaalit ovat paikallisdemokratian näkyvin ponnistus ja tietynlainen kulmakivi. Mutta ei voi millään ajatella, että se yksin riittäisi demokratian toteuttamiseen. Vaikka valtuutetut edustavatkin kuntalaisia, on päätöksenteossa mukana vain pieni joukko asukkaista. Tämän vuoksi kaupungin olisikin tärkeää kuulla asukkaidensa ajatuksia ja näkemyksiä muullakin tavoin kuin vaalien kautta neljän vuoden välein.

Sähköiset alustat tarjoavat runsaasti erilaisia mahdollisuuksia ihmisten mielipiteiden kuulemiseen, Kajaanissa voisi olla järkevää tulevaisuudessa kokeilla esimerkiksi sähköisiä asiakasraateja, joiden avulla ihmiset pääsisivät antamaan säännönmukaista palautetta kaupungin palveluista. Myös erilaisten kuulemis- ja keskustelutilaisuuksien järjestäminen on sähköisissä ympäristöissä mahdollista oikeinkin näppärästi asuinpaikkaan katsomatta.

Pelkästään sähköisiin ympäristöihin ei voi kuitenkaan siirtyä, vaan edelleen tarvitaan myös kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia ja tilaisuuksia. Yksi hyvä keino kuulla asukkaita on jalkautua osaksi heidän arkeaan. Lasten leikkipaikoilta tavoitettaisiin varmasti perheellisiä ihmisiä, torikahvilan aamuparlamentista kokeneempia kuntalaisia ja taas iltaisin kaupungilla on mahdollisuus kohdata nuoria.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiedän, että kaupungintalolla järjestetään runsaasti erilaisia tilaisuuksia, joissa kaupunkilaisten on mahdollisuus ottaa kantaa valmisteltaviin asioihin, mutta kuinka moni kaupunkilainen todellisuudessa tietää, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään? Väitän, ettei kovin moni.

Virallinen ilmoitus kaupungin ilmoitustaululla tai kuulutus sanomalehdessä kyllä täyttävät vaatimuksen siitä, että asiasta on tiedotettu, mutta takaavatko ne sen, että ihmiset olisivat aidosti tietoisia mahdollisuuksistaan?

Tämän suhteen meillä Kajaanissa onkin aidosti parantamisen varaa. Asenteita onkin muutettava siten, että kaupunki tahtoo aktiivisesti kuulla asukkaidensa ajatuksia kaupungin palveluista sekä kaikesta kehittämisestä.

Yksi suuri ja tärkeä asia, minkä suhteen Kajaanin kaupungin olisi syytä kuulla asukkaitaan erityisen tarkoin, on kaupungin eteläpuolelle suunnitellut valtavat tuulivoima-alueet. Vaikka tuulivoimalat tuovatkin toteutuessaan sievoisen summan tuloja kiinteistöverojen muodossa kaupungille, muovaavat ne kuitenkin samaan aikaan ihmisten asuin- ja elinympäristöä mullistavalla tavalla moniksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän vuoksi kaupungin on syytä kiinnittää erityistä huomioita tiedottamisen avoimuuteen hankkeisiin liittyen ja kuultava todella se, kuinka alueella asuvat ja elävät ihmiset hankkeet kokevat. Ratkaisujen aika on vasta sitten.

Riikka Leinonen

lähihoitaja

Vuottolahti

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä