Mielipiteet

Lukijan mielipide: Asumisen hintaa on laskettava

On kiistämätön tosi seikka, että Kajaanin kaupungin vuokrataloyhtiö Pietarin vuokrat ovat korkeammat, kuin monissa muissa vastaavan kokoisissa kaupungeissa operoivien julkisten vuokrataloyhtiöiden vuokrat ovat.

Tämä nostaa vääjäämättä myös vapailla markkinoilla olevien asuntojen hintoja, julkinen toimija määrittää vääjäämättä vuokratasoa.

Näin ollen jokainen vuokralla asuva häviää siinä, ettei Pietarin asioita ole hoidettu niin kuin olisi pitänyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarin asuntoja on tyhjänä kaiken aikaa ja tyhjänä ne saavat varmasti ollakin, kun katsoo millaista hintaa niistä pyydetään. Tähän asti tilannetta on pyritty ratkaisemaan siten, että vuokralla asuvat maksavat omissa vuokrissaan niiden asuntojen ylläpitokustannukset, jotka ovat tyhjänä. Tämä nostaa asukkaiden vuokria ja tekee muuttamisen vapailla markkinoilla olevaan vuokra-asuntoon taas himpun verran henkisesti helpommaksi.

Toinen ratkaisu tyhjien asuntojen osalta on ollut se, että niitä myydään yksityisille toimijoille. No mitä tekevät yksityiset toimijat? Ne vuokraavat ne eteenpäin, hieman Pietaria halvemmalla hinnalla totta kai. Tämä tuo jälleen paineita Pietarin asuntojen vuokrien korottamiselle.

Oikea ratkaisu olisi purkaa käyttöikänä päähän tulleet kerrostalot, sen sijaan että niitä jätetään markkinoille pyörimään. Näin vuokralla Pietarilla asuvien ei tarvitsisi maksaa tyhjänä olevista asunnoista mitään vaan jokainen vastaisi asumisensa todellisista kustannuksista.

Tämä vääjäämättä laskisi myös vapaiden markkinoiden hintatasoa, mistä hyötyisivät kaikki vuokralla asuvat kajaanilaiset. Rahaa jäisi enemmän kulutukseen ja sitä kautta paikallisen yrittämisen ja työn tukemiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lauri Niiranen

herastuomari, eläkeläinen

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä