Mielipiteet

Lukijan mielipide: Avohakkuu Pirunvaaran alueella tulisi perua

Kajaanin kaupungin suunnitelmat toteuttaa avohakkuu Pirunvaaran lähiretkeilyreitin välittömässä läheisyydessä tulisi perua ja sen sijaan investoida alueen virkistyslähtöiseen kehittämiseen.

Pirunvaaran reitti on useamman kilometrin mittainen ja kulkee läpi kauniin vaihtelevan metsäisen ja kallioisen maaston Sokajärvelle avautuvien näköalojen äärelle. Kehittämällä retkeilyreittiä kaupunki voisi tasata Koutaniemen Akkovaaralle kohdistuvaa kävijäpainetta.

Retkeilyn kasvanut suosio on positiivinen ilmiö, ja Kajaanin kaupungin tulisi nähdä virkistysalueidensa kehittäminen veto- ja pitovoimatekijöidensä vahvistamisena. Erityisesti korona-aikana on korostunut lähellä olevien retkeilyalueiden merkitys ihmisten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsien taloudellinen arvo tulisikin kaupungissamme nähdä myös muutoin kuin puunmyyntitulojen kautta: erityisesti retkeilyyn soveltuvien metsäalueiden virkistyslähtöinen kehittäminen kaupungin vetovoimaisuutta lisäävänä sekä kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävänä. Avohakkuut retkeilyreittien tuntumassa eivät ole tästä näkökulmasta oikeita toimia.

Tehokkaan metsänhoidon maisemissa virkistyville kaupunkilaisille on kyllä riittävästi näitä maisemia melkeinpä missä tahansa metsäalueilla tässäkin kaupungissa.

Kova suosio voi kuitenkin myös kuluttaa retkeilyalueiden arvokasta luontoa ja kävijäpaineeseen nähden riittämättömät pysäköintialueet poikia erilaisia riskejä ja haittoja muulle liikenteelle. Näin on käynyt Koutaniemi-Vuoreslahti kyläyhdistyksen ylläpitämällä Akkovaaran alueella.

Pirunvaaran alueen kehittämisellä muun muassa reitin opastuksia parantamalla, rakentamalla kunnollinen taukopaikka tulisijoineen ja vaikkapa näköalatorni Pirunvaaran huipulle, voisi tasata Akkovaaran alueelle kohdistuvaa kävijäpainetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pirunvaara on myös paremmin autottomien kaupunkilaisten saavutettavissa Lohtajalta, ja lähiretkeilyalueen saavutettavuus on yhdenvertaisuuden kannalta tärkeä asia huomioida, kun kohdennetaan kehittämistoimia.

Autollisille kävijöille on pysäköintitilaa Lohtajan ulkoilureitin pysäköintialueella ja Sokajärventieltä reitille johtavan pikkutien varressa.

Läheisen Lohtajan koulun oppilaat ja opettajat tulisi myös ottaa mukaan Pirunvaaran alueen suunnitteluun, jotta aluetta voitaisi hyödyntää opetuskäytössä monipuolisesti.

Kehittämisen yhteistyökumppaneita kyllä löytyy ja paikallisten taideyhteisöjen jo esittämään kädenojennukseen Piruvaaran alueen luontoa ja virkistyskäyttöä tukevassa kehittämisessä (KS 1.11.) kannattaa tarttua ilolla!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saara Österberg

Koutaniemi, Kajaani

Kajaanin Pirunvaaran vaihtelevat metsät, hyvät polkuverkostot, sammaleiset painanteet, näköalapaikat, jäkäliköt ja muinaisett kivikot mahdollistavat taidetyhteisöjen mukaan elävöittävän luontokokemuksen ja uudenlaisen yhteisötaiteen näyttämön.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä