Lukijan mielipide: Avoin kysymys Kajave Oy:lle
Aiheellinen keskustelu sähkönsiirtohinnoista kiihtyy. Kajave Oy kiirehti nostamaan hintoja, ennen kuin eduskunta ehtii käsittelemään po. asiaa.
Kuluttajille nostetaan siirtomaksua 7 prosenttia 1.12. alkaen, mutta yrityksille on tullut ilmoitus, että siirtomaksu nousee 9,2 prosenttia.
Esimerkiksi omien yritysteni kohdalla mietin, että Kainuun Valo Oy:n jälkeen ei ole ollut investointeja tai muita kaapelihuoltoa tai töitä, joilla perustellaan hinnankorotuksia.
Yritykset toimivat kaiken lisäksi taajamissa, joten kaapelien vetomatkat eivät näyttele niin suurta osaa, kuin haja-alueella.
Avoin kysymys Kajave Oy:lle: Mihin perustuu ero, 2,2 prosenttiyksikköä, kuluttajan ja yritysten välillä? Onko se niin kutsuttua piilomaakuntaveroa?
Jaakko Kyllönen
yrittäjä
Kuhmo
Kommentit
Jätä kommenttiAK
24.11.2020 20:13
” Ahneus ”
Käyköhän tässä niinkuin soneran ahneuden kanssa lankapuhelimien kuukausimaksuissa
että aletaan sanomaan irti sopimuksia .kyllä se on joku raja ahneudellakin ! toivon että
joku yrittäjä tarttuu tähän että mitä muita mahdollisuuksia on saada kohta 500 euron
vuosimaksulla sähköä vähän kuluttaviin talouksiin ja kesämökkeihin !
Voimavirta asentaja.
24.11.2020 14:52
Vanhukset asuu palvelutaloissa tai hoivakodeissa. Heidän talonsa on autioina mutta sähköliittymät on käytössä. Moni ei edes tiedä miten heitä kupataan. Voitot menee sijoittajille.
Tää touhu pitää lailla saada kuriin.
Hintojen tulee olla totuuden mukaiset.
On käsittämätöntä miten ihmisten perusasiat on saatu tälle tolalle.
pekkim
24.11.2020 13:50
Jaa puljusta 34% omistaa ruotsalaiset ja ranskalaiset joille mainittu osuus yhtiöstä myytiin. Verkkoyhtiön hallituksessa istuukin ostajayhtiön edustajia, jotka ovat sitä mieltä, että kyllä rikkailla kainuulaisilla on varaa maksaa, vaikka perusmaksut nostetaan 40€ ja siirtohinnat tappiin. Investoinnit on jäädytetty 5%.n tasolle kun verkkoyhtiön hallituksessa ei ketään kiinnosta mikään muu kun tulos.
Vähemmistö ei määrää
25.11.2020 13:08
Mielestäni sellainen käsitys, että viime vuonna vähemmistöomistuksen hankkineet ulkomaiset sijoittajat olisivat aloittaneet rankan rahastuksen Loisteessa, on kyllä virheellinen. Kuluva vuosi 2020 on ensimmäinen, johon uudet omistajat ovat päässeet vaikuttamaan. Enemmistönä olevat Kajaani ja Sotkamo eivät todellakaan ole tahdottomia omistajia. Vuosina 2013-2019 nämä omistivat yhtiön kahdestaan. Oltiinko hinnoitteluun tällöin tyytyväisiä ? Omistusta on nimenomaan haluttu kehittää verotukseen verrattavaksi tulonlähteeksi näille kunnille. Aiemmin kunnat käyttivät juniorilainan koroilla rahastamista, ja nyt se viety osinkotulojen kautta uusille luvuille. Kunnat voisivat enemmistönsä turvin milloin tahansa päättää alentavansa Loisteesta nostettavia osinkoja ja edellyttää yhtiön alentavan siirtohintoja.
Kysymysten oikea osoite ei ole toimitusjohtaja, Arto Okkonen tai Raili Myllylä, vaan kaupungin ylin johto, jonka strategiaa edellämainitut Loisteessa toteuttavat.
pekkim
25.11.2020 10:24
”Vähemmistö ei määrää”
Kirjoitin kylläkin, että ketään ei verkkoyhtiön hallituksessa ei ketään kiinnosta mikään muu kun tulos. Se pitää sisällään myös Kajaanin ja Sotkamon hallituksessa istujat. Verkkoyhtiön hallituksessa istuvat ostajayhtiönedustajat evät päätä yksinään, mutta he ovat tulleet tekemään tulosta.
Myynnin järkevyydestä olen kokonaan toista mieltä. Mistä löytyy se sijoitus- Sampo, joka takoo vastaavan tuoton kaupungille? Kaupunkien osaaminen sijoitusbisneksissä on osoittautunut kautta linjan varsin huteraksi. Paljonko on jäljellä 150 miljoonasta? Mikä on verkkoyhtiön arvo tällä hetkellä, 1mrd?
Suorastaan hävettää Kajaanin ja Loisteen toiminta
25.11.2020 10:18
Vähemmistö nimen oman määrää Loisteessa. Onhan tuo huomattu jo silloin kun Graninge oli aikoinaan Loisteen edeltäjässä Kainuun Sähkössä vähemmistöosakkaana.
Sinne suuntaan taisi kumartaa yhtiön johto ja sähköyhtiön liepeillä olleet kuntapoliitikot.
Nyt vähemmistöosakkaan vaatimuksia mahdollisimman suuresta tuotosta voivat Kajaani ja Sotkamo käyttää keppihevosena jatkuville hinnan korotuksille.
Suorastaan pöljyyttä on ollut Kajaanilta ja Sotkamolta mennä myymään siivu monpolina toimivasta sähköyhtiöstä ulkomaiselle pääomasijoittajalle.
Ei ihme kun Kainuu maakuntana näivettyy koko ajan. Siitä pitää huolen nämä pöljät kuntapäättäjät ja virkamiehet huolen. Ovat sitä Kajaste-tasoa.
Ei uskoisi aikuisten oikeasti näin päljää tämän homman olevan, mutta näin se vaan näyttää olevan.
Vähemmistö ei määrää
24.11.2020 16:47
Voi hyvin olla, että ulkomaiset omistajat kuvittelevat ostaneensa viipaleen yhtiöstä, joka palvelee hyvinkin varakkaita ja hyvinvoivia kainuulaisia. Mutta ymmärrät varmaan, että kolmanneksen omistava taho ei osakeyhtiössä sanele mitään. Sinuna olisin enemmän huolissani siitä kuinka yhtiöstä selkeän enemmistön omistavat kaksi kuntaa ovat sitä mieltä, että ”kainuulaisilla on varaa maksaa”. Ja tulevaisuudessa yhä vaan enemmän, kun 450 miljoonan euron investointivelkaa maksetaan takaisin.
Tuo kolmanneksen myynti huippuhintaan onkin ollut ainut myönteinen asia näissä Loiste-kiemuroissa. Mutta on tietysti muistettava, että yhtiön arvo, jota myyntihinta noudattaa, on pumpattu tappiin korkeilla siirtohinnoilla ja niiden mahdollistamilla osinkotuotoilla.
On tämä pöljä kansa
24.11.2020 12:33
Suuren suuri ongelma noissa hallituspaikoissa on se, että ensiksikin palkkiot ovat aivan liian suuret ja se sokaisee hallituksessa istuvien nupit. Hyvänä esimerkkinä tämä Kajaven hallituksessa istuva vasemmistoliiton edustaja. Toiseksi ainuttakaan miljonääriä ei pitäisi – ei koskaan – valita Loisteen ja Kajaven kaltaisten firmojen hallituksiin, koska miljonääreille itselleen ei hintojen korotuksilla ole paskankaan väliä. Heillä kyllä paalua riittää kovempiinkin siirtomaksuihin. Tavallisen kansalaisen talous saadaan jatkuvilla korotuksilla kuralle. Palkat ja eläkkeet eivät todellakaan nouse samaan tahtiin mitä nyt paikallisen sähköfirman korotukset ovat olleet. Yksityisyritykset miljonääreineen on sitten aivan eri asia.
Lapsiperhe joka on lähdössä
24.11.2020 12:18
Kajaani yrittää kiillottaa kilpeä mutta perusasiat on pielessä, eipä tulioita ole kun sähkö on Suomen kalleinta ja kunnallisvero huitelee huipussaan niin kuin Kainuussa yleensäkkin. Ei nyky ajan porukat ole tyhmiä ja pitkät välimatkat nostaa kuluja entisestään.
Sitä saa mitä tilaa
24.11.2020 11:00
Mitä meni kuhmolaiset myymään sähköyhtiön osakkeensa? Nyt ei ole teillä sananvaltaa ollenkaan Loisteen toimintaan. Näin se menee kun ei ajatella toimintaa yhtään pidemmälle. Uskotaan seireenien laulua ja punapartojen lupauksia markkinoiden kyvystä pitää hinnat kurissa.
Teoriassa juu
24.11.2020 14:00
Tarkoitatko, että sotkamolaisilla tai kajaanilaisilla olisi jotain sananvaltaa Loisteen toimintaan ? Ei heidän tilanteensa ole erilainen, vaikka kunnan kuinka omistavat sähköyhtiöstä enemmistön. Ihan samoja taksoja heiltä kerätään kuin kuhmolaisiltakin. Teoriassa tuota sananvaltaa varmaan olisi, mutta se tässä tapauksessa rajattu kuntien ylimmän johdon tiukkaan hallintaan.
Varoitukset eivät aikoinaan tehonneet
24.11.2020 10:35
Keskusta ja kokoomus ovat olleet kellokkaana myymässä sähköyhtiön osakkeita.
Nyt on vaan yrittäjien hyväksyttävä hintojen korotukset koska teitä mitä suuremmissa määrin edustavat puolueet keskusta ja kokoomus ovat tätä halunneet.
Vasemmistokin mukana
24.11.2020 14:08
Sähköyhtiön osakkeiden myynnillä ei ole tässä mitään merkitystä, Kajaani omistaa edelleen yksinään enemmistön. Kuvio menee niin, että sähköyhtiöstä on tehty Kajaanille ja Sotkamolle merkittävä rahasampo: korkeilla siirtohinnoilla kerätään osinkotuloja kuntien kassaan, esim. Kajaanille 11 miljoonaa vuodessa. Olitko tietoinen, että tätä järjestelyä valvoo myös vasemmistoliiton edustaja Loisteen hallituksessa ?
näkijä
24.11.2020 10:32
Loiste ja Kajave nostavat hintoja aina vuosittain saman verukkeen perusteella; laki vaatii maakaapelointia.
Suurin osa kuluttajista ei edes huomaa sitä seikkaa, että kun hintoja nostetaan prosentuaalisesti niin se sama korotus nostaa myös edellisten nostojen hintaa. Hetken päästä ollaan tilanteessa, että hinta on kaksinkertainen muutaman vuoden takaiseen, vaikka näennäiset korotukset tuntuvat pieniltä kun katsotaan vain kerta korotusprosenttia tai sitä euromäärää, mikä kulloinkin esitetään.
Täytyy todeta, että ei ole ahneudella mitään rajaa, kun on kyseessä monopoli, jolle on annettu täysin vapaat kädet hinnoitella elintärkeä hyödyke eli sähkö.
Ei ole luottamusta Loisteeseen
24.11.2020 10:54
Korotukset ovat jatkuneet viimeiset 20 vuotta. Perusteena Loisteella verkostoon tehtävät investoinnit. Ylen tutkimuksen mukaan vain 5 prosenttia korotuksilla saaduista rahoista menee investointeihin. Mihin ne rahat sitten katoavat?
Henkilöstön palkkojen korotuksiin ja tulospalkkioihin?
Autojen pysäköintimaksut Kuhmoon
24.11.2020 10:16
Samalla logiikalla taajamissa asuvien kotitalouksien korotukset pitäisivät olla pienempiä kuin maaseudulla asuvien.
Jaakko Kyllönen voisi kysyä yrittäjien hintojen korotuksesta keskustan Arto Okkoselta. Hän istuu Loisteen hallituksessa.
Talousmies
24.11.2020 10:06
Tämä Kajaven touhu on jotain aivan absurdia. Nolla korkojen, inflaation ja tulonkehityksen maailmassa nostetaan hintoja seitsemän prosenttia aina parin vuoden välein.
Joka vuosi
24.11.2020 10:30
Nostavat hintoja JOKA VUOSI tuon verran !!!