Mielipiteet

Lukijan mielipide: Eläkejärjestelmä 125 vuotta

Berliinissä pidettiin 20.10. Thanks Otto  -seminaari Saksan 125-vuotiaan eläkejärjestelmän juhlistamiseksi. "Rautakansleri" Otto von Bismark yritti sosiaalipolitiikallaan yhdistää kansaa ja torjua sosiaalidemokratian kasvua.

Syntyi niin sanottu Bismarkkilainen eläkejärjestelmä jossa eläkeiäksi määriteltiin 65 vuotta. Samalle tasolle asetettiin rima useimmissa maissa Euroopassa – myös meillä Suomessa. Sen jälkeen rimaa ei ole juuri yritetty nostaa, vaikka elinajanodotteessa on tapahtunut valtava harppaus ylöspäin.

Edellisen vuosisadan alussa syntyneet miehet elivät keskimäärin noin 45-vuotiaiksi ja naiset kolme vuotta vanhemmiksi. Viime vuonna miesten elinajanodote oli 79 ja naisten 85 vuotta – nousua 75 ja 77 prosenttia. Alhaisen syntyvyyden ohella tässä toinen syy, miksi eläkejärjestelmien rahoitus monessa maassa on koetuksella. Tarttis tehdä jotain!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eläkeiän nostaminen taitaa olla poliittisesti liian vaikea laji ja edellyttäisi myös iäkkäitten ihmisten työkyvyn heikkenemisen estämistä. Meille varhain syntyneille – joita myös vanhuksiksi kutsutaan – pitäisi löytää uusi rooli kansantaloudessa.

Kuluttajina olemme huonoja pitämään talouden pyörät pyörimässä. No, terveys- ja hoivapalveluja kulutamme kyllä riittävästi. Lehtitietojen mukaan (KS 9.11.) kuitenkin 9 prosenttia eläkeikäisistä kertoo tekevänsä työtä säännöllisesti ja 18 prosenttia epäsäännöllisesti. Kainuussa asuvista, jotka eivät työskentele eläkkeen ohella, jopa 34 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut tekemään eläkkeellä palkkatyötä.

Mikä ajatuspaja ottaa tehtäväkseen pohtia, miten tällaisen kiinnostuksen saisi realisoitumaan taloudelliseksi toiminnaksi?

Kalle Kunnas

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kohta 81 vuotta

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä