Mielipiteet

Lukijan mielipide: Energia mahdollistaa ja uhkaa yrityksiä

Energian hinta ja riittävyys herättävät keskustelua. Kotitalouksien energiakustannukset ovat nousemassa osalla niin suuriksi, että talouden ostovoima tulee rajusti pienemään tulevana talvena ja sitä myöten talouskasvu hidastuu. Pankit ovat myös jo tiukentaneet lainojensa myöntämispolitiikkaa tiedostaen, että edes keskiluokan rahat eivät tule riittämään lainoihin ja kasvaviin kustannuksiin. Elämme siis veitsenterällä.

Valtakunnan hallitus on nyt tehnyt päätöksiä perheiden, eläkeläisten ja pienituloisten tukemiseksi, etteivät he luisuisi totaalisesti ulos yhteiskunnasta, ja mediassakin siteerattiin, että "toivottavasti tämä riittää".

Juuri kukaan ei ole puhunut vielä sanaakaan yrityksistä, jotka ovat paitsi taistelleet koronan lävitse ovat nyt myös uuden uhan edessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytän esimerkkinä meidän yritystämme: sähköenergian kulutus tuotannossa on vuodessa vähintään 4 GHW vastaten yli 200:aa sähkölämmitteistä omakotitaloa. Tämä sähkö tuotetaan meille 100-prosenttisesti uusiutuvista lähteistä ja on täysin fossiilivapaata.

Entä jos meidän yrityksellämme ei ole varaa tuleviin sähkölaskuihin, tai entä jos meille ei yksinkertaisesti tulisi sähköä? Tämä tarkoittaisi suoraan 50 työpaikan vaarantumista ja välillisesti 50 työpaikkaa lisää, eli yhteensä 100:aa henkilöä Kainuussa, missä työllistymismahdollisuudet ovat ennestään rajalliset.

Meillä nyt työskentelevät ihmiset tukevat Kainuun taloutta kuluttajina, tukevat perheitään taloudellisesti, monet myös varmasti isovanhempiaan.

"Mikä tuki tai veronalennus sitten riittää, jos yritykset ovat vaarassa kaatua."

Mikä tuki tai veronalennus sitten riittää, jos yritykset ovat vaarassa kaatua, ja kuinka kauan menee, että syntyy uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet vuosikymmeniä rakennetut terveet yritykset ovat vaarassa, eikä meidän valtiollamme olisi niitäkään varaa menettää.

Jos nyt ei päättäjät kykene heräämään tähän realismiin nopeasti, päädytään mahdollisesti pakkotilanteessa myymään ulkomaille muutakin meille arvokkaita resursseja kuin sähköverkot.

Tämä ei ole mikään nykyisen hallituksen kritisointihetki, vaan hätähuuto kohtuuhintaisen energian riittävyyden turvaamiseksi.

Ja tähän turvaamiseen tulee käyttää tilapäisesti myös kaikki sellaiset keinot, mitkä eivät välttämättä tue pidemmän aikavälin ilmastotavoitteita. Näihin Kajaanin Romu Oy on myös ehdottoman sitoutunut, kuten koko Suomen kiertotalouden toimijakenttä – onhan koko liiketoimintamme kovin ydin ekologinen ja materiaalien kestävyys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilanne on vielä hallittavissa, mutta talvi on tulossa ja toivoisimme, että tämä avauksemme herättäisi avointa keskustelua nyt ennen kuin alkaa olla liian myöhäistä.

Kajaanin Romulla ammattilaisten kanssa suojatun sähkönhankinnan kustannukset kasvoivat esimerkiksi heinäkuussa 2022 kaksinkertaisiksi edellisvuoden summasta.

Niko Nyyssönen

hallituksen jäsen

Kajaanin Romu Oy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä