Mielipiteet

Lukijan mielipide: Ero kuluttajien ja yritysten hintamuutoksista johtuu sähköveron ja arvonlisäveron huomioimisesta

Jaakko Kyllönen tiedusteli Kajavelta mielipidekirjoituksessaan (KS 24.11.), mihin perustuu 2,2 prosenttiyksikön ero kuluttajien ja yritysten siirtohinnoittelussa.

Kuluttaja-asiakkaisiin ja yritysasiakkaisiin sovelletaan samaa hinnastoa. Siirtohintaan sisältyy kauttamme valtiolle tilitettävät arvonlisävero sekä sähkövero. Laki määrää, että arvonlisäveron sekä tässä tapauksessa myös sähköveron osuuden on sisällyttävä kuluttajalle ilmoitettuun hintaan.

Yrityksille hinnat ilmoitetaan arvonlisäverottomia, sillä yritykset saavat vähentää ostoihin sisältyneen arvonlisäveron myynnistä tilitettävästä arvonlisäverosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi yritykset voivat kuulua sähköveroluokkaan I tai II. Yritysten sähkönsiirron kokonaishintamuutos riippuu siis myös yrityksen sähköveroluokasta. Ilmoittamalla yrityksille pelkän sähkönsiirtomaksun korotuksen, yritykset voivat itse laskea kokonaismuutoksen, huomioiden yrityksen soveltaman sähköveroluokan.

Kuluttajien hinta nousee noin 7 prosenttia, kun huomioidaan sähkövero ja arvonlisävero. Yrityksille ilmoitettu korotus 9,2 prosenttia on laskettu ilman sähköveroa ja arvonlisäveroa. Ilmoitustavasta huolimatta molemmilla asiakasryhmillä on sama hinnasto.

Heikki Juntunen

toimitusjohtaja

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajave Oy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä