Lukijan mielipide: Gallupit menevät eduskuntavaaleissa uusiksi
Ilman professoreiden asiantuntemastakin uskaltaa ennakoida, että nykyiset puolueiden kannatusmittaukset voivat monilta osin mennä uusiksi viimeistään huhtikuun eduskuntavaaleissa.
Kokoomuksessa ja miksei myös perussuomalaisissa on jo hykerrelty nykygalluppien paisteessa. Puolueissa kannattaisi kuitenkin vielä maltaa liiallista innokkuutta.
Esimerkiksi keskustan kannatus voi vaaleissa olla jotain muuta kuin nykygalluppien lupaamat 9–10 prosenttia. Gallupmittaajien mukaan keskustasta on kannattajia eniten siirtynyt kokoomukseen ja myös perussuomalaisiin.
Keskustan jättäneistä osa on kommenteissaan vierastanut muun muassa Sanna Marinin (sd.) vihervasemmistolaiseksi leimattua hallitusta.
Keskustassa elätelläänkin toiveita, että muualle loikanneet palaavat jo vaalien edellä puolueen kannattajaksi. Se vaikuttaisi myös kokoomuksen ja perussuomalaiset kannatuslukuihin.
Sekin on tässä yhteydessä hyvä muistaa, että kesken vaalikauden keskustajohtaja vaihtui torniolaisesta Katri Kulmunista varsinaissuomalaiseen Annika Saarikkoon , joka istutettiin Matti Vanhasen tilalle hallituksen valtionvarainministeriksi.
Saarikko valittiin keskustan johtoon suurin odotuksin, muttei hänkään ole riidanhaluisella hallituspolitiikallaan saanut keskustan kannatusta nousu-uralle. Viime vuoden lopun mittauksissa keskustan kannatus vajosi reilusti alla 10 prosenttin. Tuo luku oli keskustan historian alhaisin.
Keskustassa odotetaankin, että nyt se sama kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa toistuisi. Tuolloin keskusta sai houkuteltua muihin puolueisiin loikanneita takaisin ja myös katsomoon siirtyneitä heräteltyä äänestäjikseen.
Keskusta voitti 21,1 prosentin äänisaalillaan vaalit. Silloinen keskustajohtaja Juha Sipilä nousi pääministeriksi.
Pääministerimittauksissa nykyisen pääministeri Sanna Marin kannatus on kohti vaaleja mentäessä vain noussut. Marinin suosio on suurempi kuin hänen sosiaalidemokraattisen puolueensa gallupkannatus.
Vastaavasti kokoomusjohtaja Petteri Orpon pääministerimittaus on alhaisempi, mitä on hänen puolueensa gallupkannatus.
Ehkä juuri tästä asetelmasta johtuen ei nyt eduskuntavaalin rinnalla käytäne julkisuudessa korostettua pääministerivaalia.
Pori
Kommentit
Jätä kommentti4.7.1952 syntymästään saakka perussuomalainen Timo Tervonen Pentinpuro
26.1.2023 20:52
Mannerlaatat liikahtelee 2.4.2023 Eduskuntavaaleissa huhtikuussa.
Kuka pettää aina
26.1.2023 10:56
Taas hyvä esimerkki, miten suuri hätä kepulaisilla on. Tuliko käsky kirjoittaa mielipide Alkio-opistolta?
Tarkkailija
20.1.2023 15:29
Uutta on blokkiutuminen ennen vaaleja. SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat nyt vasemmisto. Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat nyt oikeisto. Kumpi voittaa? Seuraammeko nyt päätöksenteon mallissa Yhdysvaltoja, kun vaaleja on siellä tiheässä samoin kuin Suomessa ? Politiikka elää nyt median ja somen tahdissa muutaman kuukauden tähtäimellä gallup-lukujen mukaan.
Joku voittaa
20.1.2023 11:20
Oho, mielenkiinnolla odotan vaalipaneeli keskustelua. Siellä sormia heristellään ja kunhan ei ala nyrkit heiluun. Sen verran ärhäköitä ”tyttöjä” on viime aikoina nähty 😂
Hätähuutoa aisankannattajilta
20.1.2023 8:36
”Toivossa on hyvä elää sano lapamato.”