Lukijan mielipide: Haittaako kallis sähkönsiirto kuntien elinvoimaa?
Kainuu tarvitsee lisää yrityksiä, työvoimaa ja asukkaita. Työvoimasta on pula monilla aloilla. Ovatko pito- ja vetovoima kunnossa?
Suomen Yrittäjien mukaan (KS 16.3.21) "yleisen vetovoiman lisääminen" on kunnalle tehokkain tapa tukea yrittäjyyttä. Toiseksi tehokkain on ripeä lupakäsittely.
Vetovoimaan liittyvät muun muassa kunnan maine ja yritysmyönteisyys, myönteinen ilmapiiri, ympäristön viihtyisyys ja palvelut sekä paikkakunnan palkka- ja kustannustaso. Tärkeää on, paljonko palkasta jää käteen ja onko "hyvä mesta" (Yle 16.3.21).
Omakotiliitto (IS 10.3.21) kertoo omakotitalojen asumiskustannusten kasvavista eroista kuntien välillä. Kalleimman kunnan asumiskulut olivat 1763 euroa suuremmat kuin halvimman. Kuluissa olivat sähkön siirtomaksut, tontin kiinteistövero, jätemaksut ja vesimaksut. Sähkön siirto oli kalleinta Kuhmossa ja Kajaanissa. Ero halvimpaan Turkuun oli 900 euroa vuodessa. Onko sähkökulu jo liikaa yrityksille, työntekijöille ja asukkaille tulla Kainuuseen?
Aki Räisäsen (vas.) (KS 16.3.21) mukaan "sehän on jo osakeyhtiön lakimääräinen tavoite tuottaa liikevoittoa omistajille". Ilman Loiste-osinkoja kuntavero olisi kireämpi. Räisäsen viesti on tulkittava haluksi jatkaa korkeilla siirtohinnoilla.
Kaupunginjohtaja Jari Tolonen kertoi (Koti-Kajaani 3.2.2021), että Loisteen omistajat (Kajaani, Sotkamo ja Kanerva) ovat sopineet 20 miljoonan euron vuotuisesta osinkojen tasosta. Kajaven liikevoitto (15 milj.e/ v. 2019) ei riitä osinkoihin. Tämän vuoden alussa tulikin 7 prosentin korotus.
Uudet valittavat kunnanvaltuustot linjaavat kuntien kehitystä. Kunnan strategialla ja omistajapolitiikalla vaikutetaan siihen, millainen kunnan halutaan olevan tulevaisuudessa. Yhdessä sovitaan muun muassa millaista väestön, työpaikkojen ja yritystoiminnan kehitystä tavoitellaan.
Omistajapolitiikka on tarkennettu keino ohjata kunnan kehitystä strategian toteutumiseksi muun muassa kunnan omistamien/osaomistamien yhtiöiden osalta. Maksurahoitteista toimintaa harjoittavissa yhteisöissä voidaan sijoituksille asettaa tavoitteeksi sijoituksen määrään nähden kohtuullinen tuottovaatimus.
Kuntien asiakirjoista ei löydy linjausta, mikä on kohtuullinen tuottovaatimus ihmisten perustarpeiden kuten veden, lämmön, sähkönsiirron ja vuokra-asuntojen tuottamisesta.
Kajaanissa omistajapoliittinen linjaus (kv 7.12.20) energialiiketoiminnalle on, että omistus on liiketaloudellisesti tuottava, määräysvalta säilyy ja että yhtiön arvo säilyy ja kasvaa.
Onko kaupunginjohtaja Jari Tolosen kertoma Loisteen omistajien sopima 20 miljoonan euron vuotuinen tuottotaso kohtuullinen tai liiketaloudellisesti edes mahdollinen? Kajaven liikevaihto on noin 50 miljoonaa euroa ja konsernin velka on noin 450 miljoonaa.
Kajaanin kaupungin tiedotteen 15.4.2019 mukaan Kajaania, Sotkamoa ja Kanerva Energia Oy:tä koskeva osakassopimus on sovittu salaiseksi. Kajaanin kaupungin tilinpäätös v. 2019 s. 260 kertoo, että osakkuussopimus muutti konsernin omistajaohjausta, muun muassa Kajaanin kaupungin konserniohjeen vaikutus poistui lähes kokonaan. Kenellä nyt on ohjausvaltaa Loiste-konsernissa?
Miten Kajaanin ja Sotkamon uudet valtuustot haluavat Loiste Oy:n omistajapolitiikalla vaikuttaa kunnan vetovoimaan? Onko oikein, että sähkönkäyttäjien kustannuksella jatketaan ylisuurten osinkojen maksamista omistajille? Kuntalainen voi vaikuttaa kysymällä näitä ehdokkailta vaalien alla ja äänestämällä.
Me allekirjoittaneet haluamme parantaa kuntiemme mainetta ja vetovoimaa, saada lisää asukkaita, työvoimaa ja yrityksiä. Se tarkoittaa myös kohtuullisia maksuja sähkön siirrosta.
Helena Aaltonen
kuntavaaliehdokas (kesk.),
Sotkamo
Pentti Huttunen
kuntavaaliehdokas (kesk.)
Sotkamo
Keijo Aaltonen
kuntavaaliehdokas (sd.)
Kajaani
Hannu Suutari
kuntavaaliehdokas (kok.)
Kommentit
Jätä kommenttiKylmä Rinki
25.3.2021 11:19
Näinköhän taas tekivät uuden strategisen kömmähdyksen myymällä Loiste Sähkönmyynnin savolaisille?
Viisaampi tapa olisi ollut liittyä sähkönmyynnissä osaksi jotakin isompaa joukkoa. Olla siinä osakkaana. Pidemmässä juoksussa tulee nämäkin sähkönmyyntiyhtiöt tekemään voittoa omistajilleen.
Näillä kainuun valolaisilla taitaa olla huono kyky tehdä yhteistyötä muiden sähköyhtiöiden kanssa.
Muutama vuosi sitten Loiste oli liittymässä yhteen sähkönmyynnissä Jyväskylän ja Kuopion kanssa.
Taisi Loisteen oma toiminta kaataa tämän yhteistyökuvion.
Yhteistyökuvion toteuttivat sitten Kuopion Energia, Savon Voima, Jyväskylän Energia ja Lappeenrannan Energia. Tästä kuviosta pudotettiin siis Loiste pois.
Sukujuuret Tampereella (mummon kaima kävi Kangasalan asemalla)
26.3.2021 11:24
Ihmetyttää todella tämä toiminta. Miten pitääkin Kainuussa toimia koko ajan näin huonosti ja vääriä ratkaisuja tehden?
Ei näistä
24.3.2021 18:29
Nämä ehdokkaat asettelevat vain kysymyksiä ja kertovat, mitä muut ovat sanoneet tai kirjoittaneet. Äänestäjänä minä olisin ollut kiinnostunut lukemaan, mitä nämä ehdokkaat tekisivät, jos tulevat valituksia. Eipä ollut heillä siitä kerrottavaa. Minä haen ehdokasta, jolla on selkeitä näkemyksiä ja tahtotila, jonka uskaltaa kertoa äänestäjille. Etsintä jatkuu!
näkijä
24.3.2021 9:49
Loiste ja Kajave ovat luoneet sellaisen raha-sammon, ettei sen vertaista montaa suomesta löydy.
Vuotuinen tuottotavoite on kiveen hakattu ja sitä voi niin halutessa nostaa rajattomasti, kun on kyseessä monopoli, joka koskettaa jokaista Kainuulaista.
On aivan päivän selvää, että sähköön liittyvien maksujen määrä rajoittaa ihmisten elämää ja kun väki vähenee Kainuussa, on jokaisen maksettava aina vaan enemmän, että tuo ennalta määrätty tuottovaatimus saadaan kerättyä.
Tämä sähkönsiirto- ja perusmaksu myös automaattisesti rajoittaa uusien sähkölämmitteisten asuntojen rakentamista, sekä varmasti myös sähköllä ladattavien autojen yleistymistä Kainuussa.
Kohta on edessä säästöjen aika
25.3.2021 11:30
Muualla Euroopassa ei tarvita niin paljon sähköä kotitalouksissa kuin Suomessa.
Joten mikään selitys ei ole Suomen kalleimmille hinnoille Kainuussa muun Euroopan tilanne.
Mitä tulee kuntien saamaan rahaan Loisteesta, niin se tulee jatkossa olemaan entistä vaikeampaa kun Kainuun väkiluku laskee koko ajan.
Lisäksi nämä kunnat tuhlaavat kaikki rahat mitä saavat. Vaikka osakkeiden myynnistä saadut rahat. Säästöjen aika on niillä väistämättä kohta edessä.
äänestäjä
24.3.2021 9:24
Voi näitä surkeita valtuustoehdokkaita. Äänestäjät kyllä tietää nämä vaalipuheet joilla ei ole mitään katetta. Meillä Kainuussa ja koko Suomessa on Euroopan edullisin sähkön kokonaishinta joten valitus pois. Ei kannata olla kateellinen menestyvälle liikelaitokselle.
Lex riisto
23.3.2021 17:00
Sähköverkkoyhtiöiden talous pitäisi saada julkiseksi lailla. Verkkoyhtiöt lain suojattuna riistävät ”asiakkaitaan”, niin olisi kohtuullista ja avoimuusperiaatteen mukaista, että ko. yritysten talous olisi täysin julkista. Verkkoyhtiöt saavat markkinoilla hyvin poikkeuksellisen monopoliaseman , jolloin heidän toimintaan voitaisiin vaatia poikkeuksellista avoimuutta. Verkkoyhtiöt eivät voisi puolustautua avoimuutta vastaan esim. liikesalaisuuksilla, koska liikesalaisuudet ovat kilpailijoita varten. Monopoliasemassa ei ole kilpailua. Asiakkaitakaan vastaan ei pitäisi olla liikesalaisuuksia… eihän? 😉
Uusia aiheita kehiin
23.3.2021 14:10
Sitten vaan latomaan pöytään esityksiä, mistä säästetään tai leikataan tai korotetaan jotain muita maksuja tai veroja. Jos ei näitä pystytä esittämään, niin turhaa höpönhöpön vaalipuhetta ja äänten kalastelua. Ja kuka ehdokas pystyy lupaamaan, että alentaa siirtomaksuja niin tänne vaan lupaukset.
Kannattaa kyllä selvittää sitä ennen itselleen, missä niistä siirtohinnoista päätetään ja millä ehdoilla pelataan.
Ja miksi kajaanilaisten pitäisi maksaa muitten kuntien asukkaiden menoja. Nehän tuhlasivat tai pistivät rahastoihin ne rahat, jotka sähköyhtiön myynnistä saivat. Esittäkää sinne kompensaatiovaatimukset!
Niitä säästökohteita kyllä löytyy
24.3.2021 11:49
Yksi säästökohde tulee olla Loisteen toiminta. Kyllä sieltä säästettävää löytyy vaikka muuta väitetään.
Lisäksi kuntien toiminnassa löytyy paljonkin säästettävää kunhan vaan haluja löytyy.
Ei pidä tyytyä siihen, että Kainuussa on aina Suomen kalleimpiin kuuluvat hinnat. Varsinkin perusmaksut.
Näin se on
23.3.2021 12:01
Kysymys kuuluu: Haittaako kallis sähkönsiirto kuntien elinvoimaa?
Vastaus: Kyllä haittaa ja suuresti Kainuussa !!!
Töpselikärsä
23.3.2021 11:13
Siitä on 20 vuotta aikaa kun Kajaanin valtuustossa oli ensimmäistä kertaa päätettävänä kaikkien Kajaanin omistamien sähköyhtiön osakkeiden myynti ruotsalaiselle Graningenille.
Silloin Kajaanin kaupunginjohtajana oli Pentti Hakulinen. Sähköyhtiön toimitusjohtajana oli Timo Pylvänen niminen henkilö. Sähköyhtiön hallituksen puheenjohtajana oli keskustan Erkki Moilanen.
Valtuusto ei silloin hyväksynyt kauppaa.
Ei varmaan silloinkaan ihan itsestään tullut tämmöinen asia valtuuston päätettäväksi. Minkälaisia tarinoita ja lobbauksia silloinkin lienee ollut asian ympärillä? Se olisi mukava tietää. Oliko peräti seireenien laulua?
Kauppa ei aina kannata?
24.3.2021 11:45
Valtuutettu Hannu Kemppainen kertoi tänä talvena Kainuun Sanomissa Pekka Partasen joutuneen kaltoin kohdelluksi. Myyntijohtajanahan tämä Partanen sähköyhtiössä toimi.
Maksaja kömmähdyksille on kainuulainen kuluttaja
24.3.2021 11:14
Kainuun valolaiset onnistuivat tekemään useina vuosina peräkkäin tappiota sähkönmyynnissä. Taitaa olla jopa Suomen ennätys tässä tappion tekemisessä suhteessa yhtiön kokoon.
Strategiset kömmähdykset käyvät kalliiksi kainuulaisille.
Taisi sekin Ekosähkö tuottaa lopulta vaan tappiota?
Hitaasti tapahtuu oivallukset sähköyhtiössä. Esimerkiksi sen oivaltamiseen, että sähköjohtoja voi rakentaa teiden varsiin meni kainuun valolaisilta yli 50 vuotta.
Jo tähän aiheeseen kyllästynyt
23.3.2021 9:32
Ehdokkaitten on syytä kertoa, mistä otetaan tulot , jos Loisteelle budjetoituja tuloja jää saamatta. Nostetaanko veroja vai leikataanko palveluista – esim kulttuurista? Miten se lisää kuntien vetovoimaisuutta? Jos tuloja halutaan leikata pitää esittää myös seuraukset.
Tämä on muuten ihan vaalihöpinää!
Säästöjä on löydettävissä myös Loisteesta
24.3.2021 11:25
Loisteen korkeisiin siirtohintoihin vaikuttaa myös sen oma toiminta. Ihmetyttää jos siinä ei ole yhtään tehostamisen varaa. Jos kainuulaiset kunnat ja Kainuun Sote joutuu tekemään säästöjä, niin pitää pystyä vaatimaan myös Loistetta tekemään säästöjä.
Ei se voi olla mikään saareke joka itse vakuuttelemalla toimintansa tehokkuutta voi luistaa säästöjen kohteena olosta. Ulkopuolinen arvioija varmasti löytäisi myös Loisteesta monta kohdetta ja keinoa miten se voisi toimia pienemmillä kustannuksilla.
Keskustellaan vaan
23.3.2021 11:55
Ei tähän aiheeseen vielä kannata kyllästyä. Vastahan tästä on kunnolla alettu keskustella. Pitkään kesti ennenkuin kainuulaiset oppivat ymmärtämään, että korkeat siirtohinnat johtuvat juuri huippuun viritetyistä osingoista eikä esim. Loisteen tehottomasta toiminnasta tai suurista henkilökuluista. Onpa jopa hallituspalkkioita esitetty syyksi hintatasoon.
Onhan tuo Kajaanin johdon kehittämä malli aika haastava, kun Kajaven 50 miljoonan liikevaihdolla yritetään kerätä 20 miljoonan osingot ja samalla suoriutua 450 miljoonan veloista. Saatamme vielä nähdä senkin päivän, että omistajat joutuvat pääomittamaan yhtiötä vararikon välttämiseksi.
Veroäyrin nosto kohtelee pienituloisia pehmeämmin kuin de facto-maakuntavero Loisteen kautta, ja se kohdistuu kajaanilaisiin eikä kaikkiin maakunnan asukkaisiin.
Tyhmästä päästä kärsii koko keho(kuntalaiset)
23.3.2021 11:50
Päinvastoin. Tätä asiaa täytyy pitää entistä voimakkaamin esillä. Kaikki keinot on käytettävä sen eteen, että kainuulaisten sähkönhintoja voidaan alentaa.
Tarvittavat sopeutukset ovat kunnissa jossain vaiheessa edessä joka tapauksessa ja ei kunnan toiminta voi olla sitä, että kunnan toimintaa rahoitetaan keräämällä kainuulaisilta Suomen kalleimpia sähkönhintoja sähköyhtiö Loisteen kautta.
Nämä nykyiset valtuutetut eivät ole edelleenkään kertoneet syytä siihen mikä järki oli mennä myymään sähköyhtiöstä 33 prosentin siivu ulkomaisille pääomasijoittajille.
Ylen MOT-ohjelma kertoi energiamarkkinaviraston laskentamallin takaavan sähköyhtiöille kohtuuttomat voitot. Jopa 38 prosentin voitot. Näin ulkomainen pääomasijoittaja voi jopa 3-4 vuodessa kuitata koko sijoittamansa pääoman takaisin osinkoina ja sen jälkeen kaikki voi lypsää hyvät tuotot itselleen.
Tässä (Kainuun) valossa tehty osakkeiden kauppa vaikuttaa ihan järjettömältä !