Mielipiteet

Lukijan mielipide: Helppoja ja vaikeita päätöksiä sotessa

Alkuaikoina Kainuun maakuntayhtymän ja sote kuntayhtymän luottamushenkilöille "hyvien" päätös teko oli helppoa. Olihan kyse ihmisten hyvinvoinnista.

Esitykset menivät läpi kiitosten siivittäminä, eikä tarvinnut ajatella oman kunnan rahanmenoa, kun rahat löytyivät yhteisestä kassasta. Niinpä systeemi paisui kuin pullataikina.

Kunnat heräsivät vasta sitten, kun rahat eivät enää riittäneet, ja oman kunnan tehtäviä piti ruveta leikkaamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt pitäisi tehdä niitä vaikeita päätöksiä, mutta niitä ei juurikaan näy. Ainakin ne ovat kaukana siitä, mitä tilattu konsulttiryhmä esittää. Kuntayhtymän ja soten menot kasvoivat parinkymmenen vuoden ajan reilusti yli 10 miljoonaa vuodessa. Nykyisellään niitä ei pysty arvioimaan tuskin kukaan.

Otan tässä esimerkiksi Sotkamon, jonka kulurakenteen olen kirjanpidosta selvittänyt. Kasvu on ollut keskimäärin 1,6 miljoona per vuosi. Kun 2013 alkaneen valtuustokauden aikana rupesin puuttumaan asiaan, niin totesin, että se on asia, josta ei saanut edes puhua. Esitin silloin, että otettaisiin ulkopuolinen tutkija tarkentamaan laskelmani, mutta se kaatui siihen, että se olisi maksanut kauhean summan 17 000 euroa ja sellaista rahaa ei kunnalta löytynyt.

Kun tehdään vertailuja sote-menoista, niin koskaan ei verrata menoja sellaisiin kuntiin, jotka ​itse hoitavat sosiaali- ja perusterveydenhoidon. Esimerkkinä vertailu Sotkamo, jonka sote hoitaa ja Muurame, joka hoitaa itse.

Sotkamon menot kuntayhtymälle vuonna 2018 olivat 40 604 466 euroa. Muuramen menot vastaavasti 25 424 000 euroa. Erotus 15 180 466 euroa. Sotkamolaiset maksavat siis vauvasta vaariin ja mummoon 1459 euroa enemmän jokaista asukasta kohden!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnat ovat asukasluvultaan lähes täysin samanlaiset. Lisäksi kunnat tuntevat tarkemmin apua tarvitsevat asukkaansa ja pystyvät kohdentamaan esimerkiksi vanhusten hoidon tarpeet tarkemmin.

Etäältä tulevat määräykset osuvat miten sattuu, kulut vain kasvavat. Muutostarpeet Kainuussa ovat isot ja rajut. Siksi kai paikalliset päättäjät käyttävät Arkadian mäeltä tulevia päätöksiä selkänojana.

Kunnilla on kuitenkin perustuslakiin perustuva itsemääräämisoikeus, joka menee aina muita asetuksia ja ohjeita edelle, joten pakko niitä ei ole kuunnella.

Lopuksi vielä positiivisia asioita. Jouduin omien vaivojeni vuoksi Kainuun keskussairaalan potilaaksi. Hoito oli todella ammattitaitoista ja asiallista ja kaikesta näkyi, että henkilöstö viihtyi työssään. Ystävällisyys asiakkaita kohtaan oli todella hyvä. Kiitos siitä!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen ollut esimiestehtävissä yli 40 vuotta, joten kokemusta arvioida on. Toivottavasti asiat etenevät muutoinkin mallikkaasti, ja vähät rahat saadaan ohjattua nimenomaan hoitoon eikä turhaan byrokratiaan.

Viljo Tuhkanen (ps.)

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä