Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hoiva vaatii lisää osaajia

Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri sivuuttaa mielipidekirjoituksessaan (KS 4.9.) ydinkysymyksen siitä, miksi hoiva-avustajia tarvitaan.

Suomen väestö ikääntyy ja hoivapalveluiden tarve kasvaa voimakkaasti. Vanhusten palveluasumisen henkilöstömitoituksen nosto lisää työvoiman tarvetta entisestään.

Työvoiman saatavuudessa sote-alalla on jo entuudestaan suuria haasteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkästään vanhuspalveluihin tarvitaan STM:n ennusteen mukaan noin 24 000 lisätyöntekijää vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi nopea eläköityminen pitää korvata. Koko sote-sektorin työvoiman tarve on moninkertainen.

Kun vanhuspalvelulain mitoituksesta sovittiin sitä valmistelleessa työryhmässä, keskeinen osa yhteisymmärrystä oli hoiva-avustajien lukeminen hoivahenkilömitoitukseen.

Näin on tälläkin hetkellä. Tämän hyväksyivät myös Tehy ja SuPer.

Yhden lukuvuoden koulutuksen saaneet hoiva-avustajat osallistuvat vähemmän vaativiin hoivatehtäviin. He eivät voi olla yksin työvuorossa tai vastata lääkehuollosta. Okkerin huolet hoivan laadusta ovat aiheettomia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätyövoimaa tarvitaan juuri hoivatehtäviin, joten hoiva-avustajakoulutuksen tulee pohjautua lähihoitajatutkinnon moduuleihin.

Koulutuksen voi myöhemmin halutessaan jatkaa valmiiksi lähihoitajan tutkinnoksi. Hoiva-avustajat eivät uhkaa korkeammin koulutetun hoitohenkilöstön asemaa työpaikoilla.

Hyvinvointiala HALI edustaa alan yrityksiä ja järjestöjä, mutta uskomme, että paras tapa asioiden edistämiseen ovat ratkaisut, jotka palvelevat koko yhteiskunnan etua.

Hoiva-avustajia tarvitaan niin kunnissa, yrityksissä kuin järjestöissäkin helpottamaan korkeammin koulutetun henkilöstön työmäärää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä on yksi osatekijä työvoiman lisäämiseksi ja laadukkaiden vanhuspalveluiden varmistamiseksi.

Tuomas Mänttäri

työmarkkinajohtajaHyvinvointiala HALI

Kirjoittaja toteaa, että Suomen väestö ikääntyy ja hoivapalveluiden tarve kasvaa voimakkaasti.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä