Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hyrynsalmi – asumisen paratiisiko?

Kaikki Kainuun kunnat haluavat katkaista väestön vähenemisen. Siksi valtuutetut ja virkamiehet kilvan hokevat, kuinka turvallinen ja viihtyisä on heidän kuntansa.

Ylä-Kainuun kaikissa kunnissa on pääkatujen varsilla tyhjiä kiinteistöjä rapistumassa. Kun joku muualta tullut saa päähänsä muuttaa tyhjeneviin rakennuksiin, kunnan isät ja äidit hyrisevät tyytyväisyyttään. Siitäkin huolimatta, ettei heillä ole osaa eikä arpaa tähän muuttoliikkeeseen.

Muuttoliikkeen suurimpia syitä ovat talous ja halpenevat kiinteistöt. Osa etsii tukikohtaa harrastuksilleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyrynsalmelle houkuttelevat Ukkohalla ja sen aktiviteetit, rinteet ja moottorikelkkailu. Luonto ja kalastus sekä hyvät palvelut ovat myös tärkeitä syitä muutolle. Hyrynsalmella on mielestämme erinomaiset kivijalkaliikkeet ja erinomaisen hyvä palvelu.

Muuttaja myös huomaa hyvin nopeasti paikalliset iäkkäät asujat helposti lähestyttäviksi ja ystävällisiksi. Nämä seikat tekevät Hyrynsalmesta erinomaisen asumisen paratiisin.

Valitettavasti on olemassa toisenlainen totuus, joka on kaukana paratiisista. Hyrynsalmella se tulee Hyryntien melusta. Ajonopeudet ovat toisinaan uskomattomia. Suurimmat näkemämme nopeudet ovat olleet arviolta 150–200 km/h. Sitä päästelevät autot ja muutamat moottoripyörät. Mopot ovat melkein yhtä nopeita.

Parhaimpina kesäviikonloppuiltoina ajoradalla ajaa kaksi autoa rinnan kilpaa, ja kevyenliikenteen väylillä porhaltavat mopot aivan tasapäisesti. On todella uskomatonta, ettei mitään suurta onnettomuutta ole vielä sattunut, mutta jokainen kilvanajo tuo sitä mahdollisuutta entistä lähemmäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajonopeuksia ei valvo kukaan, koska poliisin resurssit ovat rajalliset.

Lisäksi Hyrynsalmen keskusta on muuttunut raskaan liikenteen kilparadaksi, koska Hyrynsalmen rautatieasema on muuttunut puutavaranlastausasemaksi. Tämä liikenne ei voi mitenkään sopia keskelle kuntataajamaa. Läpi vuorokauden jatkuva raskaanliikenteen meteli vie alueen asukkailta nukkumisen rauhan.

Kadulla olevat hulevesikaivot ja suuret ajonopeudet tärisyttävät taloa niin että astiakaapit ja vitriinit helisevät. Kun tämä tapahtuu 10 metrin etäisyydellä taloni seinästä, jokainen voi arvioida miltä se tuntuu.

Jutellessamme alueella asuvien kanssa on tullut selväksi yksi asia. Kunnan johtavat poliitikot asuvat syrjäkylillä, ja kuulemamme mukaan heidän mielestään ei liikenteen melusta ole haittaa. Olemme yrittäneet kertoa tästä melusta poliiseille ja kävimme kirjeenvaihtoa myös avin kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme kehottaneet heitä jalkautumaan ja tulemaan vieraaksemme yhden viikon ajaksi täysihoidolla, jotta he oikeasti kokisivat mitä on jatkuva melu ja tärinä talon rakenteissa. Ketään ei kuitenkaan kiinnosta tutkia liikenteen aiheuttamia melu- ja tärinäarvoja.

Iäkkäät ihmiset kokevat olevansa voimattomia tämän edessä, koska ongelmaa ei oteta todesta. Lomanviettopaikkaansa Hyryntien varteen muuttaneet yhdeksän yrittäjää ovat todenneet suuren talon kadunpuoleiset huoneistot ajoittain asumiskelvottomiksi läpi yön jatkuvan melun takia.

Esitämme kysymykset Hyrynsalmen kunnan virka- ja luottamusmiehille, ely-keskukselle, Kainuun sotelle ja aville.

Mihin toimiin aiotte ryhtyä Hyryntien liikenneongelmien suhteen?

Milloin Hyryntie saa sellaiset liikenne hidasteet, jotka suitsivat suuret nopeudet pois?

Mihin toimiin kukin ryhtyy, jotta puutavaran kuljetus taajaman lävitse loppuu?

Kainuun sote on vastuussa väestön terveydestä ja siksi kysymme, kuka ja mikä taho aloittaa välittömästi liikenteen aiheuttamien haittojen ihmisvaikutusten tutkimisen ja mittaamisen?

Yrjö PuurunenRaili Puurunen

Hyrynsalmi

Kirjoittajat toteavat, että Hyrynsalmen keskusta on muuttunut raskaan liikenteen kilparadaksi, koska Hyrynsalmen rautatieasema on muuttunut puutavaranlastausasemaksi.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä