Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuulainen diabeetikko on yksin sairautensa hoidon kanssa

Kainuun maakunnassa diabetesta sairastaa noin 6 400 henkilöä.

Me Kainuun diabetesyhdistykset olemme saaneet useita hätääntyneitä yhteydenottoja heikentyneeseen omahoidon tukeen liittyen sen jälkeen, kun uusi puhelin- ja etävastaanottoihin keskittyvä toimintamalli on otettu käyttöön.

Takaisinsoittopalvelu ei toimi kaikissa Kainuun kunnissa, tai vastausaika on yli kolme päivää. Omahoitoa koskeviin kysymyksiin ei saada vastauksia. Diabetesta sairastavat toivovat asiantuntevampaa otetta diabeteksen hoitoon sekä asiakkaat huomioivia toimintatapoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun alueen diabetesyhdistysten tekemässä kyselyssä diabetesta sairastaville ja heidän läheisilleen nousi esille huoli hoitoon pääsystä ja omahoidon tuen puutteellisuudesta.

Kautta linjan tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat tyytymättömämpiä diabeteksen hoitoon Kainuun soten alueella kuin tyypin 1 diabetesta sairastavat. Kaikkein tyytymättömämpiä oltiin lääkärille pääsyyn.

Ilman riittäviä tukitoimia diabeteksen omahoito jää liikaa diabetesta sairastavien omalle vastuulle ja tällöin omahoidon vaikuttavuus kärsii.

Kyselyn avoimissa vastauksissa nousi esille, että erityisesti enemmän omahoidon tukea tarvittaisiin heti diagnoosin jälkeen, hoitomuutosten ja elämänmuutosten yhteydessä, hoitovälineiden käytössä ja hoitoväsymyksen hiipiessä mukaan kuvaan. Varsinkin tyypin 2 diabetesta sairastavilla oli kokemus tuuliajolla olosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Diabetes on pitkäaikaissairaus, jonka riittämättömän hoidon seurauksena voi kehittyä lisäsairauksia silmissä, munuaisissa, hermoissa sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Tutkimusten mukaan lisäsairaudet vähintään kaksinkertaistavat diabeteksen hoidon kustannukset.

Järkevää taloudenpitoa on turvata diabetesta sairastaville pääsy osaavaan hoitoon ja tarjota parhaat hoitotarvikkeet ja hoitoteknologia omahoidon toteuttamisen tueksi.

Diabetesta sairastavat eli palvelujen käyttäjät pitäisi ottaa mukaan palvelujen kehittämiseen. Liian moni on nyt hoitonsa kanssa yksin ja eksyksissä.

Mitä Kainuun sote aikoo tehdä asialle?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anja Kemppainen

Kajaanin Seudun Diabetesyhdistys, puheenjohtaja

Leila Heikkinen

Kuhmon Diabetesyhdistys, puheenjohtaja

Tuula Rossi-Määttä

Sotkamon Diabetesyhdistys, puheenjohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä