Lukijan mielipide: Kainuun hyvinvointi-, eripura- vai suhmurointialue?
Hallitus antoi esityksensä sote-uudistuksesta eduskunnalle 8.12.2020. Eduskunta hyväksyi hyvinvointialueiden perustamisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimin järjestämisen uudistamisen esityksen pohjalta 23.6.2021. Laki tuli voimaan 1.7.2021.
Kaikki nämä asiakirjat ovat olleet ajallaan saatavissa ja tulevan lain edellyttämiin valmistautumistoimenpiteisiin on ollut mahdollista ryhtyä hyvissä ajoin etukäteen eritoten, kun tiedossa on ollut nopealla aikataululla toteutettava uudistus. Useilla alueilla valmistelutyö aloitettiinkin hyvissä ajoin.
Kainuun kansanedustajat Tuomas Kettunen (kesk.), Raimo Piirainen (sd.) ja Merja Kyllönen (vas.) ovat kaikki hallituspuolueiden edustajia. Vähintä mitä heiltä olisi voinut odottaa, on viestin tuominen omaan maakuntaansa. Kainuussa päätettiin, ettei mihinkään toimiin ryhdytä ennen kuin laki tulee voimaan. Tiedon saannista asia ei olisi pitänyt olla kiinni.
Vate toteaa: "Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote), Kainuun pelastuslaitos, Kainuun kunnat ja sidosryhmät sopivat 4.6.2021 määräaikaisen valmistelujohtajan palkkaamisesta Kainuun hyvinvointialueen valmistelutehtävään, rekrytoinnin valmisteluryhmän nimeämisestä ja siitä, että Kainuun soten yhtymähallitus päättää valmistelujohtajan valinnasta. Vasta myöhemmin ilmeni, ettei Kainuun soten yhtymähallituksella ole toimivaltaa valita määräaikaista valmistelujohtajaa, vaan päätösvalta lain mukaan asiassa on väliaikaisella valmistelutoimielimellä."
Ihmettelen suuresti asiaa. Tämä asia on täytynyt olla niin kainuulaisilla kansanedustajilla, Kainuun sote -kuntayhtymän johtajalla, Pela-johtajalla, kuntien johtajilla tiedossa kuin myös Vaten ja valmisteluryhmän saatavilla. Kyse ei olisi pitäisi olla mistään yllätyksellisestä eikä uudesta tiedosta.
Avoimuudesta Kainuun vasemmisto Jouko Korhosen johdolla toteaa Kainuun Sanomissa "Kun Vate otti homman itselleen, avoimuus meni". Mikä avoimuus? Sillä, että Vate teki valmisteluryhmän esityksestä poikkeavan päätöksen, ei ole mitään tekemistä avoimuuden kanssa. Prosessi ei ole ollut avoin alkujaankaan.
Avoimuus olisi toteutunut ainoastaan laittamalla tehtävä julkiseen hakuun, kuten useilla muilla alueilla on menetelty. Laki ei ole sitä edellyttänyt, päätösvalta on ollut alueella.
Yleinen tietämättömyys niin poliittisten päättäjien kuin viranhaltijoiden taholta lain kirjaimesta ja niistä toimenpiteistä, joihin olisi pitänyt ryhtyä jo ajat sitten ihmetyttää itseäni suuresti. Tietoa on ollut saatavilla. Viranhaltijoiden tehtävänä on tiedon välittäminen maallikoista koostuville poliittisille päättäjille.
Prosessi on siinä mielessä mielenkiintoinen, että viranhaltijoista koostuva Vate päätyi ratkaisussaan ansioituneeseen poliittiseen luottamishenkilöön ansioituneen viranhaltijan sijaan, mikä on varsin poikkeuksellinen päätös. Päätöksestä nyt julkisuudessa syytetään poliittisia luottamushenkilöitä.
Itse päätöstä ei kyseenalaisteta, mutta päätösprosessi kylläkin.
Kysynkin avoimesti kaikilta Kainuun kansanedustajilta, kuntien johtajilta ja sote-kuntayhtymän johtajalta, Pela-johtajalta, puolueiden piirien puheenjohtajilta: Ettekö todellakaan olleet tietoisia asiain tilasta ennen kuin 1.7.2021 – jos sittenkään?
Hannu Suutari
kaupunginvaltuutettu (kok.)
Kajaani
Kommentit
Jätä kommenttiPikku Myy
9.10.2021 12:34
Pikku Myy
Joku kommentoi täällä Kainuun asioden hoidosta. Olemme täysin samaa mieltä, milloin on ämpärit jaossa, milloin kynttälät ja munkit. Omaa etuaan vain ajavat, äänestäjillä ja tavallisella kansalaisella ei ole mitään virkaa kuin äänestyspäivänä. Vaalien alla kyllä luvataan kuukin taivaalta , mutta sen jälkeen onkin toisenlainen tahti. Ainostaan ottaa lahjuksia vastaan palkaksi ja pitää suu kiinni. Valitettavasti asiat aina jostain vuotaa läpi.
Römpsänrannan Taavetti
7.10.2021 18:26
Tämä kähmintä ja salailu näyttävät Kainuussa yleistyvän. Todella suuren luokan salailu tapahtui ns. Loiste-kaupoissa, joiden osalta koko prosessi salattiin kaikkia asiakirjoja myöten. Salailu meni niin pitkälle, että jopa valtuutettujen piti allekirjoittaa salassapito-vakuutus.
Ja nyt on tulos nähtävissä – Loiste-konserni on velkaannutettu ja konkurssin partaalla. Pääsyylliset ovat hiljaa. Kehutaan vain hyvillä osingoilla. Tässä Korhos-geississä ei voi kovin suuria talousvahinkoja tulla – se asiassa on hyvä puoli.
Lisää pikavippejä sähköyhtiöstä
8.10.2021 13:16
Kuntavaaleissa Kajaanissa ehdolla olevien tuleekin kertoa vaalimainoksissaan, että nyt Kajaanille valitaan salaseuraa jonka päätöksistä tavallinen kuntalainen ei saa tietää mitään.
Loisteellahan ei ole velkaa kuin 450 miljoonaa euroa. Voisiko velkamäärää vieläkin kasvattaa Loisteessa ja maksaa Kajaanille roimat osinkot velkarahalla?
Kainuun maakunta on ensimmäinen joka poistuu kartalta
8.10.2021 12:59
Tämä keskustan Timo Korhonen toitottaa joka käänteessä ulkomaisen työvoiman tarvetta.
Esimerkiksi hoitoalalla työntekijöiden tarve kääntyy jo kymmenen vuoden sisällä laskuun kun hoidettavien ikäluokkien koko on nykyistä pienempi.
Suomessa tulee työt tulee hoidettua ihan kotimaisella työvoimalla kunhan työt vaan järjestetään järkevästi. Suomessa on monenlaisissa hallinnon työpaikoissa runsaasti henkilökuntaa jota voidaan vähentää ja siirtää muihin töihin.
Esimerkiksi kuntien määrä tulee laskea Suomessa alle 10 kuntaan. Näin kunnista vapautuu runsaasti työvoimaa muihin tehtäviin.
Eikä Suomen pidä lähteä viemään joltain toiselta maalta työvoimaa, Se ei ole hyväksi tälle maalle josta työvoimaa viedään ja ei se ole hyväksi näillekään työntekijöille joita sieltä tuodaan. Mieluummin hekin asuvat omassa kotimaassaan.
Kainuun väkiluku oli 105 000 asukkaan luokkaa 1080-luvun alussa. Nyt enää 70 000 asukasta. Seuraavan 40 vuoden päästä Kainuussa on enää 35 000 asukasta jos väkiluku pienenee samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Silloin Kainuulla ei ole edellytyksiä toimia itsenäisenä maakuntana.
Demokratian alennustila
7.10.2021 15:05
Kajaanissa kuntavaalien äänestysprosentti on ollut hälyttävän pieni viimeisissä kaksissa vaaleissa. Kuntalaisten kokemus osallisuudesta, demokratiasta ja vaikuttamisesta on huonontunut. Jos halutaan millään tavalla edistää demokratiaa, niin läpinäkyvyys ja avoimuus pitävät olla ykkösenä! Tässä oikeasti iso kehityksen paikka Kainuussa ja eri toteen Kajaanissa. Hankkeilla ja strategoilla ei ole merkitystä, jos käytännön toimet ovat toiset. Hyväveliverkostoa ja kabinettipolitiikkaa on jo ihan riittävästi nähty. Oma kokemus kunnan työntekijänä on ollut, että vaikuttaminen on hankalaa eikä päätöksistä tiedä tarpeeksi.
Sekin pitää huomauttaa, että vielä vuonna 2019 Kajaanin valtuustosta lähti esille anonyymin rekrytoinnin ajatus yhden vertaisuuden vuoksi. Mihin yhdenvertaisuus unohtui? https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/anonyymi-rekrytointi-tekee-tuloaan-kainuuseen-177561225/
Joku
7.10.2021 10:57
Sote-päättäjiksi pitäisi saada uutta asiantuntevaa porukkaa. Enemmän yksityisfirmojen kaltaisia ammattijohtajia.
Vanhoja sote-johtajien ja politikkojen hyvävelijärjestelmiä pitää välttää.
Onhan niin, että monessa sote-organisaattiossa ei tehdä uudistuksia, jotta vanhan organisaation tehottomuus ei paljadtuisi.
Nassesetä
7.10.2021 10:54
Tällaista on ja on aina ollut asioiden hoito Kainuussa. Vedetään omaan taskuun aina jos voidaan ja istutaan leveällä perseellä eikä puhuta mitään. Ämpäreitä vaan kaikille, kyllä se kansa siitä hiljenee kun saa ämpärin.
Tahalleen viivyteltiin
7.10.2021 10:25
Vaikuttaa ihan siltä, että Kainuussa tahalleen viivyteltiin. Kun viivyteltiin, niin saatiin tämä Timo Korhonen valittua. Ei ole mikään ihme jos keskustan kannatus pysyy matalalla tasolla kun sen toiminta on tämmöistä.
Seppo
7.10.2021 10:13
Hienoa Hannu. Asian hoito on esimerkki miten asioita hoidetaan Kainuussa. Ei julkisesti, ei hyvän tavan mukaan. Laittomuudet lienevät lähellä.