Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun hyvinvointialuetta ei kannata haudata jo etukäteen

YTL Matti Heikkinen kirjoitti (KS 18.12.) ansiokkaan ja analyyttisen puheenvuoron, jossa penäsi rohkeutta tulevalta aluevaltuustolta. Erityisesti sydäntä (ihan vasemmalla puolella) lämmitti se, että kokoomusleirissä oli tartuttu perusterveydenhuollon maksuttomuuteen.

Näin vasemmistolaisena ajatus ei tunnu lainkaan mahdottomalta, onhan se ollut meidän tavoitteena jo iät ja ajat. Toivottavasti asia realisoituu jo lähitulevaisuudessa.

Sen sijaan Heikkisen Instagramissa vaalikampanjassaan tekemä ikään kuin hautajaisilmoitus Kainuun hyvinvointialueen kuolemasta vuoden 2025 loppuun mennessä herättää monia huolenaiheita ja kysymyksiä. Vaikka kyseessä lienee ainakin osittain satiirinen postaus, on sen sisältämä symbolinen merkitys mielestäni varsin kummallinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

En tiedä heijastaako se laajemminkin Kainuun Kokoomuksen tulevaisuususkon puutetta hyvinvointialueeseen ja meihin kainuulaisiin.

Itse ajattelen niin, että sen sijaan että jo nyt oltaisiin luovuttamassa ja lapioimassa Kainuuta viimeiselle matkalleen, olisi nyt erittäin tärkeää suunnata kaikki ponnistukset Kainuun sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen kehittämiseen.

Nyt pitäisi tehostaa Kainuun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan suuntaamista ja fokusoimista hyvinvointialueen ja kainuulaisten ihmisten hyvinvointipalvelujen uudistamiseen ja säilyttämiseen. Uudessa Kainuun sotessa tarvitaan entistä laadukkaampaa ja tiiviimpää tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteistyötä alueen yliopistoverkoston ja koulutusorganisaatioiden kanssa.

On luotettava vahvemmin henkilöstön kykyyn uudistaa toimintaa ja kehitettävä osallistavaa ja tietoon perustuvaa johtamista. Hyvinvointialueen valmistelijoiden ja tulevien aluevaltuuston päättäjien olisi kiinnitettävä näihin erityistä huomioita. Vanhoja virheitä ei ole enää varaa toistaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen samaa mieltä, että on erittäin tärkeää tiedostaa olemassa olevat ja lähitulevaisuuden riskit ja pohtia lähitulevaisuuden skenaarioita. Kaikki tiedämme, että talouden raamit ovat erittäin tiukat Kainuussa ja Kainuun selviytyminen itsenäisenä hyvinvointialueena lähivuosina on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Tarvitaan vahvaa edunvalvontapolitiikkaa valtion suuntaan.

Mutta paljon on kyse myös omasta asenteestamme ja ajattelu- ja toimintatavoista ja niiden uudistumiskyvystä. Nyt tarvitaan uutta ajattelua ja uusia keinoja sen sijaan, että luovutettaisiin Kainuu jo valmiiksi Oulun tai Kuopion syliin.

Jos oman alueemme päättäjät jo etukäteen mieltävät Kainuun hyvinvointialueen olevan saattohoitovaiheessa, on tällaisella ajattelulla iso riski muodostua itseään toteuttavaksi ennusteeksi.

Jari Lindh

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

YTT, dosentti

aluevaaliehdokas (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä