Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun kuntapäättäjät, olisiko nyt peiliin katsomisen aika?

Jokaisessa Kainuun kunnassa valitetaan jatkuvasti soten kuntayhtymän kasvavia menoja.

Kun muistellaan aikaa, jolloin perustettiin Kainuun maakuntayhtymä, niin silloin alkoi sosiaali- ja terveysmenojen raju kasvu, joka on jatkunut vuosi vuodelta. Kulut silloin lähes kominkertaistuivat parin vuoden aikana.

Kuntapäättäjät yhdessä virkahenkilöiden kanssa tekivät päätöksen siitä, että entiseen malliin ei palata, vaan muutos viedään päätökseen, maksoi mitä maksoi "leveimmillä" hartioilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytännössä siinä tapahtui se, että sosiaali- ja terveysmenoihin tarkoitetut rahat menevät nyt ja edelleenkin erittäin suurelta osin tehottomaan ja tarpeettoman väliportaan hallinnon menoihin. Kainuun maakunnan väkiluku on vähentynyt kahden Sotkamon kokoisen kunnan verran (noin 20 000 henkilöä), mutta kulut jatkavat kasvuaan, samoin julkisen hallinnon henkilömäärä. Niinpä huoltosuhdekin Kainuussa on maan heikoimpia.

Kehys-Kainuun terveyskeskukset on saneerattu kriittiselle tasolle. Jopa käytöstä poistettuja terveydenhoitovälineitä ei ole uusittu. Se taas on johtanut siihen, että lääkäreitä eivät kiinnosta työpaikkana terveyskeskukset.

Kehys-Kainuun asukkaat joutuvat myös maksamaan itse matkakulunsa, kun matkakorvauksen omavastuuosuus on nostettu liian korkeaksi. Lisäksi lähetteiden suuri määrä kuormittaa erikoissairaanhoitoa tarpeettomasti ja on kallista.

Kulujen kasvua selitetään suurella sairastavuudella, mutta tosiasiassa olemme yhtä sairaita kuin ennenkin, lisäksi hoidot ja lääkkeet ovat kehittyneet, joten parannusta vastaavasti on sieltä tullut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa pitäisi korjata tehty paha "valuvika" sote-systeemiä laadittaessa, samoin muukin maakuntahallinto vaatisi isot korjaukset.

Kulujen kasvun osalta syylliseksi usein mainitaan sote-hallitus, mutta sen tehtävät on monenlaisilla säännöillä paalutettu, joten sieltä on vaikea tilannetta korjata. Tehtävä kuuluu maakuntavaltuustolle ja ylemmille virkahenkilöille.

Toiminnan raamit on siellä tehty, joten siellä ne pitää myös korjata. Valitettavasti tulevankin hyvinvointialueen tilanne näyttää yhtä vaikealta.

Olen ollut politiikassa mukana kaksikymmentä vuotta ja sinä aikana olen joutunut seuraamaan asian kehitystä, myös oman hoitoni osalta. Pahin virhe on tehty siinä, että kunnilta vietiin sosiaali- ja terveydenhoito pois ja keskitettiin maakunnan hoitoon. Siitä tulee kaikkein eniten turhia kustannuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viljo Tuhkanen (ps.)

sote-hallituksen jäsen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä