Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun soten säästöistä

Eila Aavakare kritisoi viime tiistain lehdessä (KS 27.10.) Kainuun soten säästöjä. "Vaikka kyse on soten säästöistä, on se priorisointia, joka tehdään menemällä siitä, joka on heikointa ja haurainta. Ei voi olla näin."

Näin ei olekaan. Väite on tuulesta temmattu vailla mitään totuuspohjaa.

Sotea kritisoidaan säästöistä kolmella tapaa. Säästöt eivät ole riittävät – varsin aiheellinen ja ymmärrettävä kritiikki maksajan näkökulmasta. Säästöt kohdistuvat väärin – sekin on ymmärrettävää heiltä, joihin säästöt kohdistuvat. Kolmas kritiikki on vaikea ymmärtää: sotea, soten hallitusta kritisoidaan säästöistä johtuen viranhaltijoiden päätöksistä, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä hallituksen laatiman säästöohjelman kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oman kokemukseni mukaan meillä Kainuun soten hallituksessa vallitsee varsin luja yhteinen ymmärrys yli puoluerajojen siitä, että säästöjä haettaessa heikompiosaisista pidetään huolta ja palvelut pyritään järjestämään kaikille tasa-arvoisesti. Se on sitä suomalaisuutta, jolla on pitkä historiallinen perinne alkaen jo vuosisatoja ennen itsenäisyyttämme.

Kaikki soten hallituksen päätökset kuluvalla kaudella on tehty yhteisymmärryksessä ja yksimielisesti asiaan kuuluvan riittävän selvityksen ja keskustelun jälkeen.

Palvelutarpeenarviointi ja sen perusteella määräytyvät hoitopalkkiot ovat viranhaltijapäätöksiä. Itselläni on luottamus soten viranhaltijoihin, eikä tietooni ole tullut seikkoja, joiden vuoksi olisi syytä asiaa kyseenalaistaa.

Soten yhtymähallitus ei ole tehnyt joulukuussa päätöksiä, missä hoitopalkkioluokituksia tulisi laskea. Määrävälein tehtävä palvelutarpeenarviointi on normaalia ja välttämätöntä viranhaltijan toimintaa. Joulukuun kokouksessa soten hallitus korotti hoitopalkkioita 2,05 prosenttia 1.1.2020 alkaen. Vammaispalveluohjetta samalla päivitettiin vastaamaan tämän päivän tarpeisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itse myös suuresti arvostaen kaikkia omaishoitajia heidän arvokkaassa työssään.

Hannu Suutari

Kainuun sote yhtymähallituksen jäsen (kok.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä