Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kaipolan tehtaan lakkauttaminen estettävä

Martti Miettusen vähemmistöhallitus päätti aikanaan perustaa uuden pohjoista puuta jalostavan valtionyhtiön Kemijärvelle. UKK vihki tämän sulfiittisellutehtaan 1965. Aluepoliittisilla syillä perusteltiin myös Uimaharjun ja Savon Sellun perustaminen.

Kauas on menty tästä ajasta. Metsäteollisuuden valtionyhtiöt on yksityistetty ja yksityisfirmat toimivat kartellien tapaan. Esimerkiksi Kemijärven kannattava tehdas lakkautettiin, vaikka massaliike esitti ajatuksen siirtymisestä liukosellun valmistamiseen. Storalle tämä ei käynyt, mutta Kemijärven koneilla tehdään tänä päivänä erittäin kannattavasti liukosellua Kanadassa.

Ehkä nyt pitäisi toimia päinvastaiseen suuntaan ja ottaa lopetettavat koneet valtion omistukseen – esimerkiksi Kaipolan paperitehdas. Tämä olisi valtion kannalta järkevää niin työllisyyden kuin teollisuuspolitiikan ja ympäristötavoitteiden toteuttamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos Kaipolan tehdas lakkautetaan, lakkaa samalla kierrätyspaperia hyödyntävä laitos, joka käyttää yli puolet Suomessa kerätystä tavarasta! Paperinkeräyksellä ei olisi tämän jälkeen mitään mieltä, koska jos Venäjältä tuotu paperi pitäisi rahdata Saksaan, olisi tämän hiilijalanjälki liian suuri.

Jos valtio ei halua enää omistajaksi, niin ostajia tehtaalle voisi löytyä vaikkapa idästä. Jos tehdasta ei jostain syystä haluta myydä, on kyseessä luultavasti kilpailua rajoittavasta toiminnasta, joka on EU:n sääntöjen vastaista. Mitään turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavaa ei tällaisella omistuksella olisi.

Suomi tunnetaan maailmalla turvallisena sijoituskohteena, joka ei sisällä ylimääräisiä riskejä. Myynnistä saatavat tulot voisi investoida Suomeen ja kehittää maan tuotantovalikoimaa ja tuottavuutta. Suomalaisella työllä kerättyä pääomaa ovat suuret metsäyhtiöt jo hupeloineet Amerikan valloituksessaan miljardeja.

Suomessa tehtaiden lopettaminen on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi Saksassa. Kun UPM lopetti tehtaan Bochumissa, yhtiö joutui maksamaan suuret korvaukset työntekijöille. Suomessa ei vielä ole tällaista käytäntöä. Ehkä pitäisi laatia uudet säännöt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On esitetty, että Kaipolaan perustetaan Kajaanin paperitehtaan lopettamisen jälkeen kehitetty malli yrityspuistosta. UPM ei tälle ajatukselle lämpiä.

Julkisuudessa on kerrottu, että Kajaaniin perustettuun yrityspuistoon olisi syntynyt enemmän työpaikkoja kuin niitä poistui lopetetulta paperitehtaalta. Tämä pitää osittain paikkansa. Kuitenkin suuri osa perustetuista työpaikoista vain siirtyi eri toimipisteistä uuteen paikkaan. Ne eivät olleet uusia työpaikkoja.

UPM:n Kajaanista lähtöisen toimitusjohtaja Jussi Pesosen avointa kirjoitusta lakkauttamisen syystä voi kyllä pitää makaaberina. Hän moittii Suomen palkkatasoa suuremmaksi kuin kilpailijamaissa, mikä on hyvinkin kyseenalaista.

Kuitenkin Jussille maksetaan palkkaa enemmän kuin sata suurinta palkkaa saavat ammattitaitoiset paperityöntekijät saavat yhteensä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rauno Väyrynen

Pertti Tervonen

Kajaani

Kirjoittajat ovat entisiä paperitehtaan työntekijöitä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä