Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kaivos velvoitetaan suunnittelemaan sulkeminen ja rahoitus

Heikki Kallio, Pekka Niemelä ja Sakari Alhopuro kirjoittivat ( KS 13.6.2022), että kaivoslakiluonnoksessa ei edellytetä kaivokselta toiminnan päättymisen jälkeistä kunnostussuunnitelmaa eikä siihen tarvittavan rahoituksen varmistamista.

Nämä asiat vaaditaan jo nykyisessä laissa eikä vaatimuksia olla poistamassa uudesta laista.

Kaivoslupaa koskevassa hakemuksessa on esitettävä lupaharkinnan kannalta tarpeellinen ja luotettava selvitys toiminnan lopettamisesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaivoksia säätelee monissa asioissa vielä kaivoslakiakin vahvemmin ympäristönsuojelulaki. Sekin edellyttää kattavaa suunnitelmaa jätealueen hoidosta kaivostoiminnan aikana ja sen jälkeen.

Kaivoksen sulkeminen tehdään siis sekä kaivoslain että ympäristönsuojelulain mukaan. Sulkemiseen tarvitaan aina ympäristölupa sekä ympäristö- ja kaivosviranomaisen hyväksymiset ja tarkastukset.

Myös sulkemiseen liittyvistä vakuuksista määrätään jo nyt sekä kaivoslaissa että ympäristönsuojelulaissa. Nykyisin ympäristönsuojelulain mukaisia vakuuksia on lähes 500 miljoonan euron edestä.

Kaivoslakiehdotus tulee lisäämään vakuuksien euromäärää entisestään. Yrityksiltä on vaadittu myös pakollinen ympäristövahinkovakuutus. Sen valtioneuvosto suunnittelee muuttavansa pakolliseksi ja veroluonteiseksi ympäristövahinkorahastoksi. Kaivosten maksuosuudet ovat teollisuuden suurimmat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi ja Eurooppa tarvitsisivat uutta kaivostoimintaa. Irtaantuminen fossiilisesta energiasta ja itäriippuvuudesta edellyttää monien metallien tuotannon lisäämistä. Raaka-aineiden saannin varmistamisesta ovat olleet huolissaan sekä Euroopan komissio että Euroopan parlamentti.

Suomen lainsäätäjä ei tuota toivetta ole kuullut, sillä kaivostoiminnan toimintaympäristö muuttuu useiden lakiuudistusten vuoksi entistäkin vaikeammaksi.

Suomesta vähenee lyhyessä ajassa kolme kaivosta, kun huomioidaan vasta sulkeutuneet (Orivesi ja Kylylahti) ja pian sulkeutuva kaivos (Pyhäsalmi).

Lopullisia rakentamispäätöksiä ei ole yhdestäkään uudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pekka Suomela

toiminnanjohtaja

Kaivosteollisuus ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä