Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanilla tilaisuus tarjota vakituista ranta-asumista

Kajaanilla on vetovoimatekijöinä runsaasti ympärillä olevien vesistöjen rakentamattomia rantoja, jotka olisi nyt syytä kaavoittaa vakituiseen asumiskäyttöön. Tällä saataisiin ohjattua etelän ruuhkista poishaluavat etätyöntekijät asumaan vakituisesti Kajaaniin.

Kajaanin haja-asutusalueella on runsaasti vanhoja taloja tyhjillään, jotka pitäisi saada myyntiin ja jotka remonttitaitoiselle henkilölle olisi hyvä ja varsin edullinen asuinkohde. Rakennustoimisto voisi kartoittaa nämä tyhjät talot. Omalta kohdaltani voin sanoa, että mieluisa asuinpaikkani Nuottijärven rannalla piti minut koti-Kajaanissa, vaikka työelämässä ollessani tuli houkuttelevia työtarjouksia muualta Suomesta.

Kun katsoo Kajaanin taloudellista tilannetta, ei todennäköisesti ole varaa pudottaa veroprosenttia, mutta aina voidaan koettaa saada lisää veronmaksajia. Lähinaapuri Sotkamo valitsikin jo veronalennukset ja on saanut sillä positiivista mainetta ja uusia asukkaita. Nyt olisi aika Kajaanin kaupungin päätöksentekijöiden miettiä keinoja, joilla Kajaanin väkilukua saataisiin kasvatettua. Näin veroeuroja saataisiin lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vapaa-ajan asunnot voitaisiin muuttaa vakituisiksi asunnoiksi ja eteläsuomalaiset saisivat asua mieleisessään ympäristössä rannoilla. Toki rakennuksen on myös teknisesti oltava rakennusmääräysten mukainen, mikä vaatii rakennusvalvontaan palvelevaa kulttuuria, halua ohjata ja opastaa asiakasta. Ja hyväksyvää suhtautumista päätöksiin.

Jos mökki on rekisteröity vapaa-ajan asunnoksi ja omistaja joutuu hakemaan mökin käyttötarkoituksen muuttamista loma-asunnosta vakituiseksi asunnoksi, on Kajaanissa monia esimerkkejä syntyneistä ongelmista. Poikkeusluvasta päättää kaupunki ja päätökset ovat olleet kielteisiä.

Kajaanin strategiaa pitää muuttaa ranta-asutusta suosivaksi ja vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen helpottamiseksi. Näin olen kuullut naapurimme Sotkamon jo tehneen.

Säännöksen mukaan kunta voi osoittaa rakennusjärjestyksessä ne alueet, joilla vapaa-ajan asunnon muuttaminen pysyvään asuinkäyttöön ei edellytä poikkeamispäätöstä tai suunnittelu tarveratkaisua ennen rakennuslupaa. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan sitten vain kunnan rakennuslupa. Näin ollen pitäisi ennakkoon jo kaavoittaa asuinalueita pysyvään asumiseen eikä vapaa-aikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnan osoittamisoikeudelle on kuitenkin asetettu ehtoja: Rakennusjärjestyksen määräys voi koskea vain sellaisia alueita, joilla käyttötarkoituksen muutos ei aiheuta haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Vapaa-ajan asunnot on usein jo liitetty vesi- ja jätevesijärjestelmiin.

Kielteisiä päätöksiä muutoksille on perusteltu muun muassa sillä, että on kalliimpaa tuottaa haja-alueille palveluja, kuten jäte- ja vesihuoltoa, tieverkon ylläpitoa, koulukyytejä tai vanhusten kotipalveluja. Pitää muistaa, että ranta-asukkaatkin maksavat veronsa kaupungille ja ovat oikeutettuja palveluihin.

Positiivisella suhtautumisella Kajaanilla olisi tuhannen taalan paikka saada uusia asukkaita ja veronmaksajia.

Markku Hyvärinen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä