Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kajaanin omistajapolitiikasta Loiste-konsernissa

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Hannu Suutari ( KS 10.3.) erittelee Loisteen omistajien ja yhtiön hallituksen suhdetta. Kuten kirjoituksessa todetaan, on tällä valtuustokaudella päätetty myydä Loiste-konsernista yhdessä Sotkamon kunnan kanssa noin kolmannes infrasijoittajille.

Päätöstä valmisteltiin koko valtuuston voimin ja valtuustoryhmät puivat asiaa keskuudessaan, jonka jälkeen päätökset olivat yksimielisiä. Päätöstä tehdessä punnittiin myös valtuutettu Suutarin mainitsemia sähkön siirtohintapaineita, mutta kaupan kokonaishyödyt nähtiin haittoja suuremmiksi.

Vähemmistöosuuden kauppa mahdollisti esimerkiksi Kavon lämpövoimalan ja Kajaanijoen vesivoimaloiden hankkimisen kaupungin omistukseen UPM:ltä vuonna 2020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanin omistajastrategian mukaisesti Loisteen osinkotaso pyritään pitämään vähintään edellisvuosien korkotuottojen tasolla. Tarvittaessa tästä on kuitenkin joustettu, kuten vuonna 2020, jolloin osingot Kajaanille olivat noin viisi miljoonaa euroa pitkän aikavälin tavoitetasoa alempana.

Omistusjärjestelyjen vuosi 2019 oli poikkeuksellinen myös osingonjaon suhteen, eikä siten suoraan verrattavissa.

Elinkeinoministeri Lintilä (kesk.) on antanut 28.1.2021 lakiesityksen sähkön siirtoyhtiöiden tuottojen alentamiseksi ja sähkön toimitusvarmuusrajojen helpottamiseksi.

Tämä vaikuttaa myös Kajaven tulevaisuuden tuotto-odotuksiin ja siten koko Loiste-konsernin arvon kehittymiseen. Todennäköisesti Kajaanin omistajastrategian mukaiseen Loiste-konsernin arvon parantumiseen ei lähivuosina päästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Odotettavissa lienee, että kainuulaisen sähkönsiirtoasiakkaan siirtomaksu ei alene, mutta ei myöskään nouse lähivuosina.

Teuvo Hatva

Kajaanin kaupunginhallituksen pj.

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä