Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kansalaisosallistumista tulee vahvistaa päätöksenteossa

Luottamus poliittiseen järjestelmään on taas näin vaalien alla noussut puheenaiheeksi (KS 4.2.). Kunnallisalan kehittämissäätiön selvityksen mukaan Kainuussa asukkaat suhtautuvat päätöksentekijöihin selvästi varauksellisemmin kuin koko maan väestö keskimäärin.

Äänestysprosentti on alhainen, enemmistö ei luota kotikuntansa päättäjiin ja odottaa kehityksen maakunnassa kulkevan vääjäämättömästi huonompaan suuntaan.

Tämä viesti tulisi kunnallisessa demokratiassa ottaa vakavasti ja kehittää uusia tapoja tiivistää asukkaiden ja päätöksentekijöiden vuoropuhelua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntavaaliohjelmassa Vasemmistoliitto esittää ratkaisuja niin terveyserojen kaventamiseksi, tasa-arvoisen koulutuksen turvaamiseksi, kuntien ilmastoratkaisuihin kuin elävän kulttuurin puolesta. Oleellista näiden ratkaisujen toteuttamiseksi on se, että kansalaisten tietoa, ääntä ja arjen tarpeita kuunnellaan ja otetaan huomioon kunnallisessa päätöksenteossa. Toteutettavan politiikan on oltava kansalais- ei järjestelmälähtöistä.

Kansalaisosallistumisen uudet keinot ovat yleistyneet viime vuosina etenkin kuntatason päätöksenteossa Suomessa. Esimerkkejä uusista osallistumisen muodoista ovat paikalliset kansalaisraadit, osallistuva budjetointi, kuntalaisten ja hallinnon yhteistyöelimet, kansanäänestykset, kansalaisaloitteet, kyselyt ja sähköiset osallistumissovellukset.

Kajaanissa tulee vahvistaa asukkaiden luottamusta poliittiseen päätöksentekoon kehittämällä uusia väyliä vaikuttaa myös vaalien välillä.

Vasemmistoliiton Kajaanin valtuustoryhmän aloite lasten ja nuorten parlamentista on erinomainen esimerkki tästä. Se mahdollistaa myös kokeiluja esimerkiksi osallistuvasta budjetoinnista, jossa nuoret voisivat ideoida ja vaikuttaa siihen, mihin Kajaanin kaupunki käyttää rahaa. Tässä on hieno mahdollisuus kerätä kokemuksia ja laajentaa käytäntöä muihinkin asukasryhmiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanin vasemmisto pitää tärkeänä kehittää asukkaiden osallisuutta ja suoraa sananvaltaa ottamalla käyttöön myös sähköiset asiakasraadit palvelujen laadun kehittämiseksi. Asiakasraateja voidaan käyttää esimerkiksi hyvinvointi- ja nuorisopalveluiden, koulutuksen, ja lähidemokratian suunnittelussa ja kehittämisessä.

Päätöksenteossa kansalaisosallistuminen auttaa päättäjiä tekemään harkittuja ja eri näkökulmat monipuolisesti huomioonottavia päätöksiä. Kansalaisilla on usein päättäjiä paremmat tiedot heidän arkeaan läheisesti koskettavista asioista. Huomioimalla ne jo valmisteluvaiheessa voidaan parantaa päätösten oikeutusta, laatua ja vaikuttavuutta.

Tarjoamalla kuntalaisille uusia vaikutus- ja osallistumiskanavia voidaan lisätä kokemusta päätöksenteon oikeudenmukaisuudesta ja tiivistää kuntalaisen ja päätöksenteon vuorovaikutusta.

Osallistumistapoja kehittämällä voidaan myös vahvistaa kansalaisten luottamusta kunnallista päätöksentekoa ja demokratiaa kohtaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jari Lindh

yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti

sosiaalityön yliopistonlehtori

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä