Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kettusen turkin hihasta

Tällä palstalla käytetään tosiaan totuutta varsin luovasti. Niin teki Pentti Kettunenkin (29.4.), kun hän muokkasi Olli Rehnin EU-uran itselleen mieluisaksi.

Hän nimittää Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja Rehn-projektiksi ja katsoo hänen epäonnistuneen laajentumiskomissaarina, kun neuvottelut jämähtivätkin jäihin. Kettunen sanoo Rehnin joutuneen tämän vuoksi palaamaan maitojunalla Suomeen.

Rehn ei ollut Turkin jäsenyysneuvottelujen alkuun panija. Hänen edeltäjänsä Günter Verheugen oli jo innokkaana asialla. Suomi antoi hänelle vauhtia. Verheugen kävi näet vuonna 1999 henkilökohtaisesti hakemassa pääministeri Bülent Ecevitin Helsinkiin EU:n huippukokoukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Verheugenin seurueella oli mukana kokouksen puheenjohtajana toimineen Paavo Lipposen kirje, jossa vakuuteltiin neuvottelukutsun vilpittömyyttä.

Tuon jälkeen Turkki kehittyikin jäsenyysneuvottelujen kannalta suotuisasti. Meno muuttui kuitenkin melko nopeasti, kun populistinen AK-puolue voitti Turkissa vaalit. Valtaan noussut Recep Tayyip Erdoğan ei pitänytkään lupauksiaan kehityksen jatkamisesta kuin pari vuoden ajan.

Verheugenin innoissaan aloittamat ja Rehnin vuodesta 2004 jatkamat jäsenyysneuvottelut olivat käytännössä jäissä jo vuoden 2006 lopussa.

Mutta tuolloin Kettusen mainitsema maitojuna ei lähtenyt Brysselistä. Rehn jatkoi laajentumiskomissaarina kautensa loppuun ja siirtyi vuonna 2010 seuraavaan komissioon talouskomissaariksi ja varapuheenjohtajaksi. Tuon tehtävän hän joutui jättämään tultuaan valituksi EU-parlamenttiin vuonna 2014.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Epäonnistumisesta" syytetty Rehn on nyttemmin sanonut, että ei pidä nykyoloissa Turkin EU-jäsenyyttä mahdollisena.

Kukapa haluaisi turvapaikan hakijoita pullollaan olevan Erdoğanin Turkin osaksi Eurooppaa ja rajanaapureiksi Irakin, Iranin ja Syyrian?

Pekka Vasala

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä