Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kuntapäättäjiksi tarvitaan eri-ikäisiä valtuutettuja ja muita luottamushenkilöitä

Tässä lehdessä on nostettu ansiokkaasti esille sitä, miten tärkeät kunnallisvaalit ovat kuntalaisten kannalta. Miksi kuitenkin äänestysinto on ollut aikaisemmissa vaaleissa kovin vähäinen, vaikka näin vähäväkisessä maakunnassa jokaisen äänioikeutetun tulisi olla vaikuttamassa valtuutettujen ja muiden luottamushenkilöiden valintaan sekä kunnan asioiden hoitoon? Kainuussa jokainen kykenee löytämään ehdokkaan, jonka katsoo luottamustehtävän arvoiseksi sekä osaavaksi ja ahkeraksi kuntapäättäjäksi.

Paperilehteen oli päätynyt (KS 23.9.) verkkokeskustelua, jossa kritisoitiin voimakkaasti pitkän linjan kuntapäättäjien mukanaoloa kunnallisvaaleissa. Mielipiteet olivat heitä loukkaavia, joten ne olivat juuri sellaista tekstiä, jota en verkosta lue niiden alatyylisyyden vuoksi. Verkkokeskustelussa nousee liian helposti esiin mielipiteet, jotka eivät ole yhteistä hyvää rakentavia, eikä ihmisten välistä asiallista vuorovaikutusta edistäviä, vaan ovat eripuraa lietsovia.

Kunnallisina päättäjinä tulee olla edustettuna kaikki ikäluokat nuorimmista aina myöhempään aikuisikään saakka. Verkkoviesteissä hämmentää se, miksi laajan elämänkokemuksen ja osaamisen kartuttaneet ihmiset haluttaisiin pois kunnallisista luottamustehtävistä? Veteraanivaltuutetut ja muut kokeneet luottamushenkilöt ovat kuitenkin kunnalliselämässä tärkeä voimavara, joka tulee hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Heidän avullaan myös nuoremmat päättäjät saavat oppia ja kokemusta vaativampia tehtäviä varten. Kunnallisen päätöksenteon piiriin tulee saada parhaat mahdolliset henkilöresurssit!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mistähän kumpuaa tämä iäkkäiden ja kokemusta omaavien ihmisten vähättely? Siihen ei tulisi olla minkäänlaista aihetta, kun esimerkiksi isovanhemmat ovat mitä parhaimpia nuorempien ikäluokkien elämän tukijoita ja asiantuntijoita sekä kannustajia. Ikäihmiset ovat vahvasti mukana jälkipolviensa arkielämässä ja harrastuksissa, joten heillä on hyvä asiantuntemus ja kokemus myös nuorempien osalta. Tästä huolimatta heitä eivät kaikki näytä kuitenkaan arvostavan.

Vaikka naisten ja miesten tasa-arvo on kehittynyt suotuisasti, niin samaa ei voi sanoa ikään perustuvasta tasa-arvosta. Ikääntyneet ihmiset leimataan mediassakin usein rasitteeksi yhteiskunnallemme, mutta ei haluta nostaa esille sitä, millainen voimavara ja reservi he ovat.

Ikäihmisiä vähätellään usein aiheettomasti moniin elämänaloihin sekä harrastuksiin liittyen. Siitä huolimatta he voivat olla ylpeitä arvokkaasta yhteiskunnallisesta palvelutyöstään, jota ovat tehneet perheittensä, työelämän, harrastusten ja luottamustehtävien parissa.

Lisäksi kunnioitettavan suuri määrä ikäihmisiä on ollut voimallisesti ja pitkäjänteisesti edistämässä terveyttä ja toimintakykyä yleishyödyllisten harrastusten ja niiden luottamustehtävien parissa. He ovat olleet samalla ehkäisemässä ennalta niitä kuluja, joita muuten olisi kunnille ja koko yhteiskunnallemme aiheutunut. Toivottavasti nuoremmat ikäluokat jatkavat intomielellä samaan malliin hyvän ja laadukkaan elämän puolestapuhujina ja edistäjinä!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivotan kunnallisvaaliehdokkaiden hankinnalle parhainta onnea ja menestystä. Sen jälkeen meidän kaikkien kainuulaisten velvollisuus on etsiä sopiva ehdokas, joka täyttää luottamustehtävän vaatimukset.

Kunto Viiru

Aina vaaleissa äänestänyt

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä