Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kuraattorit hyvinvointialueiden palvelukseen kauemmas nuoresta

Opiskeluhuollossa koetaan suuri muutos, kun hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa kuraattorit siirtyvät hyvinvointialueiden ja hyvinvointiyhtymien palvelukseen, näin myös täällä Kainuussa. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi opiskelijoilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon.

Kuinka voimme taata, että kuraattorin palvelut toteuttavat lain mukaista opiskeluhuoltoa jatkossa? Kuraattorit siirtyvät pois koulujen yhteisöstä työnantajan vaihtuessa.

Muutos toteutettiin, vaikka useat asiantuntijatahot sekä kuntien ja oppilaitosten edustajat esittivät siitä eriävän mielipiteen asian valmisteluissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuraattorin palvelut ohjaavat ja tukevat opiskelijan opiskelua ja koulunkäyntiä. Palvelulla edistetään oppimista, hyvinvointia, sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia. Kuraattori tarjoaa erityisesti tukea perhetilanteeseen sekä vuorovaikutukseen ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyen. On tärkeää, että kuraattorit ovat näkyvissä koulun arjessa ja oppilailla on matala kynnys lähestyä heitä.

Lain mukaan opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä.

Opiskeluhuollon sisältöä on määritelty niin perusopetuslaissa kuin lukiolaissa ja ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa. Opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen monialaisena suunnitelmallisena yhteistyönä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa.

Hyvinvointialueen tulevilla päättäjillä tulee olla vahva näky, kuinka tätä siirtymää tuetaan ja miten varmistetaan, ettei kukaan lapsi tai nuori jää ilman tarvitsemaansa tukea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On pidettävä huoli, ettei resurssi oppilashuollon palveluissa pienene nykyisestä.

Heidi Kotilainen

sosionomi (YAMK), projektipäällikkö

aluevaaliehdokas (kd. sit.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä