Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kylmää kyytiä Kainuulle!

Hallitus jätti esityksensä sote-palvelulaista eduskunnalle. Esitys tuo kylmää kyytiä Kainuun kunnille. Kuntien vastuulle jäävät alijäämät, velat ja kiinteistöt.

Hoitotakuuta ja hoitajamitoitusta ei huomioida rahoituksessa, vaan niiden vaatimat resurssit pitää siirtää muusta toiminnasta.

Kainuun saama rahoitus on nykyiseen verrattuna 200 euroa/asukas pienempi eli 14 miljoonaa euroa vähemmän kuin nyt. Kainuun soten alijäämä on ollut vuosittain liki 20 miljoonaa euroa ja tulevina vuosina sitä pahentaa palkkojen harmonisointi, aluksi noin 20 miljoonaa euroa ja jatkossa vuosittain yli 5 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteenlaskettuna uudistus tarkoittaa 40-50 miljoonan euron lisäkuluja Kainuun kunnille.

Mikä avuksi?

Parasta on, jos eduskunta kaataa lakiesityksen. Ellei, niin Kainuun maakunta voi säilyä itsenäisenä 2030-luvulle ainoastaan kuntaliitosten avulla.

Lakiesityksen mukaan maakunnan voi muodostaa kaksi kuntaa. Niinpä Kainuun itäiset kunnat voivat liittyä Sotkamoon ja läntiset kunnat mukaan luettuna Vaalan itäosat ja Manamansalo Kajaaniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joka tapauksessa 2030-luvulla maakuntien määrä on paljon pienempi kuin nyt esitetään. Luulen, että silloin sote-palvelut järjestetään viiden erikoissairaanhoitopiirin alaisuudessa kuntien järjestämänä.

Markku Rönty

lääketieteen lisensiaatti

Kajaani

Kirjoittaja toteaa, että hallituksen esitys sote-palvelulaista tuo kylmää kyytiä Kainuulle. Kuntien vastuulle jäävät alijäämät, velat ja kiinteistöt. Kuvassa uusi sairaala.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä