Mielipiteet

Lukijan mielipide: Lääkäripula nostaa sote kustannuksia, nyt tarvitaan nopeita toimenpiteitä

Kainuussa erikoissairaanhoidon kustannukset asukasta kohden ovat yli 40 prosenttia korkeammat kuin Suomessa keskimäärin. 2019 soten nettokustannukset olivat Kainuussa maan korkeimmat eli 4 408 euroa/asukas.

Vielä maakuntahallintokokeilun aikaan sote-kustannukset olivat maan alhaisimpia.

Kainuussa on maan suurin pula terveyskeskuslääkäreistä ja erikoislääkäreistä. Avohoidon lääkärikäyntejä on keskimääräistä vähemmän ja hoitajakäyntejä maan eniten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lääkäripulan vuoksi vastuuta on siirretty hoitajille. Asiaa on pyritty hoitamaan myös järjestelemällä lisää etävastaanottoja. Sähköisesti vastaanottoja järjestetään jo 28 prosenttia enemmän kuin maassa keskimäärin.

Hyvätkään toimenpiteet eivät poista sitä tosiasiaa, että lääkäripalveluja joudutaan ostamaan sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Ostot yksityisiltä lääkäriasemilta ja yliopistosairaaloista tulevat huomattavan kalliiksi omana virkatyönä tehtyyn verrattuna.

Lääkäripula tiedostetaan, mutta toimenpiteet ovat riittämättömät. Hyvistä yrityksistä huolimatta soten rekrytointipalvelu ei ole pystynyt hankkimaan Kainuuseen riittävästi lääkäreitä.

Nyt on käynnistettävä nopeasti hanke, jossa projektipäällikkö keskittyy pelkästään lääkäreiden hankintaan. Lääkärit ja lääkäriksi valmistuvat tarvitsevat aktiivisia henkilökohtaisia kontakteja, tietoa hienosta uudesta keskussairaalastamme ja terveyskeskustemme laadukkaasta työhönopastuksesta, Kainuun kaupunkien ja kuntien edullisista asumiskustannuksista, runsaista vapaa-ajanviettomahdollisuuksista sekä maakuntamme kauniista luonnosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt ei pidä odotella uutta sote-uudistusta, vaan pitää toimia. Sote-kustannuksia saadaan reilusti pienemmäksi palkkaamalla sote-palveluihin lääkäreitä sen sijaan, että palvelut ostetaan monikertaisin hinnoin yksityisiltä terveyspalvelujen tuottajilta.

Meillä kainuulaisilla on uusi, toiminnoiltaan erinomainen keskussairaala, jonka palvelumahdollisuuksista kannattaa pitää kiinni.

Kajaanin keskustavaltuustoryhmän puolesta

Paavo Niemelä

Kirjoittaja muistuttaa, että Kainuussa on maan suurin pula terveyskeskuslääkäreistä ja erikoislääkäreistä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä