Mielipiteet

Lukijan mielipide: Lehdistön vapaus on demokratian peruskivi

Euroopan komissio antoi viime syksynä ehdotuksensa eurooppalaisesta medianvapaussäädöksestä. Asetuksella halutaan puuttua joukkoon ongelmia, jotka vaikuttavat mediapalveluiden toimintaan yhteisillä sisämarkkinoilla ja jotka vaarantavat riippumattoman median toiminnan.

Ehdotus on tervetullut ja tarpeellinen, sillä useissa EU-maissa esiintyy vakavia medianvapauteen liittyviä ongelmia. Esimerkiksi Kreikassa, Unkarissa, Puolassa ja Bulgariassa tilanne on erittäin huolestuttava. Toimittajia vakoillaan, valtio ohjaa mediayrityksiä ja joissain maissa vapaata mediaa ei edes juurikaan ole.

Pohjoismaat ovat EU:n mallioppilaita medianvapaudessa. Toimittajat ilman rajoja -järjestön julkaisemassa lehdistönvapausindeksissä viiden kärjessä ovat kärkipaikkaa pitävän Norjan lisäksi Tanska, Ruotsi, Viro ja Suomi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi ja me kannatamme komission esitystä median vapauden ja moniarvoisuuden edistämistavoitteista. Vapaalla mediaympäristöllä on suuri merkitys eurooppalaisten demokraattisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen ylläpitämisessä.

Pohjoismaissa huolta aiheuttaa kuitenkin esityksen mahdolliset vaikutukset pieniin ja etenkin harvaan asutuilla alueilla toimiviin uutismedioihin. Komissio haluaa lisätä voimakkaasti mediamarkkinoiden valvontaa omistajuuden keskittymisen ehkäisemiseksi viranomaistoiminnalla.

Harvaan asutuilla alueilla sanomalehdet toimivat kuitenkin usein hyvin rajallisten taloudellisten resurssien varassa, ja yritysten välisellä yhteistyöllä on voitu varmistaa monen pienen paikallismedian toiminnan jatkuminen.

Esityksellä ei saa vaarantaa median paikallista kattavuutta. Paikalliset uutiset ovat yhtä tärkeitä kuin valtakunnalliset ja kansainvälisetkin, ja paikallismedioilla on tärkeä rooli uutisten toimittamisessa maidemme kauimmaisiinkin kolkkiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elsi Katainen

Keskusta

Nils Torvalds

RKP

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Abir Al-Sahlani

Centerpartiet

Ruotsi

Morten Løkkegaard

Venstre - Danmarks Liberale Parti

Tanska

Renew Europe -ryhmän europarlamentaarikot

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä