Mielipiteet

Lukijan mielipide: Luonnon ja tieteen kilpajuoksu

Kainuun Sanomien (8.1.) mielipidepalstalla tutkja Kyösti Karttunen kirjoitti kolmesta asiasta, joilta emme kukaan voi välttyä. Näitä olivat "absoluuttiset, tilastolliset ja luottamukselliset faktat". Absoluuttisiin faktoihin luokitellaan luonnontieteelliset ja matemaattiset vakiot, joita kehittynyt yhteiskuntamme kauttaaltaan hyödyntää.

Tilastollisiin faktoihin pätee vanha sanonta "vale, emävale ja tilasto". Tilastoilla pystytään todistamaan se mitä halutaan. Jos henkilöillä toinen jalka on kiehuvassa ja toinen jää vedessä, niin heillä on keskimäärin hyvä olo. Tilastollisesti Björn Wahlroos painii köyhien sarjassa, verrattaessa häntä Putiniin ja Trumpiin.

Luottamus on tunnetila, joka menettämisen jälkeen ei palaa entiselleen. Mediassa eräs yliopistoasiantuntija kertoi Tiede -lehden sisältöjen olevan suurelta osin humpuukia, koska tulokset myötäilevät rahoittajien toiveita ja tekijöiden uskomuksia. Tieteen saavuttamat tulokset ovat siihen saakka voimassa, kunnes uudet tutkimukset kumoavat ne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maapallon ylikansoittuminen on suurin syy ihmiskunnan nykyisiin ongelmiin. Ylikansoittumisen on mahdollistanut lääketieteen kehittämät sairausepidemioiden torppaamiset rokotusten ja nieltävien ainesten avulla. Tiede on myös kehittänyt syntyvyyden rajaamiskeinot, mutta monien maiden diktatuuriset hallinnot ja kulttuurierot estävät näiden konstien kattavat käyttöönotot.

Luonnon tuottama koronapandemia on helposti leviävän ja nopesti muuntuvan viruksen aiheuttama ihmismäärän rajauskonsti. Tiede pyrkii pikaisesti löytämään viruksen torjuntaan vastaseerumit, joiden seuraukset pikatestein ovat kauas katsoen vielä tuntemattomia.

Tieteen tekijät tunnustavat muuntuvan koronaviruksen tulleen jäädäkseen, minkä kanssa ihmiskunta joutuu elämään. Kumpi osapuoli nykyisen koronakilpailun voittaa, jää nähtäväksi.

Ihmislajin kykenemättömyydestä johtuen luonto viimekädessä pysäyttää ylikansoittumisen, eikä se välttämättä ole ihmiselon kannalta mieluinen menetelmä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aulis Korhonen

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä