Lukijan mielipide: Luontokato uhkaa terveyttä
Me ihmiset tuhoamme omalla toiminnallemme ympäristöämme ennätysvauhtia. Tavallisimmat argumentit ilmastotoimien vastustamiseen liittyvät siihen, että ilmaston lämpötila on vaihdellut ennenkin ja siksi on ollut esimerkiksi jääkausia. Se on ihan totta. Maapallo kyllä selviää, mutta selviääkö ihminen?
Ilmastonmuutoksen ohella iso ja tavallista arkea konkreettisemmin lähellä oleva asia on luontokato. Se tarkoittaa sitä, että ympärillämme oleva luonto köyhtyy ja lajeja kuolee sukupuuttoon.
Luontokato uhkaa myös ihmistä, koska olemme riippuvaisia muista eliölajeista. Luonnon monimuotoisuutta suojelemalla vahvistamme huoltovarmuutta, raaka-aineiden saatavuutta ja kansanterveyttä.
Luonnossa oleskelulla on paljon tutkittuja terveysvaikutuksia esimerkiksi suomalaisten kansansairauksiin – sydän- ja verisuonisairauksiin, mielenterveyshäiriöihin sekä stressin hallintaan. Jo viisitoista minuuttia metsässä laskee verenpainetta, sykettä ja stressitasoja.
Muutama vuosi sitten tehtiin suomalaistutkimusta lasten vastustuskyvystä ja kuinka se paranee metsäympäristössä. Päiväkodin pihasta rakennettiin metsäpohjainen tuomalla sinne kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Lasten immuunijärjestelmä parani jo kuukaudessa, kun he pääsivät säännöllisesti leikkimään tälle pihalle ja työntämään sormensa multaan ja sammaleeseen.
Eli melko pienellä luontoympäristön lisäyksellä voidaan vaikuttaa myönteisesti vastustuskykyyn ja vähentää riskiä sairastua esimerkiksi allergioihin, astmaan ja jopa ykköstyypin diabetekseen.
Elinympäristömme kaupungistuu entisestään, joten kaupunkisuunnittelussa tulisi ottaa huomioon lähiluonnon säilyttäminen ja erilaisten luontoelementtien rakentaminen. Liian steriili kaupunkiympäristö ei ole hyväksi immuunipuolustukselle vaan tarvitsemme kosketusta luontoon. Kaikkia laajoja puistoalueita ei tarvitse esimerkiksi pitää siististi trimmattuna, vaan niitä voi kasvattaa niityksi, jolloin myös pörriäiset ja pölyttäjät kiittävät.
Tärkeimpiä tehtäviämme tässä ajassa on torjua ilmasto- ja ympäristökriisi.
Ajattelen, ettei työllisyyden- ja talouskasvun tavoitteilla ole suurta merkitystä, jos meillä ei ole tulevaisuudessa elämiseen sopivaa ympäristöä. Meidän on huolehdittava, että ympäristö- ja ilmastopolitiikan on sosiaalisesti kestävää, jolloin se vähentää eriarvoistumista, luo työtä ja toimeentuloa sekä lisää hyvinvointia.
Saara Karjalainen
eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Kajaani
Kommentit
Jätä kommenttiTomaattia lentorahtina kasvissyöjille.
4.3.2023 9:07
Sari Alakurtille: Kyllä vihreät on jo ajanut huoltovarmuuden alas. Ette tajua, että meillä on niin pitkä talvi, että lähes kaikki ”vihannekset” kasvatetaan ”energiatehokkaan” muovikelmun alla. Tai kujetetaan lentorahtina esim Espanjasta. Maatalouden päästöt ovat em. tuotantoon nähden pieniä. Väittäisin, että nurmirehulla kasvatettu liha-otus on ymp. ystävällisempää ruokaa kuin esp-tomaatti. Kannatta katsella filmi miten siellä hommat hoijellaan. Kasvisten keinoviljelyssä käytetyt ”torjunta-aineet ovat myös ihmisen elimistölle ”tappavaa myrkkyä”. Maataloudesta ei tarvitse vähentää muita päästöjä kuin vesistöjen suojeluun tarv toimenpiteitä. Suomen pitkä talvi pitää ottaa huomioon kaikessa toiminnassa.
nam
28.2.2023 14:27
Eipä ole lihaa tullut juurikaan syötyä viime vuosina,nyt meinaan parantaa tilannetta siltä osin.Tämä pakkoholhous ei tule pitemmän päälle toimimaan.Kansalaisten heräämistä odotellessa paistelen kinkut ja käristykset.
Rane
27.2.2023 22:37
Punaniskoilla lyhyt biologian tietämys.
Näin on:
27.2.2023 9:08
Metsäntutkija, MMM Petri Heinonen muistuttaa, että kaksi kolmasosaa luontokadosta tapahtuu muualla kuin metsissä .- Kun mediassa ja julkisissa keskusteluissa puhutaan luontokadosta , pitäisi kertoa , että luontokadon kannalta kriittisimmät alueet maatalouden perinneympäristöissä, tunturipaljakoilla, eikä metsissä.
– Lontoon luonnontieteellisen keskusmuseon arvio biodiversiteettikadosta Euroopassa kertoo, että kriittisin tilanne on metsänsä aikoinaan hävittäneillä Englannissa ja Irlannissa. Monimuotoisuus-vertailussa Kypros oli paras ja Suomi Ruotsin kanssa kakkosena.
Vääristeltyä tietoa metsänuudistamisesta
28.2.2023 7:28
On asiantunteva kirjoitus. lähes kaikki tiedotusvälineet pumppaa vaan väärää tietoa metsiemme tilasta. TV on yksi pahimmista. Em. tieto ei jostakin syystä pääse läpi eikä ihmisten tietoisuuteen. Verorahoilla toimiva YLE on yksipuolisen ilmastohuutelun pahuuden torvi . Jos avohakkuut ja metsänuudistus lopetettas niin siitä seurais todella valtavat seuraukset. Vanha kellari-ilmasto-kuusikko on kylmä ja ilman ”elämäää oleva paksu sammaleinen kylmiö missä hajoittajat:, sienet madot ja muut pieneliöt eivät toimi. En ole kuulut tiedotusvälineistä,, tv-yhtään uutista jossa olisi esitelty metsänuudistamista millään muotoa. Sen sijaan näytetään juuri hakattuja aukkoja. Taimikkojen ja hyvin hoidettujen kasvatusmetsien ”kuvaaminen” on ilmeisesti Y-A,n johdolla kielletty.
Näin on:
27.2.2023 19:12
Heinosen mukaan avohakkuualue on rikas ympäristö, joka kuhisee elämää. – Kun avohakkuita arvostellaan luontokadon aiheuttamisesta, ei ymmärretä sitä, että hakatun vanhan kuusikon tilalle syntyy taimikko ja enemmän lajeja kuin siinä oli ennen avohakkuuta. Jos avohakkuista luovuttaisiin kokonaan, niin silloin tulee monenlaisia ongelmia. Putkilokasvilajit niukkenisivat ja esim. pölyttäjät kärsisivät huomattavasti.
Kun avohakkuiden sijaan vaaditaan peitteistä metsätaloutta, niin siinähän metsämme muuttuisivat pikkuhiljaa kuusi-mäntyvaltaisiksi. Jos metsään halutaan koivua, haapaa ja muita lehtipuita, sinne täytyy tehdä aukkoja, jotta lehtipuut lähtevät kasvamaan ja puustoon saadaan monimuotoisuutta.
Näin on:
27.2.2023 12:40
Hän myös toteaa. Metsien hiilinielut eivät ole romahtaneet.
Tulkinta hiilinielujen romahtamisesta on ollut Heinosen mielestä julkisessa keskustelussa ylimitoitettua. – Jos metsän vuosittainen kasvu on laskenut 106 miljoonasta kuutiometristä 104 miljoonaan, niin emme voi puhua kasvun romahtamisesta. Hiilinielu syntyy kasvun ja käytön erotuksena ja sen alenema on positiivinen, eli metsäsektori imee edelleen muiden maankäytön sektorin päästöjä.
Metsäsektori on paikannut muiden maankäytönsektorien aiheuttamia päästöjä ja nettohiilidioksidikuormaa jo pitkään. Miten se on metsätalouden syy, että muut aiheuttavat päästöjä ja metsätalous ei voi niitä kompensoida. Metsien hiilinielu on edelleen positiivinen ja kun 50 vuoden aikana puuvarastot on kasvanut 1,5 miljardista 2,5 miljardiin kuutiometriin, niin kyllä siihen on jokunen hiilidioksidi- molekyyli sitoutunut.
Lisää liikuntaa
24.2.2023 5:25
Paljon tuntuu olevan tietoa kirjoittajalla eri sairauksista,jotka liittyvät luontoon. Liekkö hän ihan lääkäriksi opiskellut. Näyttää olevan niin,että lapset kuljetetaan kaupunki alueellakin kouluihin ja päiväkoteihin autolla. Edes sitä matkaa ei liikuta ulkona. Isot säkit karkkia,limukka pullot ja pizza laatikot näyttää olevan pääasiallinen ostos kaupasta. Olisikohan tällä mitään tekemistä terveyteen?
Hapsinkattiainen
25.2.2023 16:31
Ihmeellistä tosiaan… Asiantuntemusta tuntuu olevan kaikilla muilla paitsi ”asiantuntijoilla”. Onkohan kirjoittaja käynyt luonnossa ”itsensä sairaaksi” tekemässä?
Kyllähän siellä metsässä saatta huonoon kuntoon mennä jos konttaa migroskoopin kanssa etsimässä ”luontokatoa”. Polvet ei tykkää siitä hommasta: On tämä meno pöyristyttävää. Lapsille annetaan kuva, että Suomen luonto on niin huonossa hapessa, että sinne ei kohta uskalla mennä . Tulee mieleen kymmeniä erilaisia terveydellisiä ongelmia jotka ei luontokadosta johdu. Päinvastoin .Tulin juuri kolmen tunnin hiihtolenkiltä enkä huomannut kotiin tullessani mitään muuta oiretta kuin aikamoisen Endorfiini hyökkäyksen kupolissa. Hyvältä tuntuu.. En myöskään huomannut ”luonnon mihinkään kadonneen”.
Jormuan taatto
23.2.2023 13:33
Ihminen ei ole lajina uhanalainen, mutta sivilisaatio on. Asiaa puhuu Saara.
Vasemmisto ja sdp vastusti kannanhoidollista metsästystä
23.2.2023 11:47
Ympäristökatoa ajetaan myös sairaalla petopolitiikalla.
Joku
23.2.2023 9:14
EU:n suunnitelman mukaan luonnon ennallistaminen maksaa jokaiselle suomalaiselle 2750€ ja saksalaiselle 2€! Kun suomi ottaa 10 miljaardia velkaa, niin tästäkin selvitään.
Ihmiset pakkautuvat omasta halusta kaupunkeihin.
Tälle ei voi mitään.
Pakkanen ja lumi opettaa
23.2.2023 7:56
Kertoisitko äänestäjille mikä on luontokato ? Voisit ajella hieman kaupungin ulkopuolella ja katsella tienvarsia. Suomessa ei ole minkäänasteista luontokatoa.( Kaivoksia lukuunottamatta) Puuston määrä kasvaa koko ajan ja maamme pinta-alasta on suojeltu pienten valtioiden pinta-alan verran. Luntokato kyllä ilmeisesti tulee jos metsiä ei uudisteta. On pöyristyttävää lukea Ilman mitään metsä-alan koulutusta olevien ihmisten ”metsiin” kohdistuvaa Ammatillista osaamista. Miksi ette uskalla puhua ja kirjoittaa Sähköautoihin tarvittavien ”uudistumattomien” arvometallien louhimisesta ettekä Suurista kaivosvaltauksista. Myös vesistöt ovat agentanne ulkopuolella Suppeaa roiskimista tutkimattomista ”mikroskoopisen pienistä” eliöistä on helppo huudella. Ei olisi kannattanut suurten ikäluokkien kattaa noin hyvin hoidettuja metsiä. ”poliittisten huutojen” temmellyskentiksi. Ei olisi mitä suojella jos ois toimittu samalla tavalla kuin keskieuroopan maat. Jotka nyt isännöivät metsiämme-Suomen viher-vasemiston laajalla tuella.
Vihreät ja vasemisto ovat ajamassa Suomen huoltovarmuuden ”espanialaisten” tomaattien ja kurkkujen varaan. Sekä karjatalouden ja lihantuotannon hävittämistä. Tuo porukka mittailee Lehmien metaanipäästöjä kun pitäisi varmistaa koko maan kattavaa viljelyä ja lihantuotantoa.
Sähkön varaan rakennettu lehmän pieruja mittaleva yhteisö tuhoutuu kriisin sattuessa muutamasa päivässä varsinkin Talvella.
Sari Alakurtti
26.2.2023 18:16
Luontokato tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä eli lajien kirjon ja runsauden sekä lajien sisäisten perintötekijöiden runsauden vähenemistä. Se, että on metsää tien varret täynnä, ei ole sama asia. Se, että metsän näyttää puuston kasvun kannalta hyvältä, ei ole sama asia. Hyvinvoiva talousmetsä ei ole yksi yhteen hyvinvoivan luonnon monimuotoisuuden kanssa. Asia on huomattavasti monitahoisempi. Ja metsän kasvuhan on muutenkin hidastunut viime vuonna eli ei senkään osalta täydellisen autuaita olla.
Vihreät eivät ole ajamassa huoltovarmuutta ja lihantuotantoa alas. Lihantuotantoa on hyvä vähentää, mutta sen kokonaan lopettaminen ei ole välttämättömyys. Vihreiden tavoite on, että viljelyn kannattavuus paranee ja omavaraisuus kasvaa. Liha ei ole ainoa ruoka, jota ihminen voi syödä, myös kasvintuotanto tarjoaa mahdollisuuksia. Toivottavasti kukaan ei syö pelkkää lihaa ruokavaliossaan, herrajesta sentään, olisin aika huolissani sellaisen ihmisen terveydestä.
Maatalous tuottaa päästöjä. KAIKKI ihmisen toiminta tuottaa jonkinlaisia päästöjä tai häiriötä ympäristöön, ei 100% häiriötöntä toimintaa olekaan eikä sellaiseen ole tarkoitus pyrkiäkään. Päästöjä on tarpeen vähentää maataloudessa ja myös muilla sektoreilla, yleisesti.
Joku
23.2.2023 12:06
Muistan, kun 50 vuotta sitten oli korpimetsiä. Niissä ei kasvanut kuusien alla muuta kuin sammalta, kun ei ollut valoa!
Kun alettiin hakata metsiä alkoi tulla monimuotoisuutta ja esim metsäkanalinnut lisääntyi ja hirvet!