Lukijan mielipide: Maksamme velkaa – Loisteen riistohintoina
Mediassa on käyty paljon keskustelua Loisteen tytäryhtiön Kajaven siirtohinnoittelusta. Vaalien alla keskustelu asiasta näyttää kiihtyvän.
Itse olen jo vuosien ajan kommentoinut varsin kriittisesti Loisteen toimintaa monopolimarkkinoilla kohtuuttoman siirtohinnoittelun suhteen, missä kohtuus ja asiakkaiden maksukyky on unohdettu.
Keskustelussa olisi syytä tiedostaa, mikä on yhtiön hallituksen ja sen omistajien tehtävä ja työnjako. Loiste on osakeyhtiö, jonka tytäryhtiö Kajave toimii monopolimarkkinoilla sähkönsiirrossa.
On esitetty, että Kajaanin ja Sotkamon valitsemat hallituksen jäsenet Arto Okkonen (pj.) Antti Kela ja Raili Myllylä olisivat edustamassa kuntalaisten etua. Näin ei ole. Heidän tehtävänsä on ajaa yhtiön etua ja tuottaa yhtiön omistajille mahdollisimman suurta voittoa.
Osakeyhtiön hallituksen tehtävänä ei ole kuntalaisten hyvinvointi ja toimeentulo. Tehtävässään valitut hallituksen jäsenet ovat onnistuneet hyvin. Tulosta on tehty ja voittoa on jaettu enemmän kuin omistajat ovat edellyttäneet. Se on ollut helppoa ja yksinkertaista, kun monopolimarkkinoilla on voinut toimia vapaasti ja röyhkeästi.
Voiton tavoittelusta ja ahneudesta kertoo muun muassa hallituksen jäsenen Antti Kelan kommentti ( KS digi 2.11.2020), missä hän perustelee siirtohinnan kohtuutonta 7 prosentin korotusta sillä, ettei tulevina vuosina sitten korotusta tule. Ymmärtääkseni tämä tarkoittaa suomeksi: Ryöstämme teidät jo etukäteen, vaikkei nyt tarvetta edes ole, kun meillä on valtiovallan suoma oikeus teidät ryöstää.
Vastuulliseen tehtävään perehtymättömyydestä kertoo muun muassa hallituksen jäsenen Raili Myllylän kommentti ( KS digi 2.11.2020), missä hän toteaa "Siellähän on olemassa kohtuullisen tuoton laskelma. En osaa sitä yksityiskohtaisesti kertoa. En muutenkaan, kun Loiste on osakeyhtiö, tällaisiin laskelmiin ota kantaa".
Loisteen hallituksen puheenjohtaja Arto Okkonen oli tehnyt myös omia laskelmia, ( KS digi 3.11.2020). Sen mukaan Kajave tienaa 21:nneksi vähiten siirrosta johtometriä kohden. Puheenjohtajalta hyvin mietittyä retoriikkaa, jolla mieliä hallitaan.
Suomessa on 77 siirtoyhtiötä eivätkä ne ole millään tavoin yhteismitallisia. Asiakkaan näkökulmasta Kajave on Suomen 4:nneksi kallein sähkösiirtoyhtiö. Tämäkin kertoo vain, että hallituksen tehtävänä on voiton tavoittelu yhtiölle, ei muuta. Monopoliyhtiössä asiakas on riiston kohde. Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan valitsemat Loisteen hallituksen jäsenet sen enempää kuin muutkaan yhtiön hallituksen jäsenet eivät edusta asiakkaita eikä kuntalaisia vaan yhtiötä.
Kajaanin kaupunki on edelleen suurin omistaja yhtiössä. On omistajan asia laittaa yhtiölle tavoitteet. Kajaani on kirjannut strategiassaan Loisteen osalta lyhyesti: "Osingonmaksu omistajille vähintään edellisvuosien korkotuottojen tasolla ja yhtiön arvon jatkuva parantaminen". Tässä on esitetty lyhyesti se, mikä on Loisteen tehtävä eikä ylärajaa asiakkaiden ryöstölle ole asetettu.
Sellaisen mielikuvan luominen, että "kasvottomat pääomasijoittajat ovat sijoittaneet yhtiöön 330 miljoona euroa ja ovat vähemmistöosakkaita", täytyy meidän näin menetellä, on valheellisen mielikuvan luomista ja vastuun pakoilua. Päätösvalta on edelleen itsellämme. Tosiasiassa Loiste keräsi ylisuurilla siirtomaksuilla arvon nousun yhtiöön. Ennen myyntiä omistajat rahastivat yhtiötä antolainoillaan perimällä ylisuuria korkoja, mitkä ovat nyt voitonjaon perusteena.
Me asiakkaat maksamme omistajien velkaa ylisuurina siirtohintoina. Kohtuuttomat siirtohinnat ja perusmaksut kurjistavat Kainuun yrityselämää, elinkeinoja ja käyvät ylitsepääsemättömiksi pienituloisille kainuulaisille.
Hannu Suutari
Kajaani
Kommentit
Jätä kommenttiTämäkö on näkökulma?
11.3.2021 12:57
Kajaanilaisten poliitikkojen toive on, että sähköyhtiön arvo kasvaa.
Tämä johtaa siihen, että investointeja kannattaa tehdä mahdollisimman kalliilla ja tehottomasti?
Jopa turhia investointeja?
Näin saadaan verkostoon sidottua rahamäärää ylemmäksi ja näin yhtiön arvo kasvaa?
Suomen ennätys velkaantumisessa?
11.3.2021 12:54
Loiste on viimeisen 20 vuoden aikana kehitellyt itselleen velkaa 440 miljoonaa euroa.
Aikana jolloin Loisteen hinnat ovat olleet Suomen kalleimpiin kuuluvia.
Ei ole hyvin hoidettu sähköyhtiötä Kainuussa ja sen ympärillä tapahtunutta politikointia kun näin suureen velkaan on päästy.
Säkilläkö valoa huoneisiin?
11.3.2021 12:28
Akkuteollisuuden kehitys on niin nopeata, että vuoteen 2030 mennessä maakaapelointi ja muukin yli-investointi haja-asutusalueiden viimeisimpiin kolkkiin ja kesämökeille kohtaa taloudellisen katastrofin.
Tämä sen vuoksi, että aurinkoenergiaa voidaan varastoida kannattavasti entistä tehokkaampiin uuden teknologian akkuihin. Niihin on teknologia jo olemassa. Sekä akkujen että aurinkokennojen hinnat tulevat putoamaan massatuotannon alkaessa. Autojen osalta kehitys on jo vauhdissa. Massatuotantoon menee vielä noin kolmesta viiteen vuotta.
Sen jälkeen ainakin mökkiläiset pääsevät eroon kalliista perusmaksuista ja siirtohinnoista.
kokoomusnuori
19.3.2021 12:01
Tuota päivää odotellessani korjailen maakaapeloinnin jälkiä kesämökillä. Jälkityöt viime syksyn kaivu-auraus ja puidenkaatojen sekä tietenkin vanhojen pylväslinjojen poiston aiheuttamia. Osa vielä urakoitsijalta kesken.
Kustannusarvio maakarakennus ja maa-ainesten osalta 3800 euroa ja siihen vielä tiepohjan sorastamista ainakin yksi rekallinen a 1180 euroa ilman levitystä.
Odotellaan milloin kaapelointiurakoitsija suvaitsee esitellä loppukatselmuksen ,niin katsotaan paljonko itselle vielä jää maksettavaa .
Nostomies
11.3.2021 11:11
Siirtomaksua voisi yrittää ymmärtää, mutta 37 euron perusmaksulle ei ole mitään selitettä.
Kajave saa pelkkiä perusmaksuja yli 7 milj. euroa kuukaudessa. (oma ilmoitus).
Pilkkuvirhekö?
11.3.2021 16:10
Ei kai sentään, kun Kajaven liikevaihtokin oli vain 44 miljoonaa euroa vuonna 2019.
Pekka
11.3.2021 8:06
Siirtohinnan muodostumiseen tarkemmin perehtymättä voisiko olla niin, että kun (ehkä) pidämme sähköverkon kunnossa maksamalla nyt suuria siirtomaksuja, turvaamme verkko-omistuksen pysyvyyden myös jatkossa osin omissa käsissämme.
Mikäli verkkoihin syntyisi runsaasti korjausvelkaa joka pitäisi kerralla maksaa, voisi tällöin infran myynti olla lopulta ainoa vaihtoehto. Sitähän me emme halua ainakaan kommenteista päätellen.
Kallis sähkön siirto
11.3.2021 7:48
Kajaven Sähkön siirto :yleissähkö.Siirtomaksu 16.21 e/ 1kk Helmikuu 2021. ja Perusmaksu 1 kk Helmikuu 2021 /22.90 e. Ja valtiolle vielä sähkövero 8.83 e/kk.Laskun eräpäivä tulossa.Lasku vielä maksamatta.
On perusmaksussa eroa,koska maksan kilpailuttamalleni sähköyhtiölle 0 € kuukausimaksua. Säästän sähkön kilpailuttamisella 274.80€ vuodessa.Kun en ota Loisteelta sähköä.Kilpailutus kannattaa.
Maksan turhasta kalliista sähkön siirrosta ja kaapelin vedosta sivukylille,jota en koskaan tarvitse.Kunnallispäättäjät miettikään millä saatte äänestäjiä.Valtuustoon pyrkivät kansanedustajat myös miettimään,minnekkä siirtorahat menee.
Kajave ryöstää kainuulaisia
10.3.2021 18:38
”Kalleimpia siirtomaksuja maksetaan Kuhmossa ja Kajaanissa. Esimerkkitalossa siirtomaksut nousivat
1 371 euroon vuodessa, kun Turussa selvisi 475 eurolla”. Edellinen lause Ilta-Sanomista tänään ja koskee siis koko Suomea!!!
Valtuustoihin pyrkivät: kuka teistä tekee kaikkensa siirtomaksujen alentamiseksi ja ryöstöhintaisen perusmaksun pienentämiseksi? Nimet esille ja puolueiden kanta asiaan!
Loisteen /Kajaven hallituksessa olevat: esittäkääpä mielipiteenne julkisesti ja olisipa tuo mukava tietää paljonko kyseisestä hallitustyöstä napsahtaa euroja näille edustajille!? Tutkivat journalistit asialle!
Ja rahastus sen kun jatkuu...
13.3.2021 10:26
Jo viimeiset 20 vuotta on ollut Loisteen hinnat Suomen kalleimpia.
Paljon on siis Kainuussa maksettu ekstraa Loisteen kassaan verrattuna muissa maakunnissa asuviin ihmisiin !
Säästä veroa
10.3.2021 13:16
Jurppiihan se sähkölasku, mutta minkäs teet. Maksuhalua lisää kun sitä tarvii joka päivä. Säästöä haen ensisijaisesti asioista joita tarvitsen aniharvoin jos koskaan. Torppasin kirkollisveron, koska ainoa yhteys seurakuntaan oli kirkollisvero.
Onko tämä vain numeroita vai tyhjenikö rahapussi?
10.3.2021 13:14
Kannattaa lukea alla olevasta osoitteesta Loiste konsernin oma kuvaus yhteiskuntavastuusta:
https://www.loiste.fi/loiste.fi/oiste_yhteiskuntavastuuraportti_2019.pdf
Oma pääoma on konsernitaseen 31.12.2019 mukaan miinuksella noin 71 miljoonaa euroa.
Onko koko konsernin tilanne näin surkea vai onko tämä vain numeroita?
Vierasta pääomaa on yhteensä noin 450 miljoonaa euroa ja omaisuuspuolella on aineettomat ja aineelliset hyödykkeet sekä sijoitukset 327 miljoonaa euroa. Rahaa ja saamisia on ollut noin 65 miljoonaa euroa.
Konsernin liikevaihto oli noin 156 miljoonaa euroa, josta erittäin kilpaillun Loiste Sähkönmyynti Oy:n osuus oli noin 95 miljoonaa euroa. Kajaven osuus oli noin 44 miljoonaa euroa. Kajaven liikevoitto oli noin 35% sähkön siirrosta. Siis kannattavaa? Ei ihme, jos sähkönmyyntiyhtiöstä halutaan eroon.
Odotellaanko rauhassa mitä tapahtuu?
Pällin valossa
10.3.2021 12:21
Sähköyhtiö Loiste Kajavee on laitettava säästökuurille. Vuosittain käytävä koko konsernissa YT-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi ja säästöjen etsimiseksi. Paikallisen sopimisen kautta sähköyhtiön henkilöstön palkkoja laskettava alaspäin. Myös lomautukset käyttöön.
Investointeja sähköyhtiössä on lykättävä ja käytettävä entiset sähköjohdot käyttöikänsä päähän. Vasta sitten investoitava uuteen.
Nyt kaikki toiminnot on sähköyhtiössä pilkottu eri yhtiöiden tehtäväksi. Ne pyrkivät ja onnistuvat laskuttamaan Loistetta joka käänteessä maksimaalisesti. Tämäkin varmaan nostaa hintoja Kainuussa.
Konsultti töihin
12.3.2021 12:27
Palkkakulut eivät ole ainoa kulu jota ylimääräinen ja jopa kenties turha henkilöstö aiheuttaa. Loistelaiset eivät ole itse päteviä arvioimaan säästökohteita sähköyhtiössä. Sen työn pitäisi tehdä joku täysin ulkopuolinen taho.
Myös investointien tarpeellisuus tai tarpeettomuus olisi hyvä hänen arvioida.
Säästöjen on pystyttävä kohdistumaan myös Loisteeseen
11.3.2021 12:50
Loiste ei voi olla mikään saareke mihin säästöjä ei voisi kohdistaa.
Jos Kainuussa on kunnat ja Kainuun Sote säästöjen kohteena, niin omituiselta tuntuu jos Loisteliaasti ilmoitetaan ettei meihin saa mitään säästöjä kohdentaa.
Kaikki säästöt on tarpeellisia ja siksi otettava käyttöön
11.3.2021 12:20
Loisteen organisaatiossa puhutaan olevan vain 70 henkeä töissä.
Kyllä kokonaisuuteen on otettava mukaan myös niiden organisaatioiden henkilöt joita Loiste käyttää päivittäisessä toiminnassaan. Esimerkiksi Eltell.
Kun aletaan puhumaan koko henkilöstömäärästä, niin silloin alkavat säästöt puremaan.
Ja kaikki säästöt on sähköyhtiön osalta otettava käyttöön. Onhan sähköyhtiö Loisteella velkaa 440 miljoonaa euroa. Omituista jos noin velkaantunut sähköyhtiö ei pyrkisi koviinkin säästöihin. Se on ymmärrettävä myös Loisteen henkilöstön.
Henkilökulut ei ratkaisevia
10.3.2021 17:13
Vuonna 2019 henkilöstökulut oli 4.7 miljoonaa liikevaihdon ollessa 156 miljoonaa. Ymmärtäkää nyt hyvät ihmiset, etteivät korkeat siirtohinnat johdu henkilökuluista eikä siltä alueelta ole merkittävää säästöä saatavissa vaikka henkilöstö tekisi taksvärkkiä koko vuoden.
Roope
10.3.2021 15:33
Kerro tarkemmin tästä Loisteen palkkatasosta kun muutamaan muuhunkin uutiseen olet saman kommentoinut. Ei taida palkat juuri kokonaisuudessa vaikuttaa noin 70 hengen yrityksessä, näin otaksun.
Make
10.3.2021 11:57
Pitäskö tehdä joku kansalaisaloite, että on vapaus valita myös sähkön siirto mistä vaan. Tämmöinen ryöstö saisi loppua! Tämä on jo kohtuutonta ja eriarvoisuutta. Tasa arvot kunniaan asuipa missä tahansa.
Tuliko tehtyä huono päätös?
10.3.2021 11:54
Kajaanilaiset valtuutetut jotka hakevat jatkopestiä seuraavaan valtuustoon voisivatkin kertoa ennen kuntavaaleja, että mikä järki oli mennä myymään sähköyhtiö Loisteesta 33 prosentin osuus ulkomaisille pääomasijoittajille?
Ylen MOT-ohjelma kertoi vähän aikaa sitten sen tiedon, että nämä sähköyhtiöitä ostavat ulkomaiset tahot saavat jopa 3-4 vuodessa sähköyhtiöstä saamillaan osinkoilla kuitattua koko maksamansa kauppahinnan takaisin ja sen jälkeen saavat erittäin hyvää tuottoa sijoittamalleen rahalle.
Tässä valossa Kajaanin valtuutettujen päätös myydä sähköyhtiön osakkeita ulkomaille vaikuttaa huonolta päätökseltä.
Kiinnostaisi tietää mitä asiaan sanovat esimerkiksi vasemmistoliiton Raili Myllylä, Vesa Kaikkonen, Miikka Kortelainen, Antero Kyllönen jne.
Nautitaaan me Kajjaanilaiset
10.3.2021 11:37
Voihan hyvät hyssykät! Yhtiön hallituksen jäsenethän ovat neroja – he vedättävät muiden kainuulaisten kuntien sähkön kuluttajia Kajaanin ja Sotkamon hyväksi. Siirtomaksut vain ylemmäksi ja näin kunnallisveroa saadaan alaspäin. Sotkamohan tämän yhtälön on osannut jo muissakin toiminnoissa ja Kajaani yrittää matkia mukana.
Nähty on
10.3.2021 11:36
Kainuu on vain puheissa hyvä, mutta totuus on toisenlainen olipa kyseessä sähkö, veroprosentti, luonto arvot[Terrafame] ym ym…
mka
10.3.2021 11:03
Tarttisko Loiste myydä ulkomaiseen omistukseen niin että saisivat ainaiset valittajat mielen rauhan ja halvemman sähkön siirron….saisivatkohan !!!
kukkarolla käydään ahkerasti.
10.3.2021 11:02
IS Taloussanomat tehdyn selvityksen mukaan KALLEIN kunta omakotiasujalle on sähkönsiirto asumiskuluina 1763 euroa, erolla kalleimpaan paikkakuntaan nähden. Kallein kunta on Parikkala 5037 euro vuodessa. Vertaillun halvin siirto on 3274 euroa vuodessa. Kalleimpia siirtomaksuja maksetaan myös Kainuussa Kuhmossa ja Kajaanissa. Esimerkkitalossa siirtomaksut on nousseet vuodessa 1371 euroa kun taasen Turussa selvisi 475 eurolla. Tutkimuksessa vertailtiin sadan kunnan kunnallismaksuja. Vertailu käytetty 120 neliön omakotitaloa, väestörakennetta ja verkkojen pituutta.
Huvittaa mökilläni on sähköt ja kulutus 9 kwh vuosi. Sähkö lasku vuodessa perusmaksuineen yli 700 euroa. (Aurinko paneelit hankinnassa + agri.) Vaalien alla älkää uskoko pyytäkää toimenpiteitä. On suoranainen valhe kertoa ette hinnat johtuvat valtakunnan verkkojen omistajista (Karuna) sekä alhaisesta väestöstä se pitkistä etäisyyksistä. Syy on ollut huonoissa päätöksissä. Nyt samat henkilöt hämmentävät vakuutus yhtiöiden hallituksessa.
Anonyymi 48
10.3.2021 10:59
Kainuulaisia on rokotettu aina sähköyhtiöiden taholta. Kun yhtiöitä on myyty, niin perintönä on siirtynyt kalliit kustannukset. Kun näihin eri yhtiöiden hallituksiin on sotkettu politiikka, niin on varmaa ettei kukaan jäsenistä ala ehdottelemaan maksujen alentamista. Kajaanin kaupunki ja Sotkamo päinvastoin yrittävät saada osinkotuotot mahdollisimman korkealle. Lama aikana helposti otetaan asiat esille, mutta nousukauden aikana asia unohdetaan. Näin se menee kaikissa asioissa ja kuka loppujen lopuksi ajaisi vain toisten etuja, kun se oma napa on aina lähimpänä. Onneksi äänestäminen ei ole pakollista ja voi muuttaa muualle.
Aineksia vaalikeskusteluun
10.3.2021 10:25
Hannu Suutarilta hyvä kannanotto. Olisin kuitenkin kaivannut tarkempaa erittelyä siitä, missä ns. sylttytehdas sijaitsee.
”Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan valitsemat Loisteen hallituksen jäsenet sen enempää kuin muutkaan yhtiön hallituksen jäsenet eivät edusta asiakkaita eikä kuntalaisia vaan yhtiötä.”
Hallituksen jäsenet eivät edusta niinkään yhtiötä vaan omistajia. Ei yhtiön toimiva johto päätä itsenäisesti tuottotavoitteista ja osingosta, vaan niistä päättävät omistajat. Yhtiö asettaa hintansa sille tasolle, jolla omistajien asettamiin tavoitteisiin päästään. Olisi hedelmällisempää keskustella aivan henkilötasolla siitä, ketkä tätä Loisteen omistajapolitiikkaa ovat johtaneet. Eivätköhän ne henkilöt löydy kaupungin ylimmästä johdosta. Edelleen ydinkysymyksiä siirtohintojen tulevassa kehityksessä on kaupungin liikkumavara Loisteelle asetetun tuottotavoitteen suhteen, toisin sanoen: millaisesta osinkotasosta on ulkomaisten omistajien kanssa menty sitovasti sopimaan.
Miksu
10.3.2021 9:25
Ei tänne kannata tulla asumaan eikä yritystä perustaa näin holtittomasti kun rahastetaan sähkönsiirtohinnoilla