Mielipiteet

Lukijan mielipide: Markkinakatu hyvää elinkeinopolitiikkaa

Kajaanin Markkinakatu-tapahtumassa täyttyy kaksi hyvien markkinoiden oleellista tekijää: on oltava runsaasti markkinakauppiaita ja asiakkaille on järjestettävä viihteellistä ohjelmaa. Kaikki markkinoille tulevat eivät tule etsimään ostettavaa, vaan tulevat nauttimaan tunnelmasta.

Katumarkkinat avaa pienyrittäjille tien tuotteiden suoramyyntiin. Vaikka suuryritykset hallitsevat julkisuutta, niin talouselämä pyörii pitkälle pienten ja keskisuurten yritysten varassa.

Pienyrittäjien merkitys hyödykkeiden ja palvelujen tuottajina korostuu, sillä Suomessa yli 40 prosenttia yrityksistä toimii yksin yrittäjänä. Heistä löytyy runsaasti erilaisia tuotteiden tekijöitä. Ongelmana on se, miten tuotteet saadaan vaihdettua rahaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaista päivittäiskauppaa hallitsee 2-3 suurta ketjua. Käsityöntekijöillä ja alkutuottajilla on mahdoton tehtävä päästä tuotteilla ketjun hyllylle. Esteenä ovat pienet toimitusmäärät ja tiukka ketjun ohjaus. Tuotteista saatava hinta ei useinkaan peitä edes tuotantokustannuksia. Monet pienyrittäjät eivät näe mielekkäänä myydä tuotteitaan marketteihin. Hyllynpää ei anna kasvoja käsin tehdyille tuotteille eikä se kerro tarinoita.

Pienestäkin suoramyyntitoiminnasta saattaa muodostua hyvin merkittävää myyntitoimintaa. Maskun huonekaluketjun omistaja Toivo Sukari opetteli kaupankäynnin alkeita myymällä sian porsaita. Tavaraketju Kärkkäistä pyörittävä Juha Kärkkäinen kierteli aikanaan linja-autolla Pohjois-Suomen markkinoita ja toreja. Tuomaan veljekset vuosia kiersivät lähes kymmenellä linja-autolla myyden kaikkea leivästä pienkoneisiin. Tänä päivänä heidän yritys tunnetaan valtakunnallisena 34 myymälän ketjuna nimeltään Puuilo.

Ihmiskunnan historiassa ei koskaan ole ollut nykyisenkaltaista ajanjaksoa, jolloin yksityishenkilöt tai pienyritys pystyy haastamaan suuria, jopa kansainvälisiä yrityksiä. Internetin aikakaudella hyvänä esimerkkinä ovat nuorten pystyttämät pelialan yritykset, joiden arvo on noussut muutamassa vuodessa satojen miljoonien eurojen arvoisiksi.

Harvoista torikauppiaista tulee tavaratalon omistajia tai yrityksien pääjohtajia. Monelle meistä riittää se, että olemme kehittäneet tuotteen, joka tekee omistajan tyytyväiseksi ja antaa myyjälle hyvän mielen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pienyritystoiminta vaatii rohkeutta, riskinottoa, stressin sietokykyä ja sinnikkyyttä. Yrittäjyys on palkitsevaa. Se antaa sisältöä elämään, vaikka aina se ei takaa palkansaajan tasoista toimeentuloa eikä eläkekertymää. Monet yrittäjät ovat henkilöitä, jotka haluavat työskennellä itsenäisesti ja heidän luonteelle eivät sovi säännölliset työajat ja palkkatulo.

Katumarkkinat antaa tunnettavuutta Kajaanin kaupungille palvelu- ja kesämatkailukohteena.

Pentti Parviainen

kalatalousyrittäjä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taivalkoski

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä