Lukijan mielipide: Metsäalalle kiitosta oikeasta suunnasta
Vaalikevään yksi teema ovat metsät. Vahvana tulokulmana on huoli metsäluonnosta ja ilmastosta. Välillä puhutaan metsien sankareista ja metsäalan tarjoamista ratkaisuista, mutta monissa sivulauseissa on vilauteltu myös pahiksen viittaa.
Metsänomistajat ja alan ammattilaiset seuraavat metsäkeskustelua herkällä korvalla. Moni metsäammattilainen kokee olevansa paljon vartijana ja myös suuressa vastuussa, vaikka viime kädessä metsänomistajat päättävät metsiensä hoidosta ja käytöstä.
Metsänomistajille ja ammattilaisille metsät ovat sydämen asia. Metsiä on tässä perhemetsänomistuksen maassa totuttu hoitamaan edeltäjien työtä arvostaen ja tulevien sukupolvien hyvää ajatellen. Metsä antaa leivän lapsillemme vain, jos sen hyvinvoinnista ja elinvoimaisuudesta huolehditaan pitkäjänteisesti.
Kiitoksen ansaitsee se pitkäjänteinen työ, jota metsissä on tehty esimerkiksi monimuotoisuuden puolesta. Metsien arvokkaisiin elinympäristöihin, lahopuun määrään, vesiensuojeluun ja suojavyöhykkeisiin alettiin satsata voimakkaasti 1990-luvulta alkaen, ja rimaa on nostettu koko ajan ylemmäksi. Aika näyttää, mikä on riittävää.
Vielä vuosikymmen sitten ei yleisesti puhuttu myöskään ilmastoviisaasta metsänhoidosta, mutta tänä päivänä teema on osa hyvän metsänhoidon suosituksia. Suuntaa on tarkistettu, mutta muutokset metsissä vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä.
Viime viikolla piirrettiin laajaa tilannekuvaa Suomen metsien monimuotoisuudesta Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n seminaarissa. Tilaisuudessa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat kertoivat metsien monimuotoisuudelle merkittävien rakennepiirteiden kehityksestä Suomessa 1980-luvulta 2020-luvulle. Alla on muutamia nostoja, jotka kertovat osaltaan alan suunnanmuutoksesta.
Pohjois-Suomen vanhojen yli 160-vuotiaiden metsien pinta-ala ei ole vähentynyt, ja monimuotoisuudelle merkittävien järeiden haapojen osuus on kasvanut. Alueella puuston määrät ovat kasvaneet huomattavasti.
Hakkuiden pinta-alasta yhä suurempi osa tehdään harvennuksina. Maanmuokkaustavoissa on tapahtunut myös muutos. Nykyisin käytetään keveämpiä menetelmiä, jotka eivät riko laajasti maanpintaa. Muutos näkyy metsässä esimerkiksi mustikan peittävyyden osalta käännöksenä parempaan Luken tutkimuksen mukaan.
Metsänhoidon suosituksilla ja sertifioinnilla on merkittävä rooli siinä, millaisia arjen valintoja metsäammattilaiset ja metsänomistajat tekevät. Joka ikinen säästöpuu ja suojavyöhyke on tietoinen valinta metsässä: otetaanko vai jätetäänkö.
Kyse on myös metsänomistajan vapaaehtoisesta satsauksesta yhteisen luontohyvän puolesta. Kannustetaan häntä siihen ja muistetaan kiittää.
Annakaisa Heikkonen
Seppo Miettunen
MTK Metsänomistajat-linjan kenttäpäälliköt Pohjois-Suomessa
Kommentit
Jätä kommenttiHakkaaja
13.3.2023 18:48
Suomen metsien puumäärä on lisääntynyt metsänhoidon vuoksi Suomen metsissä. Kasvu on tuplaantunut.Metsät ovat toimineet hyvänä hiilinielina ja toimivat edelleenkin jos niitä hakkaamalla pidetään kasvukunnossa. Lahottamalla ne muuttuvat päästökohteiksi. Annetaan ammattilaisille työrauha. Ns, kulanssit pysykööt poissa, hakkaavat metsänsä vajatuottoisiksi ja pilaavat koko metsäalan maineen. Kiitos niille joille se kuuluu!!!
Paljon pimennossa
12.3.2023 16:03
Katsokaahan dokumentti, et kuinka ”hyvin” tätä metsänhoitoa on toteutettu Suomessa… Ja tuo sertifikaatti on totaalinen vitsi. En menis kehumaan. Faktat puhuu puolestaan.
Kotna-Pekka
10.3.2023 9:59
Siis.. Mitä yrität tuoda esille.? Jos yhtä aikaa ja samaan kirjoitukseen yrittää tuoda vihervasemistolaista paatosta ja yksityismetsänomistajan ”oman omaisuuden” hallintaa niin ollaan välivedessä jossa yritetään olla kahdessa veneessä yhtäaikaa. Sama kaiku on askelten kuten hallituksessa. ”kun pirulle antaa pikkusormen se vie koko käden” Nyt yritetään silitellä EU. metsäkaappausta kaikin keinoin. Selvää kantaa omaisuudensuojasta ei kuulu eikä näy. Suomen metsälaki on velvoittanut hoitamaan ja uudistamaan metsiä hyvin jo sata vuotta. Miksi yleensä käydään metsäkeskustelua maassa joka on hoitanut kaiken yli 10+ . Mitä voi vielä paremmin tehdä. Vihreät vaatii avohakkuita luvanvaraisiksi. Miksi ei metsäammattilaiset ”onko heitä enää”? tule ulos kaapista? Koko ammattikunta näyttää ”kuohitulta kissalta”. Eli konsulttihommiin,,Siinä ammatissa ei ole mistään vastuussa. Lahopuuta on suomen metsissä jo nyt liikaa. Jos halutaan, että metsätuhot ja metsätuhohyönteiset lisääntyy entisestään ,, niin siitä vaan. Pahin metsätuholainen tällä hetkellä on Vihervasemistolainen hallitus kepulla vahvisttuna. He lahjoittivat Suomen metsät Euroopan unionin metsättömille maille HIILI-nieluksi. Ja turvemaat upotetaan vesimassojen alle. Ruokoviljelmiksi. Ja.. VALTIO maksaa.