Mielipiteet

Lukijan mielipide: Mielenhyvinvoinnin edistäminen on yhteinen asia

Turhan usein mielenterveyteen liitetään vahvasti negatiivinen leima, vaikka kyse onkin meidän jokaisen ihmisen keskeisestä voimavarasta. On tärkeää ymmärtää, että mielenterveys ja mielenterveyden häiriö ovat kaksi eri asiaa.

Vaikka mielenterveys on syytä nähdä positiivisena asiana, liittyy siihen myös suuria haasteita erityisesti nuorten kohdalla, suomalaisista nuorista 20–25 prosenttia kärsii erilaisista mielenterveyden häiriöistä. Tilanne on haastava yksilölle itselleen mutta myös samaan aikaan merkittävä menoerä yhteiskunnalle. Mielenterveyshäiriöiden kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat vuosittain noin 11 miljardia euroa.

Mielenterveyspalveluissa painopiste näyttää kuntien taloudellisessa ahdingossa luisuvan hallitsemattomasti kalliisiin erikoissairaanhoidon palveluihin samalla, kun ennaltaehkäisevät palvelut joutuvat kylmästi budjettileikkuriin ei-lakisääteisinä tehtävinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokainen voi ymmärtää, että taloudellisesti ja inhimillisesti tarkasteltuna olisi paljon tehokkaampaa siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäiseviin palveluihin ja matalankynnyksen työmuotoihin. Esimerkiksi perheissä, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tehtävällä ennaltaehkäisevällä työllä olisi erinomaiset mahdollisuudet ehkäistä mielenterveydenhäiriöiden kehittymistä.

Valitettavasti tälläkään hetkellä esimerkiksi Kainuussa ei ole olemassa selkeää ja järjestelmällistä yhdessä sovittua ja käytännön työtä ohjaavaa poikkihallinnollista mielenhyvinvoinnin edistämisen suunnitelmaa, vaan jokainen taho toimii ainoastaan omista lähtökohdistaan. Jokohan meidänkin olisi aika nousta tunkkaisista poteroistamme tarkastelemaan palveluiden kokonaisuutta aidosti asiakasnäkökulmasta?

Kannustankin kaikkia mielenhyvinvoinnin-kysymysten kanssa tekemisissä olevia istumaan kotikunnassaan alas asian ääreen ja laatimaan yhdessä eri toimijoiden kanssa suunnitelman kuntalaisten mielenhyvinvoinnin edistämiseen.

Kun palvelut on järjestetty tarkoituksenmukaisella tavalla ja tehokkaasti, siitä hyötyvät sekä yksilö että yhteiskunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän asian ääreen meidän kainuulaistenkin pitäisi kunnolla ottautua, omissa poteroissa pyörimiseen ei ole mistään näkökulmasta tarkasteltuna enää varaa.

Miikka Kortelainen

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä