Mielipiteet

Lukijan mielipide: Mielenterveys- ja päihdepalvelut remonttiin

Tulevan kevään eduskuntavaalit ovat suoraa jatkumoa viime vuoden aluevaaleille, sote-vaaleille, koska suurin osa hyvinvointialueiden rahoituksesta tulee valtion kassasta.

Uusien hyvinvointialueiden omien talouden tasapainottamisen toimien lisäksi myös seuraavien vuosien valtion budjetit määrittävät sitä, kuinka hyvinvointialueet pystyvät järjestämään tarvittavat palvelut sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti.

Vinksalleen nyrjähtänyt systeemi ei korjaannu leikkauksilla ja kiristämällä vyötä entisestään, vaan kivijalan korjaus vaatii rahallista panostusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat suuren remontin tarpeessa.

"Esimerkiksi vanhemmuuden ja perheen vuorovaikutuksen tukeminen ovat tehokkaita ennaltaehkäiseviä keinoja."

Nykyinen palvelujärjestelmä on auttamatta vanhanaikainen, kankea ja riittämätön vastaamaan mielenterveyden hoidon tarpeeseen.

Avun saaminen on hidasta, jonossa joutuu odottamaan laittoman pitkään, ongelmat ehtivät syventyä ja sitten vielä pompotellaan ammattilaiselta toiselle. Tähän täytyy tulla muutos.

Ennaltaehkäisevien ja matalan kynnyksen palveluiden asemaa on vahvistettava lainsäädännöllä ja rahoituksella, jotta ongelmien paisumiselta vältytään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi vanhemmuuden ja perheen vuorovaikutuksen tukeminen ovat tehokkaita ennaltaehkäiseviä keinoja.

"Mielenterveyshäiriöiden kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin 11 miljardia euroa vuosittain."

Yhden perheenjäsenen sairastuessa koko perheen pitää saada hoitoa ja tukea. Koska mielenterveys- ja päihdeongelmat kulkevat usein rinnakkain, tulee päihderiippuvuus tunnistaa sairautena ja asiakasta konkreettisesti tukea päihteettömyyteen osana kokonaisvaltaista hoitoa.

Omahoito-ohjelmien ja nettiterapian yleistymisestä huolimatta psykososiaalisen hoidon ja tuen tuottamiseen tarvitaan koulutettuja ammattilaisia.

Psykoterapeuttikoulutuksen uudistaminen maksuttomaksi täytyy viedä loppuun saakka, jotta koulutettujen terapeuttien määrää saadaan lisättyä tarpeeseen vastaavasti. Maksuton koulutus mahdollistaa opiskelun erilaisista lähtökohdista ja laajentaa psykoterapeuttien kuvastoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenterveyshäiriöiden kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin 11 miljardia euroa vuosittain.

Myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä yli puolessa on taustalla mielenterveyden häiriö, erityisesti nuorilla aikuisilla, joten niillä on valtavasti merkitystä myös talouden ja työllisyyden näkökulmasta.

Meillä ei ole enää varaa jättää mielenterveys- ja päihdepalveluiden remonttia tekemättä.

Kirjoittaja on kajaanilnen sairaanhoitaja ja kansanedustajaehdokas (vas.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä