Lukijan mielipide: Mielenterveys- ja päihdepalvelut remonttiin
Tulevan kevään eduskuntavaalit ovat suoraa jatkumoa viime vuoden aluevaaleille, sote-vaaleille, koska suurin osa hyvinvointialueiden rahoituksesta tulee valtion kassasta.
Uusien hyvinvointialueiden omien talouden tasapainottamisen toimien lisäksi myös seuraavien vuosien valtion budjetit määrittävät sitä, kuinka hyvinvointialueet pystyvät järjestämään tarvittavat palvelut sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti.
Vinksalleen nyrjähtänyt systeemi ei korjaannu leikkauksilla ja kiristämällä vyötä entisestään, vaan kivijalan korjaus vaatii rahallista panostusta.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat suuren remontin tarpeessa.
"Esimerkiksi vanhemmuuden ja perheen vuorovaikutuksen tukeminen ovat tehokkaita ennaltaehkäiseviä keinoja."
Nykyinen palvelujärjestelmä on auttamatta vanhanaikainen, kankea ja riittämätön vastaamaan mielenterveyden hoidon tarpeeseen.
Avun saaminen on hidasta, jonossa joutuu odottamaan laittoman pitkään, ongelmat ehtivät syventyä ja sitten vielä pompotellaan ammattilaiselta toiselle. Tähän täytyy tulla muutos.
Ennaltaehkäisevien ja matalan kynnyksen palveluiden asemaa on vahvistettava lainsäädännöllä ja rahoituksella, jotta ongelmien paisumiselta vältytään.
Esimerkiksi vanhemmuuden ja perheen vuorovaikutuksen tukeminen ovat tehokkaita ennaltaehkäiseviä keinoja.
"Mielenterveyshäiriöiden kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin 11 miljardia euroa vuosittain."
Yhden perheenjäsenen sairastuessa koko perheen pitää saada hoitoa ja tukea. Koska mielenterveys- ja päihdeongelmat kulkevat usein rinnakkain, tulee päihderiippuvuus tunnistaa sairautena ja asiakasta konkreettisesti tukea päihteettömyyteen osana kokonaisvaltaista hoitoa.
Omahoito-ohjelmien ja nettiterapian yleistymisestä huolimatta psykososiaalisen hoidon ja tuen tuottamiseen tarvitaan koulutettuja ammattilaisia.
Psykoterapeuttikoulutuksen uudistaminen maksuttomaksi täytyy viedä loppuun saakka, jotta koulutettujen terapeuttien määrää saadaan lisättyä tarpeeseen vastaavasti. Maksuton koulutus mahdollistaa opiskelun erilaisista lähtökohdista ja laajentaa psykoterapeuttien kuvastoa.
Mielenterveyshäiriöiden kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin 11 miljardia euroa vuosittain.
Myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä yli puolessa on taustalla mielenterveyden häiriö, erityisesti nuorilla aikuisilla, joten niillä on valtavasti merkitystä myös talouden ja työllisyyden näkökulmasta.
Meillä ei ole enää varaa jättää mielenterveys- ja päihdepalveluiden remonttia tekemättä.
Kirjoittaja on kajaanilnen sairaanhoitaja ja kansanedustajaehdokas (vas.).
Kommentit
Jätä kommenttiVäsynyt
29.1.2023 15:22
Avainsanat:” Taloutta tasapainottavat toimet.” Me ollaan jo totuttu, että tuo merkitsee sopeuttamista ja palveluiden karsimista. Jos ois voimia, niin kehittäisin itselleni vielä päihdeongelman, niin ehkäpä sitten saisin hoitoa. En väheksy heitä, joilla tämä on. Mutta onhan tää toiminta kentällä ollut kuin arpapeliä. Nuorena vielä jaksaa, hyvä niin, älä koskaan anna itsesi paatua ja lakkaa yrittämästä heikompiosaisten puolesta, myös vammaisten.
Tarkkailija
27.1.2023 10:08
Päihde- ja mielenterveyslainsäädäntöä on uudistettu ja palvelujen järjestämisvelvollisuutta parannettu siten, että uudet säännökset ovat tulleet voimaan vuoden alusta (HE 197/2022). Päihde- ja mielenterveystyö on kokonaisuus käsittäen tarvittavat terveyden- ja sosiaalihuollon palvelut.
Päihde- ja riippuvuushoitoa ja -palveluja tulee antaa henkilön tarpeen perusteella ja myös läheisten oikeus palveluihin on kirjattu sekä terveyden- että sosiaalihuoltolakiin. Myös mielenterveyden hoito tulee järjestää tarvittaessa samanaikaisesti.
Nyt on tärkeää, että hyvinvointialueilla satsataan lakien täytäntöönpanoon myös riittävästi resursseja. Lisäksi palveluketjut tulee järjestetää siten, että esimerkiksi terveydenhuollon puolella tapahtuvan vieroitusjakson ja hoidon jälkeen on saatavilla riittävät avo- ja tarvittaessa myös sosiaalihuollon laitos- tai asumispalvelut siten, että asiakkaat eivät putoa palvelujen väliin.
Sosiaalihuoltolain perusteella tulee järjestää myös yhteistösosiaalityötä ja etsivää työtä. Lisäksi päiväkeskustoimintaa tulee järjestää viimeistään 1.7. alkaen ja lisättävä työtekijöiden työnohjausta.
Viime peleissä oikea-aikaiset ja tarpeenmukaiset palvelut ovat myös kustannustehokkaita, mitkä ovat sekä apua ja tukea tarvitsevien kansalaisten ja koko yhteiskunnan etu.
Toimisitte hallituksessa
26.1.2023 14:49
Miksi vasemmistoliitto nyt hallituksessa ollessaan ei ole tehnyt tälle asialle mitään?
Olisi ollut 4 vuotta aikaa hoitaa homma kuntoon.