Mielipiteet

Lukijan mielipide: Miksi kansanäänestys Natosta pelottaa?

Nato-kiimaiset poliitikot ja viranhaltijat markkinoivat voimallisesti Nato-kansanäänestyksestä luopumista eli hakemukseen riittäisi pelkkä eduskunnan tuki. He kammoavat presidentti Sauli Niinistön näkemystä kansanäänestyksen tarpeellisuudesta ja pääministeri Sanna Marinin kielteistä lausumaa Nato-hakemuksen lähettämisestä hänen pääministeriajallaan.

Pelkona on myös, ettei kansan enemmistö tue hakemuksen lähettämistä, jolloin eduskunnan päätöksellä lähetetty hakemus koettaisiin kansan pettämiseksi.

Gallupeissa suomalaisten enemmistö kokee Nato-jäsenyyden haun negatiiviset puolet etuja suuremmiksi. Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Arto Nokkala arvioi Nato-jäsenyyden lisäävän vuotuisia puolustusmenojamme noin 100 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi Suomen kauppapoliittiset tappiot Venäjän ja sen kumppanimaiden suuntaan ponnahtaisivat kymmeniin miljardeihin.

Miten määritellään hinta Nato-komennuksilta sinkkiarkuissa palaavien osalle?

Suomessa sekä Ruotsissa on käyty laajaa julkista keskustelua Nato-jäsenyydestä viime kuukausien ajalla. Mediatietojen mukaan jäsenyyden hakemista kummassakaan maassa ei virallisesti ole suunniteltu.

Venäjän Ruotsin suurlähettiläs Tatarintsev kertoo, että jos Yhdysvallat ja Nato eivät olisi provosoiden pahentaneet tilannetta, emme olisi vastustaneet Ruotsin ja Suomen liittymistä Natoon. Hänen mielestä Venäjän kielteinen viesti sotilasliiton laajentumiseen on osoitettu Yhdysvalloille ja Natolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tatarintsev on myös pohdiskellut, että jos Nato julistaa Venäjälle sodan, siitä saattaisi kehkeytyä ydinsota, mikä tarkoittaisi elämän loppua maan päällä.

Suomalaiset ymmärtävät sen, että karhun kanssa sovussa eläminen tuottaa paremman tuloksen, kuin pillastuttaa se ampumalla sitä takapuoleen.

Aulis Korhonen

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä