Mielipiteet

Lukijan mielipide: Miksi oikea-aikainen metsänhoito on tärkeää?

Me metsäammattilaiset puhumme metsänomistajille usein metsänhoidon tärkeydestä ja metsänhoitotöiden oikea-aikaisuudesta. Mutta miksi me näistä aina muistuttelemme?

Tavallisimmin asiaa ajatellaan talouden kannalta. Metsänhoitotyön voi mieltää investointina, jolla tavoitellaan nopeampaa puuston kasvua ja laatua sekä turvataan metsään aiemmin tehtyjen töiden onnistuminen. Taimikoiden varhaisperkaus ja taimikonhoito ovat käytännössä jatkumoa päätehakkuun jälkeen tehdylle taimenistutukselle.

Metsänkasvatus on noin 60–80 vuoden projekti, jonka isoimmat päätökset metsän kehityksen kannalta tehdään ensimmäisen kymmenen vuoden aikana. Jos metsänhoitotöissä epäonnistutaan tai ne jätetään tekemättä, syntynyt vahinko kulkee metsän mukana taloudellisena tappiona jopa kymmenien vuosien päähän. Myöhässä tehty metsänhoitotyö on myös kalliimpaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liian lähekkäin varttuvat puut vievät toisiltaan valoa ja ravinteita sekä piiskaavat toisiaan oksilla tuulessa. Oikea-aikaisen metsänhoidon ansiosta puut pääsevät kasvamaan ilman häiriötekijöitä, puuston kasvu nopeutuu ja metsänomistajan taloudellinen tuotto paranee. Taimikonhoidon avulla voidaan myös valita kasvatettavat puuyksilöt: kannattaa kasvattaa mieluummin tulevia tukkipuita kuin pusikoita.

Mitä jos metsänhoito kerta kaikkiaan unohtuu? Se ei itse asiassa ole kovin harvinaista vaan metsänhoitorästejä löytyy ympäri Suomea: keskimäärin noin puolet metsänhoitotöistä on myöhässä. Se tarkoittaa, että monet vaivalla ja rahalla istutetut taimikot jäävät oman onnensa nojaan, istutetut taimet lopettavat kasvunsa ja tukehtuvat nopeasti kasvuun pyrähtävien vesakoiden alle. Luonnonvarakeskus on arvioinut, että jos metsänhoitotyöt olisi tehty oikea-aikaisesti ja suositusten mukaisesti, metsänomistajilla olisi kiertoajan kuluessa kaksi miljardia euroa enemmän rahaa taskuissaan. Huima arvonlisäys odottaa ottajaansa.

Oikea-aikainen metsänhoito tuottaa arvoa paitsi metsänomistajalle, myös ilmastolle. Hyvin hoidettu metsä on ilmastoteko. Jos taimikkoa ei ole raivattu ajoissa, kasvun tyrehtymisen ohella metsän hiilinielukin pienenee. Taimikonhoidon ansiosta metsässä on tulevaisuudessa parempilaatuisia tukkeja, joista valmistetut tuotteet – esimerkiksi puukerrostalot – toimivat pitkäaikaisina hiilivarastoina.

Aina pitää muistaa, että metsänhoitotyöt eivät ole pelkkää tuoton maksimointia. Havupuutaimikossa raivaussahan kanssa työskennellessä on hyvä huomioida metsän monimuotoisuus säästämällä osa lehtipuista. Metsissä asustaa monia lajeja, jotka tarvitsevat haapaa, koivua ja leppää elinympäristöikseen. Sekametsän monipuolinen puusto ehkäisee lisäksi erilaisia metsätuhoja. Aivan puhtaaksi raivatussa metsässä ei ole myöskään luonnon omia lymypaikkoja: pienialaisia tiheikköjä kannattaa jättää eläinten suojaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkuvuosi on erinomaista aikaa katsastaa oman palstan metsänhoitotarpeet. Osa metsänomistajista tekee metsänhoitotyöt itse, mutta moni luottaa metsäammattilaisten apuun. Pääasia, että metsästä huolehditaan.

Kari Kuusniemi

metsänhoitopäällikkö

Stora Enso Metsä

Kainuun tulevaisuuden avaimet ovat nuorten käsissä, muistuttaaKajaanin kaupunki
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä