Mielipiteet

Lukijan mielipide: Minne katosi tanskalaisten inhimillisyys?

Timo Laatikainen otti erittäin tärkeän asian esille mielipidesivulla (KS 10.11.)

Natsi-Saksa miehitti Tanskan 9.4.1940. Pian valloittajat määräsivät juutalaiset kantamaan rinnassaan keltaista tähteä. Myös kuningas Kristian X ilmoitti ripustavansa tähden pukunsa rinnuksiin. Tanskalaiset eivät lähteneet taisteluun ylivoimaista miehittäjää vastaan, mikä oli natsien mieleen, ja niinpä maan juutalaisväestökin sai olla pitkään Euroopan muihin valloitettuihin maihin nähden suhteellisen rauhassa.

Sodan lopputuloksen alkaessa myös tanskalaiset voimistivat vastarintaa kesällä 1943. Se aiheutti muutoksen natsien suhtautumiseen Tanskan hallintoon ja erityisesti juutalaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tanskalaiset toimivat kuitenkin uhrautuvasti auttaen juutalaisiaan Ruotsiin. Olosuhteisiin nähden Tanska toimi vähemmistöään kohtaan kaikkein ihailtavimmin Euroopassa. Olivathan varsinkin itäisessä Euroopassa valloitettujen alueiden asukkaat antaneet vähemmistöjään natsien kynsiin sekä aktiivisesti itse surmanneet juutalaisiaan.

Muutama päivä sitten tv-uutisissa haastateltiin Tanskaan jo kotoutunutta ja maan kielen oppinutta nuorta naista, joka oli määrätty palautettavaksi Syyriaan. Kun tiedämme kansanmurhaaja Al Asssadin pitävän kansaansa pelon alla kiduttamalla ja tappamalla nuoria ja jopa pieniä lapsia, tuntuu järkyttävältä Tanskan hallituksen toiminta.

Uutisessa kerrottiin, ettei palautus välttämättä heti toteudu, mutta määräyksen saaneet eristetään keskitysleirejä muistuttaviin oloihin. Natsit eivät pystyttäneet Tanskaan yhtään keskitysleiriä. Nyt tanskalaiset "korjaavat" tilanteen.

Toisen maan sisäisiin asioihin puuttuminen on teoriassa väärin, mutta suomalaisten vaikeneminen tässä asiassa on pikemminkin rikos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matti Korhonen

Saijanlahti

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä