Mielipiteet

Lukijan mielipide: Missä ja kenen kanssa neuvotellaan eläkevastuukiistan ratkaisemiseksi?

Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton valtuutetut pyysivät 25.8.2021 kuntalain 94 § 2 momentin mukaan valtuustoa kutsuttavaksi koolle esittämiensä asioiden takia. Eräs vaatimuksista oli saada selvyys Kainuun soten kanssa ennen vuotta 2005 olleista Kainuun sairaanhoitopiirin eläkevastuista, jonka suuruus on 1 319 818 euroa ja ne koskevat vuosia 2013-2020.

Esittäessäni kesäkuussa eri sanomalehdissä mielipiteeni, jossa kummastelin sekä asian käsittelyn hitautta että salamyhkäisyyttä, sain pormestarin ja entisen kunnanjohtaja Seppo Rajalan vastauksen, että Puolangan kunta olisi käynyt useita neuvotteluita Kainuun soten kanssa ja että asian ratkaisemiseksi on palkattu ulkopuolista neuvotteluapua.

Minulla ei ollut mahdollisuutta osallistua etäällä olevan (n. 550 km/ suunta) työni takia kunnanhallituksen kokoukseen, jossa asia oli esillä. Muutenkin yleistä kummastusta Puolangalla herättää se, että miksi juuri Puolangan kunnanhallituksessa ei enää ole mahdollisuutta osallistua kokouksiin etäyhteyden välityksellä, kun se muualla on mahdollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esitimme vaatimuksen siitä, että neuvottelumuistiot tulisi saada käyttöömme, mutta niitä emme saaneet. Johtuikohan se kenties siitä, ettei neuvotteluja tietämäni mukaan pandemian alkamisen jälkeen ole käyty Kainuun soten toimivan johdon kanssa, jolla on sekä valmistelu- että esittelyvastuu asiassa? Siis yli puoleentoista vuoteen.

Kuntalain 83 § 1. momentti määrää: "Luottamushenkilöllä on oikeus saada kunnan viranomaisilta tietoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina ja jotka viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 6 ja 7 §:n mukaan eivät ole vielä julkisia, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu."

Miksi Puolangalla ei haluta noudattaa voimassa olevaa lakia?

Pyysin myös sivistysjohtaja Anna-Kaarina Uusitalolta varhaiskasvatuksen osalta samoja tietoja kuin mitä valtuuston koollekutsumisvaatimuksessamme oli. Hänen vastauksensa kuului: "Ymmärtääkseni kunnanhallitus on käsitellyt kyseisen kirjeen eikä ole pyytänyt siihen liittyen sivistystoimelta erillisiä selvityksiä, joten minulla ei ole siihen liittyen toimitettavaa materiaalia."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen kysymys on, että tietävätkö Kainuun muiden kuntien kaupunkien ja kunnanhallitukset ja kuntajohtajat, missä ja kenen kanssa neuvotteluja käydään? Nimittäin Kainuun soten tilinpäätökset on menneiltä vuosilta hyväksytty ja vastuuvapaudet myönnetty yksimielisesti. Niissä ei ole mainintaa erimielisyydestä eivätkä kyseiset vastuut näy menojääminä, koska Kainuun sote pitää Puolangan kunnan vaatimusta aiheettomana. Näin ollen niitä ei ole tarvinnut merkitä mitään tilinpäätöksiin.

Ja syy, miksi Kainuun muiden kuntien tulee olla asiasta kiinnostunut, piilee siinä, että jos sote päätyy jotain Puolangalle maksamaan, niin sen laskun maksavat Kainuun muut kunnat. Kiinnostaa myös tietää, että mitä asiasta ajattelee Paavo Oikarinen , joka on sekä Kainuun sote-hallituksen että Ristijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Mielestäni Puolangan kunnan tulee saada se, mikä sille lain ja solmittujen sopimusten perusteella kuuluu. Sen pitää myös osaltaan kantaa ne vastuut ja velvoitteet, jotka niiden perusteella sille lankeavat.

Esko Rautiainen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen (ps.)

Puolanka

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä